Companiile cu „nouă vieți” din scandalul licitațiilor trucate în Educație
Cu administratori cercetați penal și aflați în arest la domiciliu, unele dintre companiile implicate în scandalul licitațiilor trucate privind aprovizionarea grădinițelor cu produse alimentare continuă să câștige tendere. Doar una dintre cele nouă firme ajunse în vizorul procurorilor a fost inclusă în lista de interdicție a Agenției Achiziții Publice (AAP). În privința celorlalte, solicitările fie au fost respinse de AAP pentru nerespectarea rigorilor, fie nu au fost depuse. În lipsa unui temei juridic, autoritățile contractante spun că nu au de ales și încheie contracte de achiziții cu firmele bănuite că ar fi livrat produse necalitative grădinițelor din Capitală.
Sute de contracte pentru o „companie penală”
În doar două luni ale anului curent, SRL Lovis Angro a câștigat peste 180 de licitații pentru asigurarea cu produse alimentare a mai multor grădinițe, școli, spitale, centre de sănătate din întreaga republică. Valoarea totală a contractelor încheiate se ridică la 23 de milioane de lei. Patronul companiei, Lilian Sofrone, se regăsește în interceptările telefonice făcute publice de Centrul Național Anticorupție, în contextul dosarului privind licitațiile trucate de la direcțiile de Educație, Tineret și Sport din Chișinău. Potrivit interceptărilor, Sofrone ar fi trebuit să rezolve o problemă cu achitarea unor taxe ilegale pe care agenții economici le plăteau periodic șefilor de direcții pentru trucarea licitațiilor. Astăzi, Lilian Sofrone se află în arest la domiciliu, după 30 de zile petrecute în izolatorul CNA, fiind acuzat de participare la depășirea atribuțiilor de serviciu de către persoanele implicate în organizarea licitațiilor.
Lovis Angro SRL, preferată la Bălți
Problemele cu oamenii legii nu au împiedicat însă compania să continue să participe la licitații și să le câștige. Cele mai bănoase contracte, SRL Lovis Angro le-a obținut în acest an la Bălți. Astfel, pe 3 ianuarie curent, firma a semnat cu Primăria mun. Bălți un contract în valoare de circa 2,8 milioane de lei, pentru aprovizionarea cu produse alimentare a grădinițelor din municipiu. O săptămână mai devreme, compania a mai câștigat o licitație organizată de Primăria Bălți, valoarea contractului fiind de 345.000 de lei. La sfârșitul lunii decembrie 2016, și Spitalul de psihiatrie din Bălți a procurat produse alimentare de la Lovis Angro, de 254.051 de lei, iar pe 11 ianuarie curent, firma s-a angajat să facă livrări de produse alimentare în sumă de 383.484 de lei pentru Spitalul municipal din Bălți.
„Oricine poate ajunge în situații mai puțin plăcute”
Contactat de Centrul de Investigații Jurnalistice, viceprimarul mun. Bălți, Leonid Babii, cel care a fost președinte al comisiilor de licitații care au făcut aceste achiziții, ne-a redirecționat spre Liliana Ceremuș, specialist principal în domeniul achizițiilor publice la Primăria din Bălți. Funcționara ne-a comunicat că autoritățile locale știau că Lovis Angro este implicată în scandalul cu licitațiile trucate, iar directorul companiei este în arest, dar nu au avut niciun motiv să refuze oferta.
„Noi știam de problemele lor, dar am telefonat la Agenția Achiziții Publice și am fost anunțați că firma nu este în lista de interdicție. Ei au înaintat tot pachetul de documente, juridic la ei totul era în regulă. Noi am lucrat cu acest agent economic și în anii precedenți și nu am avut niciodată probleme, nu au fost încălcări. Oricine poate ajunge în situații mai puțin plăcute”, a justificat Ceremuș. Funcționara susține că acum autoritățile locale monitorizează mai atent modul în care sunt îndeplinite aceste contracte de achiziții și deocamdată nicio grădiniță nu a înaintat plângeri sau obiecții față de companie.
„Nu era în lista neagră. De ce să îi respingem oferta?”
Un alt contract valoros, Lovis Angro l-a semnat în acest an cu Internatul Psihoneurologic din Cocieri, Dubăsari. Instituția îi va achita firmei peste 1,1 milioane de lei pentru produse alimentare. La fel ca și în cazul funcționarei de la Bălți, Tatiana Cojuhari, economista Internatului de la Cocieri, ne-a răspuns că nu a avut niciun temei să respingă oferta înaintată de firmă.
„Compania nu era în lista neagră. De ce să îi respingem oferta? Noi am mai lucrat cu ei și își onorează mereu obligațiile contractuale. Iarna am avut niște probleme legate de livrări din cauza transportului. Noi ne aflăm în stânga Nistrului și atunci când râul îngheață e mai complicat să fie livrate produsele alimentare”, ne-a explicat Tatiana Cojuhari. Potrivit sursei, Lovis Angro și Serex Comerț participă de mulți ani la licitațiile organizate de ei și niciodată nu au avut probleme. În acest an, instituția medicală a procurat de la firma lui Lilian Sofrone biscuiți, bomboane, legume, conserve de pește, carne și cereale.
O viață nouă pentru afaceri vechi
Potrivit unui studiu realizat de Centrul Național Anticorupție la sfârșitul anului 2015, firma Lovis Angro SRL a fost preluată de persoane care reprezentau un alt agent economic specializat în vânzarea produselor alimentare, Artprest Grup SRL. Firma a câștigat anterior sute de licitații pentru livrarea produselor alimentare în grădinițe, spitale și centre de sănătate, dar pe 30 noiembrie 2015, Artprest Grup a fost inclusă în lista neagră de către Agenția Achiziții Publice, pentru „executarea necorespunzatoare a clauzelor contractuale”. Artprest Grup SRL nu are dreptul să mai participe la concursuri de achiziții publice până în noiembrie 2018. În locul acesteia însă licitațiile sunt câștigate de Lovis Angro SRL. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, Lovis Angro SRL și Artprest Grup SRL au aceeași adresă juridică - str. Columna 170.
O altă firmă, alte licitații
La 20 decembrie 2016, Spitalul de Psihiatrie din Bălți de asemenea a semnat un contract de achiziție a produselor alimentare cu Lovis Angro (254.051 de lei), dar și unul cu Sanex Comerț SRL, în valoare de 497.893 de lei. Ultima companie de asemenea a fost implicată în scandalul cu produsele alimentare livrate grădinițelor din Capitală. În interceptările telefonice publicate de CNA, doi angajați ai companiei discută despre merele stricate care urmează să fie livrate grădinițelor din Chișinău. La 2 ianuarie 2017, Sanex Comerț a fost inclusă în lista de interdicție a AAP, nu având astfel dreptul să participe la licitații publice până în 2020. Până a fi luată decizia Agenției, firma a reușit însă să câștige 37 de licitații de livrare a produselor alimentare pentru anul 2017 în mai multe grădinițe și spitale din republică, inclusiv în Spitalul Oncologic, Spitalul municipal pentru copii „V. Ignatenco” și spitalele de psihiatrie din Chișinău și Bălți. Cel mai valoros contract de achiziții pentru acest an, Sanex Comerț l-a semnat cu Departamentul Instituții Penitenciare (DIP), care a procurat de la firmă produse alimentare de peste un milion de lei. Potrivit responsabililor de achiziții de la DIP, în acest moment, instituția publică se află în proces de reziliere a contractului din cauza nerespectării de către firmă a condițiilor contractuale.
Contracte reziliate pentru nerespectarea condițiilor
Și celelalte instituții publice care au procurat produse alimentare de la Sanex Comerț au reziliat între timp contractele, motivul fiind același – firma nu își onorează obligațiile. „Aveam numai probleme cu ei. M-am săturat să îi sun și să îi întreb despre întârzierile cu care ne aduceau comenzile. Nu răspundeau la telefon. Noi nu am știut nici cu spatele despre faptul că această firmă și Lovis Angro, cu care de asemenea am semnat un contract în acest an, erau implicate în scandalul de anul trecut. La televizor nu au fost anunțate numele firmelor, nimeni nu ne-a spus că nu ar trebui să semnăm contracte cu aceste companii. Ne-am dat seama că Sanex Comerț este implicată în acel scandal după ce am văzut cum se ascund. Ulterior, am reziliat contractul cu ei”, ne-a comunicat Eugenia Albut, jurista Spitalului de Psihiatrie din Bălți.
Angajata este revoltată că deși companiile sunt cu probleme, nu au fost incluse în lista de interdicție a AAP, iar activitatea firmelor nu a fost suspendată pe perioada anchetei. „Noi vrem produse calitative pentru pacienții noștri. Nu ne trebuie probleme”, a precizat Albut.
Misterul din spatele „listei negre”
Cererile pentru a include Sanex Comerț în lista de interdicție a AAP au fost depuse de mai multe autorități publice: direcțiile de Educație, Tineret și Sport din sectoarele Ciocana și Botanica, Primăria Soroca, dar și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Contactat pentru a ne explica de ce au depus cereri doar împotriva acestei companii, Alexandru Strătilă, șeful adjunct al Direcției Educație, Tineret și Sport din sectorul Ciocana, ne-a răspuns evaziv. „Am primit o recomandare de la primărie ca să depunem plângeri la AAP împotriva firmelor cu probleme ca acestea să nu mai poată participa la licitații. Noi am avut contracte cu Sanex Comerț și am avut mai multe probleme: întârzieri, produse returnate. Nu îmi amintesc dacă cererea noastră către AAP a inclus și alte firme. În anii precedenți, știu că am mai scris plângeri împotriva unor companii, dar acum nu știu. La Ciocana mereu am avut un control mai strict în ceea ce privește asigurarea cu produse alimentare, de aceea nici nu am prea avut probleme mari. Acum controlul e și mai drastic”, a precizat funcționarul.
Bâlbele de la direcțiile de educație din Capitală
Șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Alexandru Fleaș, susține că și ei au depus o cerere în adresa AAP pentru a include firmele implicate în scandal în lista de interdicție pentru participarea la licitații publice, dar solicitarea le-a fost respinsă.
„Ni s-a explicat că cererile trebuie să fie depuse de autoritățile care au contractat serviciile acestor companii. DGETS nu a semnat contracte directe. Am dispus atunci ca fiecare direcției de Educație de sector să depună cereri separat, pentru că ei au contractat acești agenți economici. Cererile direcțiilor de la Botanica și Ciocana au fost deja examinate. Urmează să fie examinat și demersul direcției Buiucani. Ei au depus plângerea în 2017, în privința agenților economici Cordacom și Crinic Grup”, ne-a comunicat Fleaș.
Întrebat de ce direcțiile de sector nu au depus plângeri împotriva tuturor agenților economici vizați de ancheta procurorilor, funcționarul nu a putut să ne ofere un răspuns, insistând doar pe ideea că în 2017 nicio direcție de Educație din Chișinău nu are vreun contract de achiziții cu aceste companii.
La sfârșitul lunii decembrie 2016, portalul Anticoruptie.md scria că în pofida dosarelor penale, Direcția Educație, Tineret și Sport din sectorul Centru al Capitalei a semnat din nou contracte de livrare a produselor alimentare cu firmele Sanex Comerț și Lovis Angro. Contractele au fost încheiate pe 2 decembrie, după ce reprezentanții companiilor au ajuns în arestul oamenilor legii, fiind suspectați de trucarea licitațiilor. Astăzi, Alexandru Fleaș insistă că toate contractele semnate de Direcțiile Educație a sectoarelor Centru și Râșcani cu Lovis Angro au fost reziliate de îndată ce DGETS a aflat despre ele.
Cereri formale
Directorul adjunct al AAP, Valeriu Secaș, susține că atât DGETS, cât și direcțiile de Educație de sector au depus cereri nemotivate sau cu multe încălcări pentru includerea firmelor în lista de interdicție.
„Și DGETS, și direcțiile de sector au depus cereri neconforme pentru că Regulamentul de includere în lista de interdicție prevede un anumit termen, formă, condiții de depunere și circumstanțe. Potrivit legislației, doar autoritățile care au semnat contracte cu aceste companii au dreptul să depună astfel de demersuri, argumentându-le temeinic. E nevoie să se demonstreze că prin nerespectarea prevederilor contractuale a fost cauzat un prejudiciu autorității contractante sau a fost afectată activitatea acesteia. În cazul Sanex Comerț, Direcția Educație de la Botanica a depus un demers bine argumentat și a fost posibilă introducerea firmei în lista de interdicție. În cazul celorlalte firme, cererile au fost mai mult formale, doar demersuri cu liste de companii. Noi le-am returnat cererile pentru a fi completate, dar autoritățile respective nu au mai revenit”, a explicat Secaș.
Directorul adjunct al AAP afirmă că modul în care au fost întocmite aceste cereri lasă impresia că autoritățile contractante le-au depus doar pentru a arăta că au făcut-o, dar nu și pentru a obține excluderea acestor firmele de la procesul de achiziții publice.
„O mână spală pe alta”
Și șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, crede că direcțiile Educație din Chișinău au depus doar formal cereri către AAP pentru includerea companiilor în lista de interdicție. „Ceea ce am constatat noi din materialele dosarului este că exista interes comun între unii funcționari și unii agenți economici. Cred că aici trebuie căutată și explicația de ce direcțiile de sector nu au depus cereri de includere a acestor firme în lista neagră a AAP. O mână spală pe alta”, a explicat Morari.
Amintim că studiul prezentat anterior de CNA de asemenea a arătat că unii dintre funcționarii direcțiilor de Educație din Capitală aveau legături cu firmele câștigătoare ale licitațiilor trucate. Spre exemplu, un angajat al Direcției de Educație din sectorul Râșcani a fost anterior angajat al companiilor Cordacom SRL și Crinic Grup, care au livrat în 2015-2016 produse alimentare necalitative în grădinițe.
Problemele rămân
Șeful Procuraturii Anticorupție susține că în timpul apropiat, dosarul privind licitațiile trucate de achiziționare a produselor alimentare pentru grădinițele din Chișinău va fi transmis în judecată. Cei 17 funcționari publici și angajați ai companiilor care au livrat produse alimentare instituțiilor preșcolare din Capitală sunt acuzați de corupere activă, depășirea atribuțiilor de serviciu sau de fals în acte. Totuși, faptul că unele dintre aceste companii au livrat produse alterate nu va fi sancționat penal și asta pentru că în Codul Penal nu este prevăzută o astfel de infracțiune.
Șeful DGETS, Alexandru Fleaș, susține că și astăzi există probleme legate de achizițiile de produse alimentare. „Am constatat că unii agenți economici au semnat contracte cu prețuri diferite pentru același produs, în sectoare diferite. De exemplu, carnea într-un sector este cumpărată cu 80 de lei, în alt sector cu 60, iar în altul cu 100 de lei. Am sesizat Consiliul Concurenței să se clarifice. Se impune o modificare a procedurilor de achiziții astfel încât procurările să se facă centralizat pentru a evita aceste diferențe de prețuri”, afirmă funcționarul.
În cadrul unei conferințe de presă susținută la momentul reținerii persoanelor implicate în dosarul licitațiilor trucate pentru aprovizionarea grădinițelor cu produse alimentare, şeful direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat că în acest scandalsunt implicați nouă agenți economici. Ulterior, în studiul analitic făcut public de CNA au fost menționate companiile Sanex Comerț SRL, Lovis Angro SRL, Crinic Grup SRL, Cordacom SRL, Artprest Grup SRL, Draur Grup SRL, Status-Prim SRL.
Centrul de Investigații Jurnalistice a încercat să-i contacteze pe reprezentanții companiilor Lovis Angro SRL și Sanex Comerț SRL, dar la numerele de telefon ale firmelor nu a răspuns nimeni mai multe zile la rând.
„Primul lucru care sochează în acest articol este faptul că reprezentanții autorităților contractante așteaptă să primească o „recomandare” de la Primărie sau altă instituție ca să depună plângere la AAP pentru ca firmele cu probleme să fie incluse în lista de interdicție. Există lege și un regulament în acest sens, domnilor! Sau, șeful Procuratorii Anticorupție are dreptate?
Este adevărat că Agenția se bazează pe solicitarea autorității contractante când decide de a include sau nu un agent economic în lista de interdicție. Lista de documente pe care autoritatea contractantă trebuie să o anexeze pare destul de descurajantă, o bună parte din aceste condiții sunt necesare pentru a proteja agenții economici împotriva unor posibile abuzuri. Însă cine va proteja sănătatea cetățenilor, nemaivorbind de cea a copiilor? Argumentele de genul celui prezentat de una din funcțioare citate în ancheta jurnalistică precum că „acum autoritățile locale monitorizează mai atent modul în care sunt îndeplinite aceste contracte de achiziții și deocamdată nicio grădiniță nu a înaintat plângeri sau obiecții față de companie”, nu e relevant. În cazul celor nouă companii, niciuna dintre instituțiile prescolare sau școlare nu a înaintat obiecții sau plângeri, deci să ne bazăm pe responsabilitatea acestora nu este cazul.
Sunt de părerea că în cazuri de excepție, când este în joc sănătatea și siguranța cetățenilor, trebuie să existe anumite prevederi care să permită, temporat, suspendarea posibilității participării companiilor vizate în ulterioare proceduri de achiziție, până la soluționarea cauzei. Altfel, ne putem pomeni în situații în care ancheta, apoi procesul de judecată durează doi-trei ani, iar în acest timp, companiile respective continuă să ne „otrăvească”, ori să pună în pericol viața și securitatea cetățenilor”, susține Olesea Stamate, președinta Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.
Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.
Investigaţii din aceeaşi categorie:
Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.
Comentarii