Bani publici

Diabeticii din Moldova, la cheremul fostei firme a Ruxandei Glavan   

Autor: Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu
29/03/2021 8515

Fosta firmă a Ruxandei Glavan, Polisano Prim SRL, este acuzată, din nou, că ar fi favorizată la procedura de achiziții de consumabile și glocumentre pentru diabetici. În cazul atribuirii contractului, Polisano Prim, ar câștiga cu 30–40% mai mult decât ceilalți operatori economici. Administrația firmei nu vrea să comenteze situația, sugerând că toate întrebările trebuie puse Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), iar fosta ministră a Sănătății și actuala deputată Ruxanda Glavan respinge orice asociere cu firma respectivă. 

După ce nu a mai efectuat achiziții de consumabile și dispozitive medicale pentru diabetici din 2018, CAPCS intenționează să procure, pentru 2021, 20.863.300 de teste de glicemie compatibile cu glucometrele aflate în dotare, Clever Check, cu un buget de 29 de milioane de lei. Responsabilii din domeniul sănătății au decis să conteze în continuare pe aceste dispozitive, chiar dacă mai mulți diabetici au semnalat că au o precizie precară, ceea ce ar putea să le provoace, în timp, probleme de sănătate.  

Marcel Blanari, 35 de ani, spune că nu a mai beneficiat de teste din 2019, când a primit glucometrul Clever Check în 2019, pe care nu îl folosește din cauza impreciziei acestuia. 

Stabilirea nivelului corect de glicemie este vital pentru un diabetic. În cazul impreciziei de măsurare a nivelului glicemiei, pacientul poate avea probleme extrem de grave. „Dacă ai glicemia 7, aparatul ăsta îți arată că ai 5. Dacă te iei după el, ai mereu glicemia bună. Nu te poți baza pe el”.

„Dacă ai glicemia 7, aparatul ăsta îți arată că ai 5. Dacă te iei după el, ai mereu glicemia bună. Nu te poți baza pe el.”

Mai mult, Cristina Bureti, 33 de ani, susține că, după ce a folosit Clever Check vreo patru luni, a început să scape glicemia de sub control. 

„În iulie–august 2019, am primit acele teste cu glucometrul Clever Check. Până în octombrie, am ajuns la nivelul de glicemie de 8,7. Nu am avut niciodată mai mult de 7,4 la debut. „Dimineața, aveam 7 cu Clever Check, celelalte glucometre îmi arătau că am 10”, a precizat tânăra. Despre teste, relatează că a beneficiat circa 100 de teste din 2019, pe care nici nu a mers să le ridice din cauza pandemiei.  

Și în cazul gravidelor situația este aceeași. Adriana Cernalev, 27 de ani, spune că a primit doar 100 de teste în timpul sarcinii, deși endocrinologul a anunțat-o că trebuie să beneficieze de 1.000. „Eu cumpăr aceste teste, 100 de bucăți costă 100 de lei... Am nevoie de până la zece teste pe zi în prezent.”   

Actualmente, în Republica Moldova sunt înregistrate 120.493 de persoane cu diabet, dintre care 17.835 cu diabet de tip 1 și 2, care necesită terapie cu insulină. Anual, numărul acestei categorii de pacienți crește cu circa 10.000. Cleltuielilor lunare ale acestor pentru consumabile și dispozitivele pe care le folosesc variază între 500 și 2000 de lei, în funcție de capacitatea financiară a fiecăruia.  

Studiu: Precizia glucometrelor oferite de stat, sub limitele normalului

Asociația Tinerilor cu Diabet DIA a anunțat că a efectuat un studiu despre nivelul de precizie a glucometrelor achiziționate de stat în Moldova. Conform rezultatelor studiului, din cele cinci modele de glucometru AccuCheck Active s-a dovedit să aibă cea mai mică marjă de eroare, de vreme ce Clever Check și OnCall Plus – cea mai mare.

Cu toate astea, CAPCS a comunicat reporterilor că nu a înregistrat reclamații despre „necorespunderea tehnică a glucometrelor achiziționate în 2019”. „Centrul nu a primit nicio reclamație. Nu au fost informați despre reclamații în timpul executării și livrării”, a insistat o angajată a instituției, Aurelia Botica. 

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a spus, de asemenea, că nu a fost informată despre „incidentele provocate de acest dispozitiv medical”.

La rândul său, SRL Polisano Prim, firma care a livrat glucometrele Clever Check, a calificat studiul Asociației Tinerilor cu Diabet DIA drept „tendențios și ilicit” și a amenințat asociația cu cerere de despăgubiri materiale în instanță. „Studiul ăsta nu este înregistrat nicăieri la nicio instituție publică din Republica Moldova, care să îi confirme veridicitatea lui”, a spus directoarea companiei Iola Andronic.

Cu toate acestea, Institutul de Cardiologie a considerat că glucometrul Clever Check nu coincide specificaţiilor tehnice potrivite pentru pacienții săi. Polisano Prim a contestat în septembrie 2020 caietul de sarcini elaborat de această instituție medicală. Societatea a solicitat să fie modificat volumul probei de măsurare de la 4 microlitri la 7 microlitri, parametru propriu glucometrului Clever Check. 

CAPCS a argumentat că volumul probei 4 microlitri este cantitatea optimă de sânge, având în vedere contingentul de pacienți ai Institutului de Cardiologie – vârstnici cu multiple patologii concomitente și diabet zaharat. 

„Dacă veți fi internat la Institutul de Cardiologie și veți fi testat cu un dispozitiv care are o altă sensibilitate decât cea necesară, veți fi diagnosticat greșit, eronat”, a spus responsabilul de achiziții de la Institutul de Cardiologie, sub protecția anonimatului, reporterului CIJM.

Mii de glucometre returnate

Testele pentru măsurarea nivelului de glicemie în sânge și glucometrele Clever Check, inclusiv dispozitive de înțepare, produse ale TaiDoc Technology Corp., au ajuns la cei circa 100.000 de diabetici din Moldova în urma unui contract încheiat cu SRL Polisano Prim în ianuarie 2019. 

Un raport al Curții de Conturi despre asigurarea pacienților cu diabet zaharat cu dispozitive medicale a relevat că au fost repartizare glucometre la 99.600 de persoane. Dintre acestea, arată același raport, 4.650 de dispozitive au fost returnate din diferite motive.

„Acest proces a fost realizat anevoios din cauza lipsei unor date exacte despre pacienți, ceea ce a determinat tergiversarea distribuirii lor”, se arată în raportul auditorilor Curții de Conturi.

Potrivit fostei ministre a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, achiziția glucometrelor și testelor ar fi fost de la bun început oneroasă. 

„Achiziționarea glucometrelor a fost un caz de procuratură, dar nu s-a ocupat nimeni de asta. Situația continuă și acum”, ne-a declarat Ala Nemerenco. 

Ea a mai precizat că glucometrele erau de proastă calitate. În plus, au existat o serie de probleme cu livrarea acestora prin intermediul Poștei Moldovei, care a costat statul alte două milioane de lei, lucru confirmat de același raport al Curții de Conturi.

CAPCS merge în continuare cu Clever Check 

Invocând faptul că nu a fost informată despre reacțiile adverse a glucometrelor Clever Check, CAPCS a stabilit pentru 11 august 2020 o licitație pentru achiziția testelor compatibile cu aceste glucometre pentru adulți. Procedura a fost tergiversată din cauza multiplelor contestații emise de însăși Polisano Prim, firma care a câștigat contractul în noiembrie 2018.

Contestațiile Polisano Prim SRL

În 2020, Polisano Prim a depus trei contestații în cadrul procedurilor de achiziții de consumabile medicale în scopul realizării Programului Național de Prevenire și Control al diabetului zaharat pentru anul 2020 (adulți). În cadrul primei contestații, Polisano Prim și-a retras reclamațiile după ce au fost efectuate măsuri de remediere către CAPCS. În cazul celei de-a doua contestații, autoritatea contractantă a admis contestarea și a efectuat măsuri de remediere. În cazul celei de-a treia contestație, Polisano Prim și-a retras contestația după ce a acceptat argumentele CAPCS. În cele din urmă, Polisano Prim nu a mai participat din cauza bugetului mic al licitației.  

 

Mai exact, Polisano Prim a avut mai multe pretenții față de CAPCS, în special specificațiile tehnice ale glucometrelor și termenele de livrare, solicitând 90 de zile din cauza celor în 41 puncte din republică, „ceea ce presupune timp adăugător pentru semnarea tuturor contractelor şi actelor aferente livrărilor”. Amintim că în 2019, glucometrele au fost livrate de către Poșta Moldovei.

Deschiderea ofertelor a avut loc abia pe 13 octombrie 2020. În cele din urmă, procedura de achiziție a glucometrelor, testele, dispozitivelor de înțepare și lancetele a fost anulată pe motiv că valoarea ofertelor depuse a depășit valoarea estimată a procedurii de achiziții.

„Procedura asta se întârzie din cauza că, la început, anul trecut [2020], bugetul pe care l-a avut statul ca să procure cantitatea necesară de glucometre, teste și lancete era net sub ceea ce poate să ofere producătorul”, a declarat Iola Andronic, directoare Polisano Prim.

De partea cealaltă, CAPCS a fost explicat bugetul redus, de circa 10 milioane de lei, din cauză procedura de achiziții era pentru 2020 din care trecuse mai mult de jumătate. 

Favorizare de 30–40% din valoarea licitației 

Numai că procedura de achiziție publică pentru achiziționarea consumabililor și glucometrelor pentru adulți pentru anul 2021 a fost iarăși suspendată, de data asta, din cauza unei contestații a SRL Pharmony.

„Operatorii economici fie prezintă teste compatibile cu glucometrele pe care pacienții le au în dotare în urma procedurii desfășurate în noiembrie 2018, fie prezintă teste și glucometre gratuite altele decât cele sunt în dotare la pacienți. Noi am permis să vină ofertanți cu alte glucometre pe care să le ofere gratuit”, a precizat Aurelia Botica, angajată a CAPCS. 

Mai exact, Pharmony SRL a acuzat CAPCS de faptul că a solicitat teste pentru măsurarea glicemiei compatibile cu glucometrul Clever Chek, fapt care favorizează producătorul TaiDoc, Taiwan și distribuitorul din Republica Moldova Polisano Prim SRL.  

„Acest fapt limitează competitivitatea financiară a celorlalți potențiali participanți, atât timp cât exonerează producătorul TaiDoc, Taiwan și Polisano Prim SRL să livreze glucometre”, se menționează într-o decizie a Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Autoritățile din sănătate invocă faptul că diabeticii sunt asigurați deja cu glucomentre din 2019 și nu au nevoie decât teste.

 

Potrivit estimărilor directorului Pharmony, Alexandru Șarco, valoarea glucometrelor constituie 30–40% din valoarea achiziției. Cu alte cuvinte, în cazul în care un alt operator intenționează să participe la această licitație trebuie să cheltuiască cu 30–40 la sută mai mult.

„Dacă vorbim de copii, începând cu 2017, compania noastră, an de an, inclusiv pentru 2021, a câștigat procedurile de achiziții, livrând același model [de glucometru] cu aceleași consumabile. De fiecare dată, am întrebat CAPCS de ce să mai organizați procedura atâta timp cât pe mâna pacienților se află deja câte trei dispozitive pe mână. Anul acesta, fiecare familie va primi al patrulea aparat. CAPCS ne-a spus, de fiecare dată, că trebuie să fie condiții echidistante pentru toți participanții. De ce nu respectă același principiu în cazul acestei proceduri de achiziții?”, a întrebat omul de afaceri. 

Polisano Prim, firma cumpărată de o angajată

Reprezentanții Polisano Prim au refuzat să își exprime punctul de vedere despre contestația depusă de Pharmony. „Aici nu putem să ne pronunțăm deoarece este o discuție între stat și agentul economic Pharmony”, a spus directoarea firmei, Iola Andronic. 

Polisano Prim este fosta companie a actualei deputate din platforma Pentru Moldova, Ruxanda Glavan. Compania a fost înființată în 2005, cu denumirea Glavirux, și a fost administrată de Glavan până în 2013, când aceasta a devenit viceministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Ruxanda Glavan a fost înlocuită în fruntea companiei de către Olga Latiș. „În 2013, am numit-o pe ea [Olga Latiș] administrator atunci când am fost numită viceministru al Muncii”, a detaliat parlamentara.   

La 8 iulie 2015, Olga Latiș, fosta angată, a devenit asociat unic al companiei. „Din momentul în care eu am intrat în funcție publică, nu am administrat compania, iar înainte de a deveni ministru al Sănătății, am înstrăinat cota-parte și am vândut-o”, a spus ea. 

Actualmente, Olga Latiș deține 90% din acțiuni, în timp ce Iola Andronic – 10%.

„Probabil, ea în 2019, a vândut altcuiva și a rămas ea cu 90%, dar numele meu aici nu figurează…. Orice asociere cu mine nu este corectă”, a conchis Glavan. 

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii