Culisele afacerii cu grâul din rezerva de stat: Cum a ajuns marfa la Trans-Oil
● Afacerea cu grâul din rezerva de stat implică o companie din grupul Zernoff și alta din grupul Trans-Oil
● Agenția Rezerve Materiale, subordonată socialistului Pavel Voicu, a vândut la subpreț grâu din rezerva de stat către firma Ancom Agro
● La rândul ei, Ancom Agro a vândut cu un adaos generos de 50% grâul cumpărat de la stat către Trans-Oil
● Șeful Trans-Oil, Vaja Jhashi, denunță acțiunile de blocaj la export și acuză ilegalități
Compania Ancom Agro din Gura Camencii, Florești, este prestatoare de servicii de păstrare a grâului alimentar din rezervele materiale de stat. La 16 februarie 2021, această firmă a solicitat acordul Agenției Rezerve Materiale „să împrospăteze” cantitatea de 16.855 de tone de grâu alimentar care trebuia înnoit încă în 2020.
Pasul 1. Ancom Agro solicită demararea procedurii de „împrospătare”
Societatea și-a justificat demersul prin faptul că această cantitate de grâu, 16.855 de tone, roada anului 2016, risca să se degradeze din punct de vedere al calității, având în vedere că termenul de păstrare, de patru ani, expirase în august 2020.
Compania și-a asumat responsabilitatea să restituie cantitatea de grâu după recolta din 2021 și să o asigure cu o garanție bancară.
Pasul 2. Agenția Rezerve Materiale anunță „procedura de împrospătare”
În urma solicitării Ancom Agro, pe 24 februarie, Agenția Rezerve Materiale, subordonată Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat inițierea „procedurii de împrospătare” a 16.856 tone de grâu alimentar din roada anului 2016.
Agenția și-a întemeiat demersul pe prevederile Hotărârii Guvernului nr. 454/2020 despre împrospătarea cu decalaj în timp a grâului alimentar din rezervele de stat și ale Planului de împrospătare a bunurilor materiale din rezervele de stat 2021.
Reprezentanții Agenției Rezerve Materiale argumentau că procedura de împrospătare a grâului alimentar a fost sistată în august 2020 până în prima jumătate a anului 2021. Această decizie a fost determinată de asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova și evitarea pericolului unei crize alimentare provocată de calamitățile din 2020.
Împrospătarea grâului alimentar din roada anului 2016, susținea Agenția Rezerve Materiale, „este strict vitală din cauza expirării termenului de păstrare al acestuia”. O eventuală amânare a acestei proceduri ar fi putut să provoace schimbarea calității grâului din categoria alimentară în cea furajeră. În consecință, estima Agenția, ar putea să cauzeze pierderi financiare de peste 15 milioane de lei.
Procedura de împrospătarea cu decalaj în timp a grâului se efectuează în baza unui contract, cu prezentarea unei garanții bancare sau financiare. Valoarea acesteia trebuie să asigure restabilirea cantității de grâu eliberat din rezerva de stat. Grâul urma să fie restituit din roada anului 2021, în cantitatea întreagă și de aceeași calitate, până la 1 octombrie 2021.
Prin urmare, sublinia Agenția, „în următoarele șapte luni statul nu va suporta cheltuieli de păstrare a grâului”.
Pasul 3. Contractul dintre Zernoff și Trans-Oil
La 5 martie 2021, Ancom Agro, companie din grupul Zernoff, și Agrofloris-Nord din grupul Trans-Oil au semnat un contract de vânzare-cumpărare a 16.855 de tone. Prețul per tonă a fost stabilit la 4.600 de lei. Astfel, valoarea afacerii se ridica la 77.534.122 de lei.
Conform înțelegerii, Agrofloris Nord se angaja să efectueze o plată prealabilă în valoare de 62.027.297 de lei până la 11 martie 2021.
Astfel, la 12 martie 2021, Ancom Agro a depus o garanție bancară în valoare de 68.596.489 de lei, garanție prevăzută pentru achiziționarea grâului din rezerva de stat.
Trei zile mai târziu, pe 15 martie 2021, Ancom Agro achitat statului 35.836.046 de lei pentru 13.484 de tone, iar pe 24 martie – alte 13.484.168 de lei pentru încă 3.371 de tone, ceea ce constituie în total 16.855 de tone. Comisionul pentru această afacere a constituit 28.213.908 lei, bani care au intrat în conturile firmei Ancom Agro din partea Agrofloris Nord.
Astfel, Ancom Angro a cumpărat de la stat grâul cu 2.926 de lei per tonă și l-a vândut cu 4.600 de lei la Agrofloris Nord din grupul Grupul Trans-Oil.
Intervin restricțiile
După ce grâul a intrat în proprietatea Grupului de companii Trans-Oil, la 29 martie 2021, șefa statului, Maia Sandu, a solicitat Guvernului să aprobe de urgență o hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat.
„În contextul informațiilor cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat, în an de secetă, apărute în spațiul public, cer Guvernului să acționeze imediat în scopul asigurării securității alimentare a țării”, a spus președinta Maia Sandu.
Drept urmare, la 30 martie, Cabinetul de miniștri a impus restricții temporare la exportul de grâul din rezervele de stat până la 12 aprilie. Guvernul a menționat că a luat această decizie în scopul asigurării securității alimentare a statului, deoarece în 2020 agricultorii au fost marcați de secetă, iar economia de pandemie.
Acuzațiile la adresa Trans-Oil
Pe 13 aprilie, Maia Sandu a anunțat pe pagina sa de Facebook despre faptul că, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, s-a discutat despre exportul grâului din rezerva de stat. Președinta a cerut extinderea restricției pentru a nu admite creșterea prețurilor la produse de panificație pentru categoriile de cetățeni cu venituri mici.
Pe 14 aprilie, vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a acuzat Trans-Oil că ar fi încercat să exporte o cantitate de circa 17.000 de tone grâu. „În perioada 15–21 martie, cu câteva zile înainte de scandalul la care am asistat în Portul Giurgiulești, 14.000 de tone din rezerva de stat au fost transportate în liniște de către o firmă din Grupul de companii Trans-Oil în Portul Giurgiulești”, a spus parlamentarul.
De fapt, grâul a fost stocat în silozul Trans Bulk Logistics SRL, o subsidiară a Trans-Oil, situat în Portul Internațional Liber Giurgiulești.
Alexandru Slusari a adăugat că, pe 29 martie seara, alte 3.000 de tone de grâu, „a căror proveniență nu poate să fie probată”, au fost transportate, de asemenea, în Portul Giurgiulești.
„În total, au fost stocate în port 17.000 de tone de grâu, din care 14.000 sunt din rezerva de stat și au fost aduse mai devreme”, a subliniat deputatul.
Conform documentelor intrate în posesia reporterilor CIJM, Ancom Agro a vândut către Agrofloris Nord grâu din roada anului 2016, în două tranșe: 13.484 de tone și 3.371 de tone. Aceste două tranșe alcătuiesc, în total, cele 16.855 de tone luate de Ancom Angro din rezerva de stat.
„Am avut informația că în spatele tranzacției foarte dubioase se află Trans-Oil. Am știut că o navă, Ivanka, pe 29 martie noaptea și 30 martie dimineața, a încercat să intre în Portul Giurgiulești, dar nu a fost admisă,” spune Slusari.
Potrivit lui Alexandru Slusari, stocuri de grâu, dacă există în Moldova, sunt concentrate la companiile specializate mai mult în export. Parlamentarul l-a acuzat pe omul de afaceri, Vaja Jhashi, că ar face presiuni, prin intermediul diplomaților, asupra președintelui Republicii Moldova pentru a ridica interdicția la exportul de grâu.
Vaja Jhashi califică blocarea exporturilor drept ilegală
Contactat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, președintele Trans-Oil, Vaja Jhashi, a declarat că nu există niciun risc privind asigurarea cu grâu pentru Republica Moldova.
„Statul are peste 80.000 de tone de grâu în rezerva de stat, precum și alte peste 150.000 de tone, care se află încă la fermieri. Noua recoltă arată uimitor, iar recoltarea va începe în 80 de zile, deci, nu există niciun risc”, ne-a spus omul de afaceri.
Totodată, el a calificat acțiunea de blocare a exporturilor din partea autorităților drept „total neprofesionistă și care, de fapt, contrazice legea”.
„Anul acesta, nu am exportat grâu din Moldova. Majoritatea exporturilor au fost din România, Argentina, Ucraina”, ne-a mai spus omul de afaceri.
Cu toate acestea, analiza exportului de grâu din Republica Moldova denotă că două firme din grupul Trans-Oil – Agrofloris Nord și Trans Cargo Terminal – se află pe locurile 1 și 3 în topul celor 15 companii exportatoare de grâu din Republica Moldova în ultimul an (VEZI infograficul de mai sus).
Președintele Trans-Oil nu a răspuns la acuzațiile lui Alexandru Slusari despre presiunile pe care le-ar fi făcut asupra șefei statului Maia Sandu.
Președinția: „Asupra șefului statului nu poate să aibă influențe niciun grup de interese”
Consilierul prezidențial în domeniul ecomoniei, Veaceslav Negruța, a spus că asupra șefului statului nu pot să aibă influențe și nu pot să exercite presiuni niciun grup de interese.
„Atât recomandarea inițială, cât și cea repetată a Consiliului Suprem de Securitate către Guvern, în ședința din 13 aprilie, a fost menținerea restricțiilor la exportul de grâul eliberat din rezerva de stat. Prin urmare, aceste recomandări, inițiale și repetate, ale Consiliului Suprem de Securitate contrazic orice speculații sau insinuări lansate în spațiul public la subiectul grâului din rezerva de stat”, a precizat consilierul prezidențial.
„Blocarea sau deblocarea, impunerea de restricții și eliminarea lor, a precizat Negruța, ține de competența decizională a Guvernului, și nu a Președinției. Iar Executivul, după cum bine știm, aparține guvernării coordonate de liderul PSRM, Igor Dodon”, a mai spus Negruța.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a insistat, pe 14 aprilie, în cadrul ședinței Guvernului că Republica Moldova este asigurată cu grâu până la următoarea recoltă.
„Chiar dacă am avut un an agricol foarte dificil, [în 2020] am obținut o roadă de 570.000 de tone. Au fost exportate, din iulie 2020 până în prezent, 120.000 de tone. Din această cantitate, aproximativ 16.000 de tone provin din partea stângă a Nistrului, cantitate care nu este reflectată în producția globală de 570.000 de tone menționată mai sus. Prin urmare, cantitatea care rămâne în Moldova după exporturile făcute este mai mare”, a precizat ministrul Perju.
De asemenea, a adăugat oficialul, invocând datele statistice ale Serviciului Vamal, că în Moldova mai există alte 37.000 de tone de grâu importate.
În ceea ce privește prețul la grâu, în februarie, a fost înregistrat cel mai înalt preț. Acesta a fost determinat de tendințele de pe piața regională și la bursele internaționale, când s-a ajuns la 250 de euro pentru o tonă.
„Ieri [marți], la bursa din Paris, prețul era de 211,25 euro pentru tonă. Prețul scade, deoarece vom avea un an agricol destul de bun comparativ cu anul trecut, când a fost înregistrat un deficit de cereale la nivel mondial. Pe piața internă, prețul la grâu este în jur de patru lei.”
Pe moment, a adăugat el, în Moldova sunt însămânțate 318.000 de hectare cu grâu, semănături care sunt într-o stare destul de bună.
„După datele pe care le avem, după exportul efectuat și consumul înregistrat, mai avem o cantitate de 70.000 de tone. Această cantitate va fi folosită atât în panificație, cât și ca furajer. Prin urmare, eliberarea grâului din rezerva de stat pentru împrospătare este un proces necesar.”
După ședința Consiliului Suprem de Securitate, secretatul acestei instituții, Ana Revenco, a solicitat prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi să examineze necesitatea extinderii termenului de interzicere a exportului de grâu alimentar provenit din rezerva materială a statului până la 30 iunie curent.
Responsabila de comunicare cu presa din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Ecaterina Grigorean, a precizat pentru CIJM că interdicția la exportul de grâu introdusă în ședința din 30 martie 2021 a expirat pe 12 aprilie curent.
„În prezent, MADRM, împreună cu alte instituții guvernamentale, examinează demersul Consiliului Suprem de Securitate prin care se solicită extinderea termenului de interzicere a exportului de grâu alimentar provenit din rezerva materială a statului”, a conchis Ecaterina Grigorean.
Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.
Investigaţii din aceeaşi categorie:
Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.
Comentarii