Integritate

Candidata socialiştilor, Alla Pilipețcaia: afacerea cu mezeluri, contracte de achiziție și donații generoase la partid  

Autor: Crina Dumitriu
19/02/2019 6259

Alla Pilipeţcaia, consilieră din partea PSRM în consiliul rational Soroca și  lideră a organizației teritoriale a PSRM, candidează în circumscipția nr. 7 din Soroca și se regăsește în buletinul de vot pe poziția a doua. Este directoare a SRL „Debut-Sor”, companie specializiată în vânzarea produselor din carne, care a obținut mai multe contracte pe bani publici. În ultimii ani a făcut agitație activă pentru socialiști și a vărsat în visteria formațiunii din care face parte donații mai mult decât generoase. 

Afacerea cu mezeluri a familiei și contractele cu autoritățile   

Alla Pilipețcaia și-a început activitatea profesională în 1999, în calitate de director al SRL „Dioscorida”, iar în perioada 2004-2009 a ajuns manager în cadrul aceluiași SRL. Din  2009 a fost  manager de vânzări și director adjunct în cadrul companiei „Debut-Sor” SRL, întreprindere producătoare de carne și mezeluri, fondată de tatăl său. Din 2013, Pilipețcaia preia conducerea afacerii de familie. În ultimii trei ani, inclusiv de când  este consilier orășenesc în primaria Soroca, firma sa  a câștigat cel puţin zece licitații  în valoare totală de peste 800.000 de lei.

Pilipețcaia este descrisă de presa din raionul Soroca drept una dintre femeile antreprenoare bine cunoscute în raion, pentru ambiţia cu care s-a implicat în afacerea familiei (mezeluri şi produse din carne), pentru calităţile de lider şi cele personale şi pentru rezultatele înregistrate împreună cu echipa pe care o conduce. A „debutat” în afaceri ca „ajutoarea tatălui”, Filip Pilipeţchi, unul dintre fondatorii afacerii cu mezeluri şi produse din carne în oraşul Soroca. Ulterior, tânăra a ajuns să conducă întreprinderea, dezvoltând-o cu succes.

Partidul

Alla Pilipețcaia a aderat la PSRM în noiembrie 2015, iar din  martie 2016 este președintă a Organizației Teritoriale ale PSRM a raionului Soroca. Candidatura ei a fost lansată în campanie în luna septembrie 2018, la Soroca, în cadrul unui miting festiv al socialiștilor, cu mult timp înainte de lansrea oficială a campaniei electorale pentru parlamentarele din 24 februarie 2019. Organizația Promo-Lex, care monitorizează scrutinul electoral, a menționat aceste acțiuni ale PSRM drept abuz și încălcare a legislației electorale.   

În 2016 a colectat semnaturi pe listele de subscripție ale candidatului PSRM la alegerile prezidențiale Igor Dodon. La fel, ea a colectat semnături pentru organizarea referendumului privind revocarea primarului Dorin Chirtoaca inițiat de PSRM în 2017, referendum care nu s-a soldat cu rezultatele aşteptate.    

Anterior, într-un interviu acordat în 2015 pentru observatorul.md, Pilipețcaia spunea că o admiră pe Maia Sandu, „pentru calmul, echilibrul, tactul cu care acţionează”. „Este consecventă în ceea ce face. Oameni ca Maia Sandu sunt faţa ţării noastre”, afirma actuala candidată PSRM pentru circumscripția Soroca.

În Circumscripția nr. 7 Soroca, Alla Pilipețcaia va concura cu  alți șase candidați: Victor Său (PDM), Elena Bodnarenco (PCRM), Alexandru Cimbriciuc (candidat independent), Maxim Melnic (Partidul Șor), Larisa Ungurean (blocul electoral ACUM) și Anastasia Televca (Partidul Nostru).

Donații generoase la partid

În ultimii ani, Alla Pilipețcaia și-a manifestat generozitatea față de Partidul Socialiștilor prin donații frecvente de zeci de mii de lei. Bunăoară, la referendumul local privind revocarea primarului Dorin Chirtoaca initiat de PSRM în 20176 ea a donat pentru PSRM, în două tranșe, suma de 49 mii de lei, conform Raportului financiar al PSRM din 19 noiembrie 2017 depus la CEC. În 2017, Pilipeţcaia a donat pentru PSRM suma de 34 mii de lei. Și în 2016, în cadrul campaniei pentru fotoliul de președinte, ea a alocat  în două reprize suma de 54.100 de lei.

În 2018 Alla Pilipețcaia a donat 26 mii de lei  la partidul care a promovat-o în campania electorală. 

Avere

Alla Pilipețcaia a declarat, pentru ultimii doi ani, venituri de 422 de mii de lei din salariul său şi al soțului, care este inspector de poliție în oraș, din  alocațiile de consilier orășenesc și din pensie. Peste jumătate de milion de lei au intrat în bugetul familiei ca dividende din cadrul firmei Debut-Sor SRL.

Socialista a mai raportat două terenuri intravilane, o casă de locuit și alte cinci imobile „locative”, fără a preciza despre ce fel de imobile este vorba. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii