Integritate

Cum e împărțit tortul puterii în Găgăuzia: afaceri de milioane, caritate pentru PR și camarazii „cerșetori” ai lui Șor

Autor: Elena Celac
22/04/2024 2699

În Găgăuzia sunt patru lideri principali la putere care promovează atât interesele lor personale, cât și ideile lui Ilan Șor: bașkanul Evgenia Guțul, adjuncții săi Ilia Uzun și Victor Petrov, precum și președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov. Cum au ajuns acești oameni la putere și care este experiența lor politică? În această investigație vorbim despre felul în care Victor Petrov, după ce a creat organizația fantomă „NAȘ”, și-a făcut drum în politică, iar chiar la prima situație de criză, a negat implicarea sa în această organizație. Vorbim despre cum Dmitri Konstantinov, având afacere de familie de milioane, primea indemnizație de șomaj și despre cum Ilia Uzun a pus umărul la majorarea capitalului soției sale pe parcursul mai multor ani în politică, acordând preferință partidelor noi. Materialul este elaborat în baza datelor din declarațiile politicienilor, depuse pe parcursul câtorva ani. Pe parcursul documentării, autorul investigației a solicitat comentariul celor patru, însă aceștia ori au refuzat să ofere o replică, ori au dat un  răspuns formal. Uzun a recurs la atacul la persoană, etalând un comportament suburban și arogant în raport cu jurnalista care-și făcea meseria.

Evgenia Guțul: sursa principală de venit – bani oferiți cadou

În 2023, în perioada electorală pentru postul de bașcan al Găgăuziei, Evgenia Guțul a depus o declarație în care a indicat 25 de mii de euro obținuți din donații:

● 5 mii euro - pentru nașterea copilului;

● 20 de mii de euro Evgeniei Guţul de la o persoană necunoscută (motiv nu este specificat).

Declarația a fost depusă pentru perioada ianuarie 2021 - decembrie 2022. Un alt detaliu remarcat în declarație este că, timp de doi ani, Eugenia Guțul a primit oficial un salariu de doar 4 mii de lei, iar soțul ei a primit în aceeași perioadă 140 de mii de lei, și asta în ciuda faptului că în perioada indicată au achiziționat două mașini și o locuință de 300 de mii lei, în 2019.

În declarația sa pentru 2023, bașcanul Găgăuziei, Evgenia Guțul, a indicat un venit de zeci de mii de euro. Guțul și membrii familiei sale ar fi primit peste 26 de mii de euro (în diferite valute) sub formă de cadouri de sărbători. Este vorba despre:

● ziua de naștere a Evgheniei Guțul – 150 de mii de lei;

● ziua de naștere a unui membru al familiei - 4 mii de euro;

● ziua de naștere a unui membru al familiei - 3 mii de euro;

● ziua de naștere a unui membru al familiei - 70 de mii de lei;

● botez – 11,2 mii de euro.

Familia Guțul deține două mașini, procurate în 2022 și 2021 la un „preț ridicol”:

● Mercedes Vito, fabricat în 2010, de 10 mii lei;

● Volkswagen Jetta, anul fabricării 2016, de 50 mii lei.

Potrivit declarației de avere, Guțul deține un singur apartament, primit în 2019, cu o suprafață de peste 47 de metri pătrați, în valoare de 300 de mii de lei.

Până la depunerea declarației, Evgenia Guțul reușise să câștige aproximativ 150 de mii de lei în calitate de bașcan al Găgăuziei (în mai puțin de șase luni).

Nu este prima oară când Evgenia Guțul se remarcă prin cadouri bănești. În perioada electorală (turul 2), Eugenia Guțul a primit 2,4 milioane de lei de la persoane fizice, o parte considerabilă din care a fost transferată de pensionari - 184 de mii de lei și șomeri - 64 de mii de lei. Însă principalul „jackpot” Guțul l-a primit de la persoane publice, inclusiv primari și membri ai parlamentului care îl susțin pe Șor. De exemplu, deputații Vadim Fotescu și Reghina Apostolova au donat câte 40 de mii de lei pentru campania electorală a Evgheniei Guțul. Aceeași sumă a fost oferită de primarul satului Merenii Noi, Andrei Druzi și primarul din Taraclia, Veaceslav Lupov. Investițiile proprii ale lui Guțul au fost de doar 40 de mii de lei.

Am încercat să o contactăm pe Evghenia Guțul pentru a preciza dacă într-adevăr a trăit câțiva ani din cadouri bănești, dar nu a răspuns la telefon. Nici reprezentantul ei, căruia i-am transmis întrebările, nu a revenit cu o reacție până la publicarea investigației.

Victor Petrov - filantrop „sărac”

Victor Petrov este pe arena politică din 2021, timp în care a reușit să fie și deputat al Adunării Populare și vicepreședinte al Comitetului Executiv (bașcan adjunct), funcție pe care o deține în prezent. Prin ce s-a remarcat în această perioadă?

2020 - apariția organizației „NAȘ”, de care Petrov „s-a lepădat” în instanță

În 2020, cu un an înainte de alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, în plină pandemie de COVID-19, în Găgăuzia a apărut organizația „Sediul Popular Anticriză” (NAȘ), care a început să desfășoare evenimente caritabile (distribuire de produse alimentare, obiecte de primă necesitate pensionarilor, săracilor etc.). Organizația are un site pe care scrie ca fondatorul organizației este persoana publică din Găgăuzia Victor Petrov. Unele dintre cele mai memorabile „acțiuni” au fost desfășurate de NAȘ la începutul carantinei. „NAȘ” a organizat sosirea la Chișinău a peste 300 de cetățeni moldoveni din Marea Britanie și Egipt. Ulterior, a organizat zboruri charter spre Chișinău din Moscova și Istanbul. Potrivit surselor noastre apropiate familiei lui Victor Petrov, primul zbor privat a fost organizat pentru ca fiul lui Petrov să poată zbura din străinătate, unde își făcea studiile. Împreună cu fiul lui Victor Petrov au fost transportați alte câteva sute de oameni.

2021 - apariția în politică și prima proprietate declarată

Pentru prima data Victor Petrov a apărut pe arena politică în 2021, în perioada electorală pentru postul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei. Din biografia publicată pe site-ul lui Victor Petrov rezultă că el și-a început cariera în 1996, în calitate de traducător la Ambasada Republicii Tadjikistan în Turcia. În 2001, Victor Petrov a fondat compania de turism Damla Tur. În 2007, a condus filiala regională a organizației internaționale de turism Tez Tour (grup de companii deținute de acționari ruși).

Atunci Petrov a depus o declarație privind veniturile pentru 2019-2020, în care a indicat două mașini: un Porsche, achiziționat în 2019 cu 80.000 de euro, și un Land Rover, achiziționat în 2020 contra 35.000 de euro.

În coloana Proprietății și alte bunuri mobile a fost pusă o liniuță. În acel moment, candidatul nu avea conturi bancare deschise sau investiții directe. Totuși, el a indicat (nu a scris numele său ori al soției) acțiuni în următoarele companii: TOLIGMA LUX S.R.L cu o cotă de 50%, CANIUS TRAI cu o cotă de 45% și DAMLATRA - 50%.

În octombrie 2021, Victor Petrov a fost ales deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, legislatura a șaptea, din circumscripția electorală Comrat nr.2, obținând 97,5% din voturi.

Anul 2022 - 2 mii de lei într-un an și venit de milioane în cazul soției

În declarația pentru anul 2022, Victor Petrov, fiind deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, a indicat că familia sa deține două mașini de lux - un Porsche Cayenne și un Porsche Carerra, achiziționate în 2017 și 2022, cu valoarea de 80 de mii de euro fiecare. De asemenea, el a declarat o mașină Skoda Super din 2022, în valoare de 40 de mii de euro.

La secțiunea privind imobilele el a indicat că deține două case, dintre care una a fost procurată în 2019, iar a doua - în 2021. Costul caselor este de 1,144 de milioane de lei și 135 de mii de lei.

Cu toate acestea, pentru anul 2022 Victor Petrov a declarat venituri în numerar de doar 2.100 de lei din activitățile sale de deputat. Totodată venitul soției sale din salariu pentru tot anul 2022 au constituit circa 1,7 milioane de lei.

2023 - venit anual de 3600 de lei si milioane pe numele soției

În septembrie 2023, Petrov a fost confirmat în funcția de adjunct al bașkanului Găgăuziei. În declarația depusă o lună mai târziu, la încheierea activității de deputat, veniturile lui au constituit doar 3.600 de lei, ceea ce reprezintă rambursarea cheltuielilor aferente activității de deputat. De asemenea, el a indicat automobilele achiziționate în 2022 (Skoda Superb și Porsche Cayenne), destinatarul real al cărora este soția sa. În același document a fost prezentat și venit de peste 1,1 milioane de lei din vânzarea automobilului, însă fără a indica marca acestuia.

Spre deosebire de declarațiile anterioare, care erau mult mai modeste, pentru 2023 pe numele soției lui Petrov au fost indicate bunuri imobiliare și financiare:

   ● 1,1 milioane de lei (circa 60 de mii de euro) din vânzarea mașinii sport Porsche Carrera;

● patru terenuri (cu o valoare totală de peste jumătate de milion de lei - 546.526 de lei);

● două case procurate în 2019 contra la 2.009.387 de lei și în 2021 cu 135.857 de lei (în declarația pentru anul 2022 erau indicate doar două terenuri și două case);

● trei automobile: Porsche Cayenne din 2022, achiziționat în 2023 cu 75.000 de euro, camion Mercedes 709 D, procurat în 2005 cu 20 de mii de lei, Skoda Superb, din 2022 de 806 mii de lei.

Costul total al automobilelor depășește 2,3 milioane de lei.

Totodată, familia lui Victor Petrov mai deține două mașini de lux, care, conform declarației, i-a costat zero lei, deoarece cineva le-a transmis în folosință:

● mașină electrică de lux BMW XDrive I7, fabricat în 2022, a cărei valoare de piață este de aproximativ 150.000 de euro;

● Mașină sport Porsche Panamera din 2015, cu o valoare de piață de minim 54.000 de euro.

Petrov a declarat acțiuni (30%, 33,3% și 100%) în patru companii cu activitate în transportul de pasageri, transport, cultivarea legumelor și comerțul cu amănuntul.

Soția lui Petrov deține acțiuni în cinci companii care se ocupă cu transportul de pasageri și servicii de transport (50% fiecare), schimb valutar (100%), vânzări (45%) și consultanță în domeniul tehnologiei informatice (35%). Compania care activează în domeniul comerțului este înregistrată în Germania.

În plus, Victor Petrov a declarat o datorie de 120.000 de euro, contractată în 2021 de la o persoană fizică și care expiră în 2024.

Am decis să clarificăm câteva aspecte ce țin de de declarația lui Victor Petrov, dar el nu a răspuns la telefon. I-am transmit întrebările în formă scrisă: din ce fonduri desfășoară activități organizația „NAȘ”, fondurile companiilor înregistrate pe numele soției sale sunt transmise în scopuri de caritate sau sunt alte surse? La momentul publicării acestui material, nu am primit vreun răspuns.

Utilizarea carității în scopuri politice

Petrov a folosit organizația „NAȘ” în trei campanii electorale. La alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei din 2021, „NAȘ” l-a promovat pe Victor Petrov în rândul beneficiarilor săi. Astfel, în plină campanie electorală pentru postul de bașcan al Găgăuziei din 2023, pe canalul de telegram „NAȘ”, Victor Petrov apare drept filantrop care ajută orașul. Pe corturile cu imaginea lui Petrov, în care erau distribuite ziare electorale, este sigla „NAȘ”. Iar pe autobuze (transport social) era lipită fotografia lui Petrov și invitația la întâlnirea preelectorală cu el. Sigla „NAȘ” a devenit simbolul lui Victor Petrov în calitate de candidat la alegerile în Adunarea Populară, inclus în buletinul de vot.

În cadrul alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, un concurent din circumscripție, Vladimir Bogaciov, a cerut excluderea lui Petrov din cursa electorală pentru utilizarea evenimentelor caritabile în campania electorală. Cu toate acestea, în judecată Victor Petrov a negat că ar avea vreo legătură cu organizația „NAȘ”, ce rezultă din decizia Curții de Apel, care citează cuvintele lui Victor Petrov. Drept urmare, Curtea de Apel a respins plângerea lui Bogaciov. În același timp, pentru acea perioadă Petrov nu declarase veniturile și cheltuielile acestei organizații, iar în declarațiile sale nu indica faptul că el conduce „Sediul Popular Anticriză”.

Cheltuieli peste venituri

În vara anului 2023, Victor Petrov a nimerit în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI), care a început să verifice averile și interesele personale ale lui Petrov, la acea vreme deja vicepreședinte al Comitetului Executiv. Potrivit datelor prezentate la acea vreme ANI, în cursul anului 2022 familia Petrov a efectuat cheltuieli care nu puteau fi acoperite de veniturile lor. Pe parcursul unui an, soții Petrov au achiziționat două automobile, valoarea cărora era de aproape 2,5 milioane de lei. Însă pe parcursul anului 2022, soția lui Petrov a declarat un câștig de 1,6 milioane de lei, iar Petrov - doar 2.100 de lei, ceea ce nu acoperă costul mașinilor.

Ilia Uzun - turism politic și capitalul în creștere al soției sale

Drumul politic al lui Ilia Uzun este mai bogat decât cel al colegilor săi. A fost ales deputat din partea satului Chioselia Rusă în cea de-a V-a legislatură în anul 2012 drept candidat al Partidului Socialiștilor, dar deja în mai 2013 a intrat în fracțiunea PDM din Adunarea Populară a Găgăuziei. După aproape un an, în februarie 2014, a fost exclus (cu încă trei deputați) din partid la cererea vicepreședintelui Vlad Plahotniuc. Motivul a fost sprijinul desfășurării referendumului din Găgăuzia din 2014.

Pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia au avut loc două referendumuri. Primul pentru a afla părerea locuitorilor autonomiei despre direcția pe care ar trebui să o aleagă Moldova - către Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală (Eurasiatică). Cel de-al doilea s-a referit la dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Moldova își schimbă statutul de stat independent.

În ultimul an de mandat, în 2016, pe numele soției lui Uzun a fost deschisă firma Conan-Petrol. Întreprinderea comercializează diverse bunuri, de la combustibil la cereale și hrană pentru animale.

La alegerile în Adunarea Populară din 2016, Ilia Uzun a candidat din partea satului Chioselia Rusă drept candidat independent și a obținut câștig din primul tur, desfășurat pe 20 noiembrie.

În formularul completat la depunerea cererii de înscriere în calitate de candidat la alegerile din 2016, Uzun a scris că este directorul uneia dintre benzinăriile Fortress, iar veniturile sale în perioada 2014-2015 au însumat doar 42 de mii de lei, menționând că activitatea de bază în afacere o are soția sa, iar el este concentrat pe activități publice.

În rubrica despre imobile, Uzun a indicat două apartamente, o casă, un garaj și un teren agricol cu suprafața de 3 hectare în municipiul Comrat, un teren pentru construcție în satul Baimaclia și un automobil Hummer H2. În continuare proprietatea lui Uzun în declarație va crește treptat.

În informațiile biografice transmise Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei pentru participarea în alegerile pentru Adunarea Populară din 2021, Ilia Uzun se prezintă drept manager al companiei Fortress, care are o rețea de benzinării în Găgăuzia. Compania a fost fondată de trei persoane, una dintre care este soția deputatului Nadejda Uzun. Până în 2020, compania familiei Uzun a furnizat combustibil diferitelor instituții guvernamentale ale autonomiei găgăuze, inclusiv Adunării Populare. Dividendele de la Fortress către familia Uzun timp de doi ani au constituit 1,5 milioane de lei.

În 2022, Ilia Uzun a intrat în topul celor mai bogați cinci deputați ai Găgăuziei (în care a fost inclus și Victor Petrov). În declarația depusă în 2021, Ilia Uzun a indicat un salariu de la Adunarea Populară în valoare de 97.022 de lei. Un membru al familiei deputatului (numele nu este specificat) a primit de la două firme un salariu în valoare totală de 108.797 de lei, precum și dividende de la firma Fortress în valoare de 1,8 milioane de lei.

Declarația mai conține informații despre faptul că familia Uzun deține șapte terenuri în valoare de aproximativ 162 de mii de lei.

În 2023, Ilia Uzun și soția sa au primit în total 4,3 milioane de lei. Acesta este de peste trei ori mai mult decât în ​​2022. Această sumă include salariile de la mai multe locuri de muncă și dividendele de la compania pe care o dețin soții.

În calitate de deputat al Adunării Populare, până în septembrie 2023, Uzun a primit 185.360 de lei. Totodată, salariul de adjunct al bașcanului pentru perioada rămasă până la finele anului a fost de 69.406 lei. Soția lui Uzun a câștigat 50.400 de lei de la Conan-Petrol și 122.127 de lei de la Fortress.

Soția lui Uzun a mai primit și dividende de la:

● Conan-Petrol – 983.229 de lei;

● Fortress – 2,9 milioane de lei.

În 2022, soția lui Uzun a primit dividende doar de la SRL Fortress în valoare de 990.500 de lei.

Ilia Uzun a mai declarat patru autoturisme și două remorci în sumă totală de 118.000 de lei. Acestea au fost achiziționate din 1999 până în 2013, însă în declarația pentru anul 2022 au fost indicate doar două automobile.

Am solicitat de la Ilia Uzun clarificări și comentarii la următoarele întrebări: „Din momentul în care v-ați început activitatea politică și până în prezent, veniturile companiilor înregistrate pe numele soțului dumneavoastră au crescut, inclusiv ați deschis noi companii. Este aceasta legat cumva de activitatea Dvs politică sau nu există nicio legătură și la aceasta au contribuit alți factori?”.

Ilia Uzun a trimis un răspuns plin de aroganță, etichetând nepermis autoarea mesajului. Numind-o „femeie bolnavă”, acesta i-a sugerat să adreseze întrebările soției sale și contabilului ei. În plus, Uzun a cerut un răspuns în scris despre bugetul companiei în care lucrează ea și sursele din care aceasta este finanțată.

Dmitri Konstantinov - speaker „șomer” al Adunării Populare și afacerea de milioane a familiei

Dmitri Konstantinov a participat în alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei în perioada 1995-1999 și 2012-2016. În 2012, el s-a bucurat de sprijinul Mișcării Noua Găgăuziei, condusă de primarul de atunci al Comratului, Nicolai Dudoglo, care a aderat ulterior la Partidul Democrat din Moldova. Konstantinov, la fel ca Ilia Uzun, s-a alăturat fracțiunii PDM din Adunarea Populară a Găgăuziei în mai 2013.

În declarația de venit și avere pentru anul 2022, Președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, a declarat salariul (al său și al soției sale) în valoare de 57.327 de lei. Acesta include salariul de 125.528 de lei în firma Medelean AGRO a fiului său, care se ocupă de producție agricolă. În ceea ce privește postul de Președinte al Adunării Populare, Konstantinov a câștigat acolo 24.647 de mii de lei.

Valoarea totală a pensiei lui a fost de 143.121 de lei. În plus, Dmitri Konstantinov a primit ajutor pentru incapacitate temporară de muncă în valoare totală de circa 12 mii de lei.

În 2023, Konstantinov a declarat un venit comun cu soția sa în valoare de 465.689 de lei (salariu și pensie). În calitate de speaker al Adunării Populare, Konstantinov a câștigat 275.644 de lei, sau 22.970 de lei lunar.

Drept pensie, în 2023, Konstantinov a primit 131.340 de mii de lei, iar pensia soției sale a fost de 32.991 de lei.

În 2023, soția speaker-ului Adunării Populare a câștigat 24.000 de lei de la compania Komur AT, care administrează hotelul Medelean din Comrat, care aparține familiei.

În declarație, Konstantinov a indicat o casă achiziționată în 2003, cu preț de 0 (zero) lei, fără a indica suprafața acesteia. Casa i-ar fi fost „transmisă în posesie și utilizare”. În declarația pentru anul precedent era indicat același lucru.

În declarația pentru anul 2023 sunt indicate două poziții în cadrul întreprinderilor. În compania Cotonda-Com cu o cotă de participare de 33%, unde Konstantinov, împreună cu alte două persoane, este co-fondator și acționar. În declarație el a indicat că „această întreprindere nu funcționează”, însă sursele deschise indică faptul că compania este activă.

Cea de-a doua poziție este în Asociația Vinificatorilor din Găgăuzia, înregistrata în 2014, unde Konstantinov, împreuna cu alte șase persoane, este administrator.

Este de remarcat faptul că Konstantinov nu a indicat în declarație niciun automobil, deși în Găgăuzia este adesea văzut conducând mașina personală. În plus, remarcăm că familia Konstantinov deține o distilerie. În decembrie 2023, la această fabrică au fost efectuate percheziții, după care Konstantinov a confirmat jurnaliștilor că distileria îi aparține. Distileria nu este menționată în declarații.

Totuși, în declarațiile anterioare distileria este menționată. De exemplu, în declarația din 2019 și până în 2020, Dmitri Konstantinov a indicat că este director comercial al fabricii de vinuri MoldIugvin, unde în ultimii doi ani a încasat venituri sub formă de salariu de circa 200 de mii de lei.

În ciuda faptului că, în 2023, la fabrică au avut loc percheziții, încă în 2021 în una din sursele deschise fabrica era trecuta ca fiind lichidată, iar în alta - ca activă (cu aceiași fondatori și directori), dar cu un lichidator desemnat (unul dintre directori). La adresa acestei întreprinderi se afla și firma MEDELEAN-AGRO, care se ocupa de culturi cerealiere, plante industriale si furajere, al cărei fondator și director, judecând după nume și prenume, este fiul speaker-ului Adunării Populare. Compania generează profit anual de zeci de milioane.

Ne-am adresat speaker-ului Dmitri Konstantinov după comentarii privind mai multe chestiuni. În primul rând, l-am rugat să clarifice în ce perioadă a primit indemnizații de incapacitate temporară de muncă și dacă era în funcție atunci?

„Probabil că atunci eram în concediu medical, nu știu. Acum este greu de spus, trebuie de mers la contabilitate și de verificat”, a răspuns speaker-ul Adunării Populare.

Întrebat de ce nu a declarat autoturismul, deși a fost văzut conducând un automobil, el a răspuns că nu are un automobil personal de aproximativ opt ani.

În continuare, am întrebat despre firmele înregistrate pe numele rudelor sale.

— Familia dumneavoastră a deținut firma „MoldIugvin” (distilerie), iar apoi la aceeași adresă a apărut compania cu numele MEDELEAN-AGRO. În unele baze de date deschise se vede că societatea „MoldIugvin” a fost lichidată, în timp ce în altele - că aceasta este activă, dar a fost numit un lichidator. Firma „MoldIugvin” este activă astăzi?

La început, Konstantinov a spus că „MoldIugvin” este lichidată de aproximativ un an, dar nu a putut spune din ce motiv.

— În acest moment distileria nu funcționează?

— Deocamdată nu funcționează.

Ulterior, în cadrul aceleiași discuții, speaker-ul Adunării Populare a spus că „pur și simplu au vrut și au schimbat denumirea” „MoldIugvin” în MEDELEAN-AGRO, dar de fapt distileria funcționează. Konstantinov a adăugat că cele două companii au fuzionat.

Când a fost rugat să explice de ce a spus mai întâi că întreprinderea și-a schimbat numele și apoi că a fuzionat cu una nouă, el nu a răspuns, invocând că este ocupat.

Legături cu Ilan Șor 

Toate persoanele menționate au un lucru în comun – conexiunea cu Ilan Șor, care a fost condamnat la 15 ani pentru furtul miliardului.

Evghenia Guțul, care a apărut în spațiul politic abia în 2023, s-a asigurat de la început de sprijinul partidului Șor (recunoscut neconstituțional). Guțul s-a înscris în buletinul de vot cu sigla partidului Șor, iar la fiecare ședință electorală, Șor apărea pe ecran cu un apel către alegători că „votând pe Evghenia Guțul, mă votați pe mine personal”. În perioada deținerii funcției de bașcan, Guțul continuă să se bucure de sprijinul lui Șor, mai mult de atât, el întreprinde acțiuni care nu țin de competența lui, conform legii. De exemplu, în iulie 2023, Ilan Șor, într-o transmisie directă, a prezentat noua componență a Comitetului Executiv al Găgăuziei, care a suferit ulterior modificări de mai multe ori.

În iulie 2023, echipa deputatului Adunării Populare a Găgăuziei, Victor Petrov, s-a alăturat partidului Renaștere, care a susținut „prietenia” cu Rusia. „Renaștere” și-a creat filială în autonomie și intenționează să influențeze procesele politice din autonomie. Pe 21 aprilie, la Moscova a avut loc așa-numitul „congres al politicienilor de opoziție din Moldova”, la care au participat susținătorii lui Ilan Șor. La „congres”, șefii a cinci partide clone au creat blocul politic „Victoria”, care se pronunță concta intrării Moldovei în UE, dar în favoarea legăturilor cu Rusia. Evghenia Guţul a fost numită secretar executiv al Consiliului Politic al blocului Victoria. Iar pe 9 mai, Evghenia Guțul, oligarhul fugar Ilan Șor și deputata Marina Tauber au apărut împreună la parada de Ziua Victoriei de la Moscova.

Speaker-ul Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, la fel a fost prezent la lansarea blocului Victoria la Moscova și a fost pe scenă alături de Guțul și Șor când acesta a anunțat crearea blocului. Nu este prima dată când Konstantinov este surprins în relații cu Șor. Pentru prima oară a devenit clar că el are anumite înțelegeri cu oligarhul fugar în mai 2023, când Konstantinov, împreună cu Ilia Uzun și activistul Mihail Vlah, s-au întâlnit cu Ilan Șor în Israel. Ei au discutat atunci despre formarea Comitetului Executiv și alte chestiuni legate de Găgăuzia. Victor Petrov, împreună cu deputatul Alexandr Suhodolski, la fel au zburat în Israel pentru negocieri cu Șor. Acest fapt a fost confirmat de Petrov într-un interviu acordat nokta.

Victor Petrov este pe lista sancțiunilor UE. Documentul Consiliului UE privind lista persoanelor care fac obiectul măsurilor restrictive precizează că Victor Petrov răspândește activ informații false și incită la violență, precum și este implicat în cultivarea unui sentiment de frică în rândul populației găgăuze. Pagina web Gagauznews.md, care aparține organizației Sediul Popular Anticriză, a răspândit în mod repetat falsuri, pentru ce a fost blocat în 2022 de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

 

Investigația a fost realizată în cadrul Proiectului „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de investigație în Republica Moldova și creșterea capacității acestora de a investiga cazurile de corupție”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația Presei Independente, cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii