Integritate

Secretele judecătoarei Mazur: Casa surorii şi viaţa luxoasă a fiicei

Autor: Julieta Saviţchi
26/08/2021 21146

Magistrata Nadejda Mazur de la Judecătoria Chişinău locuieşte de 23 de ani într-o casă înregistrată pe numele surorii sale. Faptul că nu a avut o locuinţă înregistrată pe numele său i-a permis să beneficieze de un apartament la preţ preferenţial, dintr-un bloc construit special pentru magistraţii care nu dispun de loc de trai. Totodată, magistrsta Mazur a reuşit să acopere cheltuielile pentru studiile din afara ţării şi călătoriile fiicei sale, Daniela. Tânăra a postat pe reţelele de socializare poze despre vacanţele de lux de care a avut parte.

Nadejda Mazur lucrează în Judecătoria Chişinău începând cu 1 august 1990.

Casa înregistrată pe numele surorii

Nadejda Mazur

Nadejda Mazur locuieşte într-o casă cu două nivele, înregistrată pe numele soţilor Emil şi Valentina Macoveţchi, cumnatul şi sora magistratei. Cei doi locuiesc în oraşul Bălţi şi nu au trăit nicio zi în casa din Chişinău.

În Declaraţia de avere şi interese personale, Nadejda Mazur susţine că imobilul i-a fost oferit în folosinţă gratută de către Valentina Macoveţchi în 1998. Documentele cadastrale arată că imobilul a fost cumpărat în septembrie 1998. Imobilul este amplasat pe un teren de aproape 9 ari, care a fost privatizat, conform înregistrărilor cadastrale, în 2005.

Casa în care locuieşte magistrata Mazur se află în regiunea Gării Auto Sud. Imobilul este unul spaţios şi are o arhitectură caracteristică anilor 90. Nici în Declaraţia de avere, nici în înregistrarea cadastrală, nu este indicată suprafaţa imobilului.

Solicitată de reporterii portalului Anticorupţie.md, magistrata Mazur a declarat că proprietara imobilului este sora sa, dar a contribuit şi ea cu bani. „Am vândut partea mea de apartament care îmi revenise după divorţ şi am contribuit cu bani la procurarea casei. Eu achit serviciile comunale, impozitele pentru imobil. Sora nu a trăit în această casă pentru că nu poate lăsa Bălţul”, ne-a spus judecătoarea.

 

Nadejda Mazur susţine că locuinţa sa este în stare deplorabilă. „Casa nu costă nici cât un apartament. Veniţi să vedeţi în ce stare este casa. Numai cârpeli peste tot”

Casa Nadejdei Mazur

Apartamentul cumpărat la preţ preferenţial

La 17 august 2017, Nadejda Mazur a devenit proprietara unui apartament de 66,3 metri pătraţi dintr-un bloc de pe strada Ceucari din Chişinău. Locunţa a fost procurată în baza unui contract de investiţii, semnat în 2014, în blocul construit special pentru magistraţi.

Un metru pătrat a costat pentru judecători între 360 și 300 de euro (cele mai ieftine fiind apartamentele de la ultimul etaj). Site-urile de publicitate propuneau prețuri cu câteva sute de euro mai mari în blocul respectiv - între 500 și 550 de euro pentru un metru pătrat. Nadejda Mazur a declarat apartamentul la preţul de 24.300 de euro.

Magistrata a vândut în scurt timp locuinţa, declarând un venit de 406.447 de lei.

„Tocmai atunci am fost diagnosticată cu o boală grea. Mi-am dat seama că nu-mi vor ajunge bani ca să fac reparaţie şi l-am vândut”, ne-a explicat Nadejda Mazur.

Studii în afara ţării şi călătorii pentru fiică, achitate din pensie

Daniela Mazur, fiica magistratei Nadejda Mazur, la cei 25 de ai săi a reuşit să studieze în mai multe instituţii din Moldova şi de peste hotare. Astfel, prima instituţie la care a apilicat Daniela a fost Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale din Chişinău. Ulterior, tânăra a studiat şi la Academia de Studii Economice din Moldova.

Daniela Mazur scrie pe reţelele de socializare că a studiat la Universitatea Technische Hochschule Rosenheim din Germania, la Şcoala de comerţ internaţional din Paris, Franţa, şi la Universitatea Ramon Llull din Barcelona, Spania.

Daniela Mazur a postat pe reţelele de socializare, începând cu 2015, poze despre călătoriile şi vacanţele de lux din afara ţării. Astfel, fiica magistratei Mazur a reuşit să călătorească aproape în toate ţările europene. Tânăra a călătorit în mai multe oraşe din Italia, Franţa, Germania, Spania, Austria, Marea Britanie, Elveţia, Belgia etc. Pozele postate în luna august a anului curent arată că ultima destinaţie vizitată de Daniela Mazur a fost Portugalia.

Surse din anturajul tinerei ne-au comunicat că aceasta locueşte acum în Chişinău şi nu este angajată în câmpul muncii.

Reieşind din postările de pe reţelile de socializare, tânăra este clientă fidelă a diferitor cluburi şi restaurante costisitoare din Chişinău. Totodată, Daniela nu ezită să se laude şi cu ţinutele sale.

Nadejda Mazur ne-a declarat că a cheltuit pentru studiile şi călătoriile fiicei doar veniturile din pensie. „Fiica mea a învăţat în Germania şi acolo studiile sunt gratuite. Eu primesc pensie şi din aceste venituri i-am asigurat întreţinerea peste hotare. I-am dat între 300 şi 500 de euro pe lună. Am această posibilitate”, ne-a declarat magistrata.

Nadejda Mazur a raportat pentru ultimii cinci ani venituri din pensie de 113.568 de lei, în mediu de 9.464 de lei pe lună. Salariul magistratei, pentru ultimii trei ani, a fost de puţin peste 22 de mii de lei pe lună.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii