Integritate

Şef nou la Procuratura Ialoveni: avere de milioane, donaţii grase şi legătura cu anturajul lui Plahotniuc

Autor: Julieta Saviţchi
17/06/2021 21062

Vladislav Cojocaru a fost numit recent în funcţia de şef al Procuraturii raionului Ialoveni. Procurorul general a semnat ordinul de numire în funcţie a lui Cojocaru după ce acesta a câştigat concursul organizat de Consiliul Superior al Procurorilor, la care a participat doar el. Cu o avere de invidiat, procurorul Cojocaru raportează în fiecare an donaţii grase. Omul legii este rudă cu personaje din anturajul lui Vladimir Plahotniuc şi se vehiculează că ar fi protejatul procurorului general adjunct, Ruslan Popov, care locuieşte şi are interese în raionul Ialoveni.

Rude din anturajul lui Plahotniuc

Vladislav Cojocaru este frate cu magistrata Corina Ursachi, şi respectiv, cumnat cu Andrei Ursachi. Ultimul a făcut parte ani la rând din cercul de putere al lui Vladimir Plahotniuc, iar o perioadă a fost acţionar, împreună cu Adrian Candu, la Finpar Invest SRL, cea mai veche companie deținută de familia oligarhului.

Corina şi Andrei Ursachi
Corina şi Andrei Ursachi

Adrian Ursachi este cel care a cumpărat vila din cartierul Pipera de la Bucureşti, la 19 noiembrie 2010, de la soții Oxana Childescu și Vlad Ulinici cu suma de 1,3 milioane de euro. Vlad Ulinici este numele pe care oligarhul Vladimir Plahotniuc l-a folosit în România, după dobândirea cetățeniei. Imobilul ar fi aparţinut în continuare lui Plahotniuc.

Vladislav Cojocaru ne-a declarat că nu a avut şi nici nu are vreo tangenţă cu Plahotniuc şi nici nu se cunosc personal. „Sora mea s-a cunoscut cu soţul ei în perioada când erau studenţi. Pe urmă, cum a lucrat cumnatul meu, eu nu am nicio implicare. Puteţi să vă interesaţi câte dosare penale i-am intentat lui Grigore Repeşciuc, ajuns deputat PDM, atunci când eu lucram la Căuşeni, iar dumnealui era şef al administraţiei locale”, ne-a declarat omul legii.

O mână de ajutor pentru Platon

Vladislav Cojocaru şi-a început cariera cu aproape 18 ani în urmă în Procuratura raionului Soroca. Din 2010 până în 2016 a deţinut funcţia de şef-adjunct al Procuraturii din Soroca, după care a fost transferat la conducerea Procuraturii raionului Căuşeni.

În decembrie 2019, când Procuratura Generală a iniţiat marele control la Procuratura Anticorupţie, Vladislav Cojocaru a fost numit numit şef-adjunct interimar al Procuraturii Anticorupţie, înlocuindu-l pe Octavian Iachimovschi care făcea parte din grupul de procurori care investigau dosarul fraudei bancare.

Vladislav Cojocaru a deţinut funcţia respectivă doar trei luni. În acest timp, omul legii a dispus ridicarea sechestrului de pe conturile a două firme afiliate lui Platon, cu peste un milion de dolari. Este vorba despre întreprinderile Online IPS şi Playster LTD, ambele aflate în procedură de insolvabilitate. În calitate de fondatori ai întreprinderilor figurează cetăţeni străini, iar fiul lui Veaceslav Platon, Egor, a fost implicat în înregistrarea Online IPS.

Cele două întreprinderi, cu activitate în domeniul plăţilor on-line, au ajuns în atenţia Serviciului pentru Prevenirea Spălării Banilor în 2015, la scurt timp după ce au fost fondate, iar CNA a intentat dosar penal pentru spălarea banilor. La mai bine de cinci ani de la intentar,e cazul se află în proces de investigare.

Vladislav Cojocaru respinge că ar fi responsabil de anularea sechestrului. „A fost decizia judecăţii. Noi doar ne-am conformat”.

Sancţionat pentru beţie

În noiembrie 2013, pe când deţinea funcţia de şef-adjunct al raionului Soroca, Vladislav Cojocaru a fost sancţionat cu un avertisment de către Consiliul Superior al Procurorilor. Omul legii a fost găsit vinovat că a în vara anului 2013 a urcat beat la volanul automobilului de serviciu al preşedintelui raionului Soroca. Ulterior, i-a permis să conducă maşina unei alte persoane cu care consumase împreună băuturi alcoolice, iar acesta a comis un accident rutier.

În urma accidentului, o persoană care se afla în automobil a fost rănită, iar automobilul statului a fost grav avariat. Vladislav Cojocaru a mai fost găsit vinovat că nu a raportat agenţilor de circulaţie despre faptul că o persoană a fost spitalizată.

Acest caz a fost examinat mai întâi de către Colegiul disciplinar al Consiliului Superior al Procurorilor, care l-a scos basma curată pe Cojocaru.

Vladislav Cojocaru susţine că cele descrise în decizia de sancţionare nu corespund realităţii. „Am fost la o zi de naştere, după care fiecare a plecat pe la casa sa. Am fost telefonat după accident şi am ieşit la faţa locului. Dar am acceptat în cele din urmă sancţiunea. Aşa au fost circumstanţele”, a precizat procurorul.

Averea procurorului Cojocaru

Vladislav Cojocaru deţine în proprietate o casă de locuit pe care a primit-o moştenire în 2015. Cu patru ani mai înainte familia procurorului a mai primit moştenire încă un imobil, cu suprafaţa de 117,5 metri pătraţi. În 2015, familia Cojacaru devine co-proprietară a unei cote de 40,7 a unui alt imobil, cu suprafaţa de 126,7 metri pătraţi.

În 2016, Vladislav Cojocaru îşi procură un apartament cu suprafaţa de 118,5 metri pătraţi, pentru care a scos din buzunar 807 172 de lei.

Un an mai târziu, procurorul mai face o achiziţie, un automobil Skoda Superb, nou-nouţ. Omul legii a raportat că maşina proaspăt adusă din fabrică i-a fost oferită în posesie gratuită.

În 2018, familia Cojocaru a cumpărat 11 terenuri agricole, cu suprafaţa totală de peste 7 hectare. Terenul a fost dat în arendă firmei Diamax-Agro contra sumei de 6000 de lei.

Vladislav Cojocaru a raportat pentru anul trecut venituri din salariu de 354.991 de lei, iar soţia sa, onorarii din activitatea de avocat de 282.000 lei.

Vladislav şi Elena Cojocaru
Vladislav şi Elena Cojocaru

Avocata Elena Cojocaru este proprietară a 50 la sută din întreprinderea Lain SRL din Soroca, de la care a primit anul trecut dividente de 274.860 de lei. Partenera de afaceri a Elenei Cojocaru este Vera Moroşan. Aceasta a oferit anul trecut familiei Cojocaru o donaţie de 8000 de euro.

În afară de aceasta, familia Cojocaru a mai raportat anul trecut donaţii din partea rudelor de 116.000 lei şi 2600 de dolari.

Vladislav Cojocaru ne-a declarat că rudele l-au ajutat să-şi facă reparaţie în apartamentul din Chişinău. „Polina Cojocaru este mama mea. Ea primeşte pensie, dar continuă să lucreze. Cardul de pensie mi l-a dat mie. Vera Moroşan este mama soţiei. Ea munceşte peste hotare şi îşi ajută fiica. Veronica Moroşan este sora soţiei. Ea, la fel se află peste hotare, nu este căsătorită şi îşi mai ajută uneori sora”, ne-a spus procurorul.

Ce spune omul legii despre cariera sa

Vladislav Cojocaru susţine că a avut o carieră curată şi nu a fost ajutat de nimeni: „Am fost mai mult prin raioane, vedeţi şi stagiul, nu prea am fost uns în Chişinău”.

Omul legii a respins şi faptul că ar fi protejatul lui Ruslan Popov. „Ce înţelegeţi prin a fi protejatul cuiva? Am muncit mulţi ani, am muncit bine şi am fost apreciat de conducerea Procuraturii Generale. Faptul că am fost apreciat după merite nu înseamnă că sunt protejatul cuiva”, ne-a explicat Vladislav Cojocaru.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii