Integritate

Transfugul de la Rezina

Autor: Julieta Saviţchi
20/05/2022 12308

Primăria oraşului Rezina se străduie, fără succes, de mai mulți ani, să recupereze mai multe terenuri publice din centrul urbei, pe care un om de afaceri și ales local le-ar fi ocupat în mod abuziv. Administraţia locală susţine că businessmanul s-ar folosi de statutul său de lider politic şi ales local pentru a-și proteja afacerile și terenurile ocupate abuziv. Omul a migrat în ultimii ani de la un partid la altul, de la stânga la drepta, ca într-un final să ajungă la Partidul Acțiune și Solidaritate. De cealaltă parte, omul de afaceri, acum consilier din partea PAS, susţine că este persecutat în continuare de persoane care i-au rămas loiale oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupţiei a portalului Anticorupţie.md,

Drumul anevoios de la stânga la dreapta

Serghei Bagrin este membru al Comisiei buget şi finanţe al Consiliului raional Rezina şi preşedinte al organizaţiei teritoriale a PAS. Pe parcursul carierei sale, acesta a emigrat de la o formaţiune politică la alta, fără ca să ţină cont de doctrină.

Prima aparenţă politică a lui Serghei Bagrin o descoperim în partidul Moldova Unită, o formaţiune de stânga, condusă anterior de actualul judecător al Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan, fost deputat socialist şi apropiat al ex-preşedintelui Igor Dodon.

În 2011, Serghei Bagrin părăseşte formaţiunea şi aderă la Partidul Democrat, aflat în perioada respectivă în plină ascensiune politică. La Rezina, pe atunci, primarul urbei și șefa raionului reprezentau Partidul Democrat.  

Serghei Bagrin (stânga), alături de Andrei Vasilovschi, fost membru al partidului Moldova Unită, ulterior preşedinte al organizaţiei din Rezina a PDM

Sursa: pdm.md

În 2011, preşedintele interimar Marian Lupu, fost lider al Partidului Democrat, l-a decorat pe Bagrin cu medalia "Meritul Civic".

Neînţelegerile şi schimbările din interiorul formaţiunii îl determină pe Bagrin să părăsească partidul, regăsindu-se la scurt timp în Partidul Regiunilor, formaţiune de stânga de orientare pro-rusă, fondată de fostul başcan al Gagăuziei, Mihail Formuzal. Serghei Bagrin ajunge să conducă organizaţia teritorială din Rezina a Partidului Regiunilor, iar la alegerile locale din 2015 se alege şi cu un mandat de consilier orăşenesc.

În calitate de ales local, Bagrin nu s-a prea înțeles cu foştii colegi din PDM, ajunși să guverneze raionul sub cârma lui Plahotniuc.. Anume în perioada respectivă încep protestele anti-guvernamentale organizate de Platforma DA. Consilierul de la Rezina începe să cocheteze cu noua mişcare, participă la proteste şi critică la greu conducerea democrată a raionului, în frunte cu Eleonora Graur. Consecinţele nu întârzie să apară, în stilul guvernării lui Plahotniuc. Procurorii i-au intentat lui Bagrin dosar penal pentru evaziune fiscală, plasându-l în arest preventiv. Ulterior, afaceristul a fost achitat de instanţa de judecată pe motiv că infracţiunea imputată nu s-a confirmat.

După retragerea PDM de la guvernare, în 2019, Bagrin participă la alegerile locale pe lista PAS şi intră în posesia unui mandat de consilier raional.

Schemele lui Bagrin

Serghei Bagrin şi soţia sa, Aliona, sunt fondatorii a două societăţi comerciale – Ars, în 1993, şi Bagser-Service, în 1998. Ambele sunt administrate de Serghei Bagrin. În 2018, familia a mai fondat o întreprindere, Ars-Atletic, care este înregistrată pe numele fiului afaceristului, Vadim, tatăl figurând în calitate de administrator.

Serghei Bagrin mai deţine şi o cotă de 51 la sută dintr-o firmă în stânga Nistrului. Firma se numeşte Sonaris şi este înregistrată într-un apartament din oraşul Râbniţa. Surse din anturajul familiei Bagrin susţin că ar fi vorba de o benzinărie.

În perioada anilor 2002-2004, Bagrin, prin firmele sale, a luat în arendă şi a procurat câteva terenuri în centrul oraşului Rezina, semnând contracte cu fostul primar Mihail Cuţ. Un document pe care ni l-a pus la dispoziţie însăşi Serghei Bagrin, ne demonstrează că pentru arenda unui teren s-au achitat preţuri derizorii, în jur de 400 de lei pe an.

În scurt timp, firmele lui Bagrin au construit pe aceste terenuri spaţii comerciale, în care desfăşurau activităţi comerciale. La moment, imobilele sunt date în locaţiune diferitor agenţi economici.

Cele mai multe spaţii comerciale familia Bagrin le deţine pe strada Şciusev. Aici se află unul dintre magazinele de mobilă din reţeaua Movbaro-M şi o frizerie.

Imobilele de pe strada Şciusev

Imobilul din strada Şciusev a fost construit pe patru terenuri cumpărate de SRL Bagser-Service de la Primăria Rezina în perioada anilor 2002-2004. Iniţial, imobilul fusese proiectat pentru o cafenea pentru copii. În 2007, familia Bagrin a vândut unei persoane fizice un spaţiu comercial, cu suprafaţa de 40 de metri pătraţi, din imobilul respectiv.

Un alt imobil de al lui Bagrin din strada Şciusev găzduieşte organizaţia teritorială din Rezina a PAS.

Omul de afaceri mai are un imobil în strada 27 august 1989, peste drum de sediul Consiliului raional Rezina şi al Primăriei oraşului. O parte din clădire este închiriată de întreprinderea StarNet, iar cealaltă parte a găzduit anterior un market, care la moment nu funcţionează.

Imobilul din strada 27 august 1991

Construcţia este amplasată oficial pe un teren cu suprafaţa de 0.0285 hectare, cumpărat de Bagser-Service de la administraţia publică locală în 2003. În 2005, întreprinderea „a vândut” terenul Alionei Bagrin, soţia lui Serghei Bagrin şi proprietara a 50 la sută din Bagser–Service SRL.

Tot din 2003, soţii Bagrin mai deţin, prin intermediul SRL ARS, un teren cu suprafaţa de 0.1804 hectare în lunca Nistrului, în apropiere de drumul care duce spre Râbniţa. Anterior, pe terenul respectiv a fost pornită construcţia unei benzinării care nu a fost finalizată. Şi acest teren a fost procurat de la administrţia publică locală. Un an mai târziu, terenul respectiv a fost lăsat gaj la Banca Socială pentru un credit de 110.000 lei.

În 2008, SRL ARS a mai procurat un teren de 0,032 hectare, cu destinaţia construcţii, pe o fâşie verde din centrul oraşului Rezina. Anume sub acest teren se află colectorul de ape reziduale al sistemului de canalizare a oraşului. Terenul a aparţinut, la fel, administraţiei publice locale, care l-a vândut, unei persoane fizice, care peste doi ani l-a vândut firmei lui Bagrin.

Aliona Bagrin mai deţine în proprietate, din 2016, şi un spaţiu comercial cu suprafaţa de 44 metri pătraţi la o staţie de transport public de pe strada 27 august 1989.

Imobilul de staţia auto

Terenul pe care se află construcţia este proprietate publică şi a fost luat în arendă, în 2004, de către SRL Bagser-Service, care a şi ridicat imobilul. Încăperea comercială găzduieşte un magazin de mezeluri, iar proprietara încăperii achită pentru arenda terenului în jur de 400 lei pe an.

Serghei Bagrin a indicat în Declaraţia de avere şi interese personale pentru anu 2021 venituri anuale de 87 de mii de lei din locaţiunea imobilor de către întreprinderile ACD-ALIVIT şi StarNet. Afaceristul susţine că nu este remunerat pentru administrarea firmelor.

Administraţia locală revendică terenurile de la Bagrin

Conducerea actuală a Primăriei Rezina susţine că pe lână faptul că terenurile au fost procurate de Bagrin la preţuri derizorii, acesta a extins construcţiile, acaparând ilegal terenurile publice aferente, fără ca să plătească vreun leu în bugetul local.

Primarul oraşului Rezina, Simion Tatarov, ne-a declarat că la scurt timp după investirea sa în funcţie, în urma alegerilor locale din 2015, a vorbit cu Bagrin şi i-a zis să legalizeze terenurile ocupate ilegal şi să achite pentru ele plățile care se cuvin. Afaceristul însă nu ar fi ţinut cont de propunerea edilului.

În aprilie 2018, Primăria Rezina a format o comisie abilitată cu efectuarea măsurărilor şi delimitarea hotarelor la construcţiile deţinute de familia Bagrin.

 

După efectuarea măsurărilor, s-a stabilit că imobilile familiei Bagrin din strada Şciusev și din strada 27 august 1989 depăşesc semnificativ hotarele pentru care au acte de proprietate.

Autoritatea locală s-a adresat mai întâi la Poliţie. După o perioadă, oamenii legii au anunţat că problema nu ţine de competenţa lor, dar a instanţei civile.

La problema dată s-a revenit abia în primăvara anului 2021, când administraţia locală a decis să-l acţioneze pe Bagrin şi firmele sale în instanţă.

Edilul de Rezina despre schemele lui Bagrin

Simion Tatarov susţine că toate terenurile deţinute de familia Bagrin au fost procurate printr-o schemă simplă, cu participarea conduceriii administraţiei locale din perioada respectivă, care ar fi fost în relaţii de prietenie cu afaceristul. „Anunţul despre licitaţii erau publicate în Monitorul Oficial. Dar se ştie că oamenii nu prea citesc Monitorul Oficial. Astfel, licitaţiile aveau loc cu participarea unei singure persoane, de dragul cărea se desfăşura licitaţia şi care, desigur, era favorizată. După aceasta erau eliberate autorizaţiile de construire, iar construcţiile erau extinse pe terenurile din proprietatea publică”, a dezvăluit edilul schema.

Tatarov susţine că Serghei Bagrin a folosit statutul său din partid precum şi poziţia de ales local, pentru a-şi proteja interesele şi acoperi ilegalităţile. Din această cauză a fost amânată la Consiliul orăşenesc soluţionarea problemei: „Consilieri din PAS nu s-au prezentat la şedinţă atunci când în agendă a fost inclusă problema delimitării terenurilor. S-au făcut presiuni foarte mari. Doi consilieri de la PAS chiar au vrut să părăsească partidul din această cauză”.

Serghei Bagrin: „Sunt persoane care numai tulbură lumea”

Serghei Bagrin respinge acuzaţiile aduse de Primăria Rezina şi consideră că funcţionarii care l-au slujit pe Vladimir Plahotniuc vor să se răzbune pe el.

„Nu poate niciun agent economic să acapareze terenurile publice. Terenurile publice pot fi cumpărate doar la licitaţie. Ştiu că sunt persoane care numai scriu aşa şi tulbură lumea. Dacă sunt probleme în privinţa unui teren, ştiu că autorităţile se adresează în judecată. Ce ţine de imobilul pe care îl vedeţi aici. Eu când eram în luptă cu regimul criminal al lui Plahotniuc, cu Eleonora Graur, căci aici s-au furat foarte mulţi bani, în jur de cinci milioane de euro, au făcut ca să-mi închidă gură. Eu am fost şi reţinut pentru două luni, am fost şi achitat, la procuror i s-a pornit dosar penal. Aşa era lupta politică cu bandiţii. Post fiscal era aici. Apoi au venit şi au măsurat pragurile. Dar accesul nu se cumpără şi nu se vinde. Sunt nişte lucruri pentru care eram în conflict cu puterea. Eu am toate documentele. Tot ce spun ei despre mine sunt bârfe. Mă lupt cu regimul criminal din 2014 şi dacă aveam vre-o încălcare, nu mai ieşeam din puşcărie niciodată”, ne-a declarat Bagrin.

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii