Integritate

Trecutul si prezentul candidatului PDM la Căușeni, Grigore Repeşciuc: conflicte de interese, un dosar penal şi altul contravențional

Foto: Moldova Curată
Autor: Anticoruptie.md
04/02/2019 7983

Grigore Repeșciuc este candidatul PDM pentru circumscripţia nr. 35, Căuşeni. Repeşciuc este primar al localităţii în care candidează, exercitând această funcție pe durata a două mandate, începând cu anul 2011. În acelaşi timp, soţia sa este consilier orăşenesc şi a obţinut titlul de cetăţean de onoare al localităţii. Numele primarului a figurat într-un dosar penal legat de „schimbarea destinaţiei resurselor financiare alocate pentru alimentaţia copiilor din grădiniţe”. În timp ce Repeşciuc se afla la cârma primăriei, instituţia a încheiat contracte cu firma socrului şi cea a soţiei sale. 

Repeşciuc se află la cârma oraşului Căuşeni din 2011. A candidat inițial independent, dar s-a înscris în iunie 2014 în Partidul Democrat, respectiv, la al doilea mandat, în 2015, a reprezentat PDM.

Până în 2011 a fost inspector al poliției rutiere (1986-2004), șeful secţiei de examinare şi evidenţă a transportului Căuşeni, comisar de poliție al raionului (2007-2008) şi şef al Direcţiei stări excepţionale zonale. La ultimele alegeri s-a promovat în campanie alături de soție, cu sloganul: „Alege familia Repeșciuc”. Soția sa a obținut al treilea mandat de consilier orășenesc, fiind candidat independent. Ca și soțul primar, Aurelia Repeșciuc a aderat ulterior la PDM.

Mai mulți consilieri orășenești au cerut, în vara lui 2016, Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să se pronunțe dacă această situație nu este conflict de interese. Mai ales că o fostă angajată a sesizat că Aurelia Repeșciuc a votat în consiliu atunci când era vizat direct soțul său, lucru care ar contraveni legii. ANI însă nu a activat din august 2016 din cauza procesului de reformare, de aceea încă nu s-a expus pe acest caz.

În vara anului 2018, soția sa, devenit cetățean de onoare al orașului, iar primarul a motivat în ședința respectivă că pledează ca toți consilierii orășenești care au trei și mai multe mandate să primească acest titlu.

În declarațiile de venit depuse anual a CNI/ANI Grigore Repeșciuc a indicat că deține împreună cu soția o casă de 200 m.p. și aproape 40% dintr-un garaj, două apartamente de 47, respectiv, 52 m.p., precum și un hectar de teren agricol procurat în 2014. Tot în 2014 candidatul a cumpărat un autoturism Mercedes ML 320 din 2005, iar anul trecut a intrat în posesia unei Toyota Corolla din 2014. Cei doi soți dețin, potrivit declarațiilor de venit și interese, trei firme, și anume Mihasi Test Auto, Galaxia-Parc și Mihasig, ce au ca profil de transport, testări auto, asigurări și parcuri de distracție. Prima firmă le-a adus venit sub formă de dividende în ultimii doi ani de 630 mii lei. Aurelia Repeșciuc a declarat într-un interviu că afacerea cu microbuze a fost printre primele la Căușeni pentru transport public interurban şi suburban.

Contracte cu firma socrului şi a soţiei

Potrivit portalului Moldova Curată, în anii 2017 și 2018 Primăria a încheiat contracte cu firma socrului primarului, Dragoș Camenșcic SRL, în valorare totală de aproximativ 700 mii lei, pentru deservirea iluminatului stradal și deservirea veceurilor publice din oraș. La începutul anului 2018 un alt contract Primăria a acordat firmei soției primarului, Galaxia-Parc, în valoare de 130 de mii de lei, pentru „servicii și activități de agrement pentru copii”, în valoare de 130 mii lei, firmei Galaxia-Parc. Solicitat de Moldova Curată, Repeşciuc a declarat: „Referitor că concursul a fost organizat cu un singur ofertant, pct. 7 din Hotărîrea Guvernului 666 din 27.05.2016 stipulează că în cazul în care sunt necesare achiziţii de bunuri/servicii şi anunţul procedurii nu a fost publicat în BAP (Buletinul Achizițiilor Publice – n. r.), autoritatea contractantă trimite invitaţii de participare agenţilor economici din lista operatorilor economici calificaţi, urmând ca la procedură să fie înregistrate cel puţin trei oferte. Conform pct. 8 al aceluiaşi regulament, în cazul în care autoritatea contractantă publică anticipat un anunţ de participare în BAP, această condiţie nu este stipulată. La petrecerea acestor proceduri nu am influenţat activitatea grupului de lucru privind achiziţiile publice, membrii acestuia conducându-se de legislaţie, criteriile de atribuire cât şi interesul public”. 

Pe aceste cazuri, la solicitarea portalului Moldova Curată și a Procuraturii Anticorupție (PA), în decembrie 2018 ANI a pornit un control în privința lui Grigore Repeșciuc. PA a cerut examinarea faptelor sub aspectul art. 312/2 Cod Contravențional, conflictul de interese. ANI a confirmat pornirea controlului, dar încă nu a emis o decizie pe acest caz. Primarul a declarat atunci că agentul economic respectiv a fost ales de către grupul de lucru, iar el nu a influențat alegerea.

În luna iulie 2018 Grigore Repeșciuc și-a angajat ginerele la Primărie, în calitate de șofer, lucru ce contravine legii. Într-un interviu însă pentru postul TV local Studio-L, el a anunțat că ginerele său lucrează în calitate de „ajutor al primarului” și că îl pregătește pentru ca acesta să preia conducerea primăriei. Grigore Repeșciuc a spus că nu vede un conflict de interese în această situație, întrucât ginerele său nu este ”responsabil financiar”.

Dosare cu finalitate neclară

O Hotărâre a Curții Supreme de Justiție din 2013 arată că Grigore Repeșciuc a fost amendat contravențional de către Judecătoria Căușeni pentru neexecutarea unei hotărâri de judecată. El a contestat însă decizia. Ulterior, acest litigiu nu mai apare în bazele de date ale instanțelor de judecată.

Dintr-o altă hotărâre a CSJ, emisă în anul 2014, aflăm că Grigore Repeșciuc a fost învinuit într-un dosar penal, legat de „schimbarea destinaţiei resurselor financiare alocate pentru alimentaţia copiilor din grădiniţe”. Nici acest dosar nu mai apare în baza de date a instanțelor de judecată. La 21 ianuarie 2019 am solicitat informații de la Procuratura Generală privind cauzele penale în care a figurat Grigore Repeșciuc, însă până în prezent, instituția nu ne-a expediat un răspuns.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii