Femeia care-și înșeală consătenii se vrea din nou primăriță la Măgdăcești

Locucuitorii satului Măgdăcești
14/10/2019

Liuba Cojocaru, care a deținut două mandate de primar în satul Măgdăcești, raionul Criuleni, și-a finisat în 2016 o frumusețe de casă cu două nivele. În Declarația de avere și interese personale, Liuba Cojocaru scrie că imobilul costă doar 52 de mii 160 de lei.

Este evident că  imobilul costă de cel puțin zece ori mai mult, chiar și gardul care înconjoară gospodăria costă mai mult. Liuba Cojocaru mai scrie în Declarație că imobilul i-a fost donat. Dar noi, oamenii din sat, suntem martori cum soții Cojocaru și-au construit casa de lux într-un timp record.

Din păcate, aceasta nu este unica minciună scrisă în actul public de către cea care ne-a condus comunitatea timp de opt ani. Dna Cojocaru nu a raportat salariul soțului, Victor Cojocau, care administrează afacerea de familie și mai este și consilier raional în Criuleni. La fel, nu au fost declarate nici afacerile familiei. S-a scris doar că dispune de două spații comerciale cu suprafața totală de peste 460 de metri pătrați. Dar noi, locuitorii satului Mâgdăcești cunoaștem foarte bine al cui este magazinul alimentar de lângă casa luxoasă a primăriței. Chiar dacă își ascunde veniturile, inclusiv și cele din activitatea comercială.

Presa a scris încă în 2018 despre marea ”afacere” a familiei Cojocaru. Cu 13 ani în urmă, Victor Cojocaru a cumpărat clădirea vechii școli și trerenul aferent cu 24 de mii de USD, echivalentul a 300 de mii de lei. Pe acest teren și-au construit casa, magazinul și o farmacie care au dăruit-o fiicei. Alături se află și clădirea nouă a Centrului de sănătate din Măgdăcești, unde șefă este nimeni altcineva decât fiica soților Cojocaru. Restul ce a rămas din terenul și clădirea achiziționate în 2006, Victor Cojocaru le-a vîndut înapoi, în mai 2018, administrației publice locale cu 1,6 milioane de lei, obținînd un profit de 1,3 milioane de lei. Cei de la șefia administrației locale și-au adus aminte că au nevoie de grădiniță și că terenul care aparține primăriței este cel mai potrivit. Iar profitul de 1,3 milioane nu se regăsește în declarațiile de avere ale celor doi soți.

Victor și Liuba Cojocaru mai declară în proprietate cinci terenuri agricole și două pentru construcții și că pe toate le-ar fi obținut gratuit.

Acuma Liuba Cojocaru, după ce și-a înșelat atâta timp consătenii, candidează pentru al treilea mandat. Cine oare îi acoperă ilegalitățile și de ce până acum nu s-au autosesizat inspectorii de integritate și procurorii? 

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Alte sesizări pentru

Locucuitorii satului Măgdăcești
14/10/2019

Comentarii