Adoptat de Legislativ// Start pentru evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor din funcții-cheie

Tatiana Gherța
01/08/2023
parlament.md

Legislativul a adoptat luni, 31 iulie, în lectura a doua, cu votul a 55 de deputați, proiectul de lege  privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Filtrul de integritate etică și financiară va fi trecut de circa 140 de judecători și circa 220 de procurori din funcții-cheie. Inclusiv, evaluarea exernă va ținti și candidații la eventualele funcții vacante, care vor câștiga concursurile până în 2025​. 

Ultima etapă a mecanismului de evaluare integrității etice și financiare vizează judecătorii și procurorii din funcții-cheie. Așadar, vor fi evaluați toți președinții și vicepreședinții instanțelor, inclusiv cei interimari; toți judecătorii curților de apel, dar și Procurorul general interimar, adjuncții Procurorului general, procurorii șefi de secții sau de direcții etc., toți procurorii anticorupție și procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), procurorii șefi și adjuncții din procuraturile teritoriale.    

În procesul de evaluare a integrității financiare, vor fi verificate activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora. 

De procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor din funcții-cheie se vor ocupa două comisii. Acestea vor avea câte șase membri - trei naționali și trei internaționali. Rapoartele comisiilor de promovare sau nepromovare a subiecților evaluați vor fi transmise către organe de autoadministrare cu mandat constituțional, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Ultimele vor expune decizia finală în privința carierei judecătorilor și procurorilor. 

Cei care nu vor promova evaluarea externă vor fi eliberați din funcțiile deținute, fiind aplicată interdicția de a activa în funcția de judecător/procuror  și alte funcții de demnitate publică de la 5 la 7 ani, din data rămânerii definitive în vigoare a hotărârii CSM sau CSP.

Totodată, la Curtea Supremă de Justiție va fi constituit un complet special, care va examina contestațiile depuse împotriva hotărârilor CSM sau CSP care vizează promovarea sau nepromovarea evaluării.

Evaluarea judecătorilor și procurorilor este un angajament asumat de Republica Moldova la nivel național și internațional, precum și una dintre condiționalitățile de bază ce rezultă din Acordul de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. În procesul de elaborare a acestuia au fost organizate consultări publice cu implicarea reprezentanților judecătorilor și procurorilor. De asemenea, s-a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția referitoare la prezentul proiect de lege.

Tatiana Gherța
01/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii