Alertele false cu bombă vor fi sancționate cu până la 12 ani de închisoare

Ilie Gulca
22/07/2022
Alertă cu bombă la Primăria Municipiului Chișinău. Foto: Denis Romanescu

Ministerul Afacerilor Interne propune sporirea pedepsei cu închisoare și mărirea amenzilor pentru a descurajara fenomenul alertelor false cu bombă. Inițiativa de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între doi și cinci ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50.000 de lei până la 150.000 de lei.

Până în prezent, alerta cu bombă era pedepsită cu închisoarea de până la doi ani.

De asemenea, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, articolul în redacție nouă a Codului penal prevede, pentru această faptă, mai multe circumstanțe agravante în care pedepsele ajung până la maximum 12 ani de lipsire de libertate.

Inițiativa de modificare a legislației a fost lansată de Ministerul Afacerilor Interne ca urmare a multiplelor alerte false cu bombă făcute de la începutul anului, prin telefon sau prin e-mail, care au panicat populația și au blocat activitatea unor instituții și agenți comerciali.

Inițiativa MAI se referă la modificarea art. 281 din Codul penal cu privire la infracțiunea de „comunicare mincinoasă cu bună știință despre actul de terorism”.

Decizia a fost luată ca urmare analizelor efectuate de sistemul afacerilor interne, care au arătat:
- numărul alarmelor false cu bombe a crescut în ultimele 3 luni ale acestui an doar de la începutul lunii iulie fiind înregistrate 126 apeluri;
- populația este îngrijorată și are sentimente de nesiguranță atunci când au loc evacuări pentru controlul antiterorist efectuat de forțele de poliție;
- costurile generate de numărul mare de intervenții de control antiterorist sunt foarte mari și se estimează la zeci de mii de lei;
- numărul angajaților ministerului afacerilor interne implicați în control antiterorist și în investigarea cazurilor de alertă falsă cu bombe, doar de la începutul lunii iulie 2022, a crescut cu circa 58 %.

Ilie Gulca
22/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii