Ambasada Rusiei în SUA l-a felicitat pe traficantul de arme Viktor But, supranumit „comerciant al morții”, cu ocazia zilei de naștere

Ilie Gulca
14/01/2022
Viktor But. Foto: Facebook.com

Ambasada Federației Ruse la Washington l-a felicitat vineri pe traficantul de arme, Viktor But, cu ocazia zilei de naștere, asigurându-l că lucrează în continuare pentru eliberarea sa și pentru întoarcerea în Rusia cât mai curând posibil. Viktor But a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în SUA în 2010 pentru trafic de arme în Columbia.

„Dragă Viktor, la mulți ani! Vă urăm multă sănătate și [...] să nu vă pierdeți speranța în bine! Nu încetăm să credem că dreptatea va învinge. Vom continua eforturile noastre ca să obținem eliberarea Dvs și întoarcerea cât mai curând posibilă în Patria Dvs.”, se menționează într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse la Washington.

Viktor But a fost găsit vinovat în noiembrie 2010 de încercarea de a vinde arme grele unui grup rebel columbian. El a fost arestat la Bangkok în 2008, după o operațiune în care informatorii americani s-au dat drept rebeli columbieni. Fostul angajat KGB a rămas în arest în Thailanda timp de doi ani, înainte de a fi extrădat în SUA pentru a fi judecat.

Victor But figurează în rapoartele Consiliului de Securitate al ONU drept comerciant de arme, cel mai cunoscut în epoca de după Războiul Rece. El este acuzat că a câștigat milioane de lire sterline din încălcarea sancțiunilor Organizației Națiunilor Unite și a fost calificat de un ministru britanic drept „comerciant al morții”.

Conform acelorași rapoarte ale Consiliului de Securitate al ONU, unele companii aviatice din Republica Moldova, conectate la Viktor But, au fost contractate pentru servicii de transport de arme în zonele aflate sub embargoul Organizației Națiunilor Unite.   

Mai exact, compania moldovenească Aerocom a fost menționată într-un raport al Consiliului de Securitate al ONU din aprilie 2003 ca ​​fiind implicată în contrabandă sau tentativă de contrabandă cu lansatoare de rachete, grenade și automate din Serbia în Liberia.

Directorul general al Aerocom, Valentin Podarilov, a infirmat orice relații de afaceri în 2004 pentru The Guardian: „Probleme... nu avem nimic de-a face cu vreun Viktor But”. Biografia lui Viktor But stă la baza scenariului filmului de la Hollywood din 2005 „Lord of War”.

Ilie Gulca
14/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii