Anatolie Donciu, exclus din concursul pentru președinția Autorității Naționale de Integritate

Anticoruptie.md
12/09/2017
Anatolie Donciu. Foto: Cornelia Cozonac (RFE/RL)

Fostul președinte al CNI, Anatolie Donciu, a fost exclus din cursa pentru ocuparea fotoliului de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Candidatura sa nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru admiterea în concurs. Astfel, pentru funcția de președinte al ANI urmează să intre în competiție Victor Strătilă, actualul vicepreședinte interimar al ANI, Teo Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, și Lilian Chișcă, șeful Direcției control venituri și proprietăți din cadrul Autorității. 

Membrii Consiliului de Integritate (CI) au avut întrebări față de candidatura lui Donciu și săptămâna trecută, din cauza unui episod consumat în 2015, când o comisie specială a Parlamentului a stabilit că CNI a efectuat anterior un control privind veniturile și proprietățile lui Mihail Gofman, şef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCSP) din cadrul CNA, fără a stabili vreo încălcare. Ziarul de Gardă relatase însă într-o investigație despre mai multe proprietăți de milioane deținute de acesta. Comisia parlamentare a remarcat că președintele CNI, Anatolie Donciu, s-a aflat în conflict de interese atunci când a examinat cazul lui Gofman pentru că fiul său, Alexandru Donciu, era la acel moment subaltern al șefului-adjunct de la SPCSB din cadrul CNA.

Astfel, Donciu urma să prezinte copii autentificate ale hotărârii de judecată prin care s-a stabilit că raportul comisiei parlamentare speciale nu are valoare juridică pentru că încă nu a fost adoptat de plenul Parlamentului. Actele pe care funcționarul le-a prezentat membrilor Consiliului nu ar fi demonstrat însă că el a contestat în instanță Raportul comisiei. 

Consiliul de Integritate precizează că dosarele celor rămași în concurs vor fi publicate pe pagina web a ANI pe parcursul următoarelor două zile. Potrivit Regulamentului pentru alegerea conducerii ANI, la cinci zile după publicarea listei candidaților admiși urmează să fie organizată proba scrisă.

Anticoruptie.md
12/09/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii