Angajați ai FSB-ului au verificat capacitatea de luptă a unor unități militare din Transnistria – Statul-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Ilie Gulca
17/04/2022
Potrivit estimărilor experților militari, în Transnistria staționează 1.600 de militari ruși, iar așa-zisa armată tranistrează are un efectiv de 7.000-8.000

Reprezentanții Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) au verificat sămbătă capacitatea de luptă a unor unități militare din Transnistria, potrivit Statului-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, iar unitățile inspectate nu sunt pregătite pentru operațiuni de luptă.

„Potrivit informațiilor disponibile, în regiunea transnistreană nerecunoscută a Republicii Moldova, a fost testată capacitatea de luptă a brigăzilor motorizate 1, 2 și 3 ale forțelor armate transnistrene cu participarea reprezentanților Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse. Unitățile inspectate nu sunt pregătite pentru operațiuni de luptă”, se menționează într-un comunicat al Statului-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit unui studiu realizat de revista ucraineană „Militarnîi”, sistemul militar transnistrean este alcătuit din patru brigăzi de infanterie motorizată. Cele patru brigăzi ale armatei două sunt amplasate în localitățile Bender–Parcani– Tiraspol–Dubăsari.

Toate sunt de infanterie motorizată și sunt amplasate în direcțiile în care au fost bătălii cu detașamentele militare ale Republicii Moldova.

În localitățile Bender – Parcani – Tiraspol sunt două din cele patru brigăzi motorizate, un batalion al forțelor speciale ale armatei, un batalion de recunoaștere, un regiment de artilerie. Trupele sunt dotate cu tancuri de producție sovietică și elicoptere învechite, care nu mai zboară.

Cele mai pregătite unități sunt batalionul „Dnestr” al ministerului de interne și detașamentul „Delta” al ministerului securității.

Potrivit estimărilor experților militari, în Transnistria staționează 1.600 de militari ruși, iar așa-zisa armată tranistrează are un efectiv de 7.000-8.000.

Pretinsul minister al afacerilor externe de la Tiraspol a calificat „absolut false” declarațiile anterioare ale Statului-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei despre mobilizarea trupelor rusești din regiunea separatistă din stânga Nistrului.

Chișinăul a subliniat că monitorizează „îndeaproape” situația de securitate din regiune și că va continua să schimbe informații cu partenerii săi în vederea asigurării stabilității și securității cetățenilor.

Ilie Gulca
17/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii