Anti-record 2021: Instanțele moldoveneşti, ”campioane” la achitarea corupților

Viorica Mija
17/05/2022
Foto simbol

Anul 2021 s-a remarcat prin cea mai mică rată de condamnare a persoanelor care au comis fapte de corupție din ultimii șapte ani. Concluzia a fost formulată într-un studiu făcut public de Centrul Național Anticorupție, care a analizat sentințele pronunțate de către instanțele de fond.

Potrivit datelor colectate, anul trecut peste 81 la sută din dosarele de corupție au finalizat cu sentințe de stabilire a vinovăției inculpaților, iar în 19% din cazuri au fost date soluții de achitare. În comparație cu anul 2020, rate de condamnare s-a diminuat cu 12%. Totodată, doar pe un singur caz de îmbogățire ilicită, în privința unui magistrat, instanța de judecată a dispus condamnarea inculpatului la privațiune de libertate pe un termen de 7 ani.

”În cadrul studiului au fost analizate 193 de sentințe adoptate de către instanțele de judecată, pe parcursul anului 2021, în privința a 233 de inculpați, care au săvârșit în total 367 de fapte. Peste 42 la sută din faptele analizate se referă la infracțiunile de trafic de influenţă, urmate de infracțiunile de corupere activă, sau peste 19 la sută și infracțiunile de corupere pasivă, puțin peste 7 la sută. Aproape 69% din faptele analizate s-au referit la aceste trei categorii de infracțiuni.”, se menționează în comunicatul CNA.

Tot comparativ cu anul 2020, în 2021 se atestă o tendință de creștere a cazurilor de trafic de influenţă (156 față de 115) şi corupere activă (71 față de 63). Studiul relevă și faptul că numărul de dosare pe cauze de corupere pasivă s-au redus aproape în jumătate față de anul 2020 și de aproximativ 2 ori față în comparație cu anul 2019. O reducere semnificativă se constată în cazurile primirii unei remunerări ilicite pentru îndeplinirea lucrărilor legate de deservirea populației, de la 25 de fapte înregistrate în anul 2020 la 2 fapte înregistrate în anul 2021. 

”Pedeapsa cu închisoarea a fost dispusă în 165 de cazuri, sau peste 71% din cazurile de condamnare pe actele de corupție şi conexe corupției. În 102 cazuri, sau aproape 62%, a fost aplicată condamnarea cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. În restul 63 de cazuri, sau puţin peste 38%, a fost aplicată pedeapsă cu închisoare cu executare reală, ceea ce constituie puţin peste 17% din totalul capetelor de acuzare.”, se mai arată în comunicat.

Viorica Mija
17/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii