Anticipate // Cât au cheltuit partidele în prima lună de campanie electorală

Cornelia Cozonac
28/06/2021
Foto simbol

În prima lună de campanie electorală pentru anticipatele din 11 iulie, formațiunile politice, lansate în cursa pentru fotoliile de deputat, au declarat cheltuieli de milioane de lei. Lider la acest capitol, cu peste 7 milioane de lei cheltuiți, este Blocul ”Renato Usatîi”, urmat fiind de Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, cu câte 2 milioane de lei. 

Conform rapoartelor financiare, depuse la Comisia Electorală Centrală, Blocul electoral ”Renato Usatîi” a declarat că a cheltuit până acum 7 milioane 274 de mii de lei, Partidul Acțiune și Solidaritate - 2 milioane 933 de mii de lei, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 2 milioane 69 de mii de lei.

Partidul Șor a declarat că a cheltuit de la începutul campanieie electorale circa  1 milion 193 de mii de lei, Partidul Democrat - 834 de mii de lei, iar candidatul independent la funcția de deputat Veaceslav Valco a declarat că, în această campanie electorală, nu a cheltuit nimic.

CEC a menționat că restul concurenților electorali  nu au depus declarații actualizate privind sumele cheltuite după patru săptămâni de campanie. Autoritatea electorală i-a atenționat pe aceștia și le-a cerut să depună rapoartele financiare la sfârțitul fiecărei săptămâni, așa cum prevede legea.

CEC a constat că mai multe partide au primit donații de la persoane fizice care nu au avut nici o sursă de venit declarată la Fisc sau au venituri mult mai mici decât donațiile efectuate. Totodată, mai mulți concurenți electorali au completat greșit listele donatorilor, indicând date personale eronate. 

Suma maximă pe care o pot utiliza partidele în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie este de 20 de milioane 707 mii 70 de lei, iar candidații independenți la funcția de deputat pot folosi maximum 108 950 de lei. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a documentat în toate campaniile din ultimii zece ani finanțările concurenților electorali și de fiecare dată a semnalat despre mai multe încălcări, între care donații mai mari decât veniturile, donații mari de la țomeri și pensionari, legături dintre achizițiile publice și donații la partide. Cu toate acestea nici o structură de control nu a cercetat cazurile semnalate în investigațiile jurnalistice. 

Cornelia Cozonac
28/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii