APEL către ambasade: „Presa independentă din Moldova se află într-o situație alarmantă”

Anticoruptie.md
18/10/2017
Media Azi

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, au semnat un apel public adresat misiunilor diplomatice occidentale acreditate la Chișinău, prin care informează despre situația alarmantă în care, din ce în ce mai des, se găsesc reprezentații instituțiilor media independente în Republica Moldova.

„Atacurile verbale și denigrările se transformă în intimidare și amenințări directe, iar frecvența lor crește. În prezent, observăm că comunitatea mediatică independentă din Republica Moldova este nevoită să își facă meseria jurnalistică în condiții din ce în ce mai proaste, în contextul declinului general al libertăților democratice, cum ar fi libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Acest lucru se datorează, în special, abuzurilor repetate, care sunt comise sau tolerate de autorități, precum și aplicării restrictive a cadrului legal existent. În același timp, observăm o ingerință politică tot mai mare în drepturile și libertățile jurnaliștilor. Aparent, autoritățile moldovenești ignoră însăși esența jurnalismului, care constă în informarea publicului”, se arată în apelul făcut public astăzi.

Semnatarii invocă și câteva exemple de încălcări mai grave ale drepturilor și libertăților jurnaliștilor în ultimele șase luni: reținerea unei echipe de filmare a Gagauzinfo.md de către poliția locală în martie 2017; urmărirea evidentă a redactorului-șef Newsmaker.md, Vladimir Soloviev; atacurile verbale și agresarea reporterului Jurnal TV de către Vladimir Hotineanu, deputatul din partea Partidului Democrat; mustrarea publică a jurnalistei de investigație Mariana Rață de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii; restricționarea selectivă a accesului la evenimentele și locurile de interes public pentru echipele de filmare ale TV8 și pentru fotojurnalistul Constantin Grigoriță, căruia Președinția i-a retras acreditarea fără motive argumentate.

În apel se face referire și la problemele legate de accesul la informație, sub pretextul protecției datelor cu caracter personal. „Această problemă este și mai stringentă atunci când jurnaliștii investighează modul de finanțare al partidelor politice. Astfel, în primele luni ale anului curent, Centrul de Investigații Jurnalistice a câștigat un proces împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) în legătură cu refuzul accesului la informații despre donatorii partidelor politice. Însă autoritatea de reglementare nu a respectat decizia instanței și nu a oferit informații atunci când jurnaliștii s-au adresat din nou”, se precizează în scrisoare.

Autorii apelului subliniază că asemenea încălcări sunt contrare normelor democratice și statului de drept și contravin principiilor și valorilor europene, atât de des invocate de guvernare.

„Apelăm la Dumneavoastră ca să condamnați aceste încercări și să aduceți îngrijorările noastre în atenția autorităților noastre și în atenția comunității internaționale. Noi cerem autorităților să își reevalueze rolul de apărare a libertăților democratice și să devină mai proactive în asigurarea transparenței, accesului la informații și libertății presei. Acest lucru uneori înseamnă sancționarea celor care acționează împotriva acestor valori”, se mai menționează în apel.

 

Anticoruptie.md
18/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii