Apel // Mai multe ONG-uri, îngrijorate de inițiativa de introducere a votului uninominal: „Este o amenințare gravă la adresa democrației Republicii Moldova”

Anticoruptie.md
13/04/2017
sursa: adevarul.ro

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, îndeamnă comunitatea internațională să intervină pentru a opri tentativele actualei guvernări de a introduce sistemul de vot uninominal, promovat cu insistență de partidul de guvernare. Într-un apel public adresat mai multor instituții europene, se arată că actuala guvernare de la Chișinău a substituit dezbaterile publice pe subiectul votului uninominal cu o campanie agresivă de propagandă în favoarea acestui sistem de vot.  

„Vă atragem atenția și ne exprimăm îngrijorările față de riscurile provocate de intenția guvernării de a schimba sistemul electoral al statului înainte de alegerile parlamentare din 2018. Această mișcare este o amenințare gravă la adresa democrației fragile a Republicii Moldova, în acest mod fiind marginalizate partidele politice netradiționale. Îndemnăm comunitatea internațională să-și folosească influența pentru a se asigura că această inițiativă nu va fi adoptată”, se arată în declarație.

Autorii semnalează că sistemul electoral moldovenesc și așa suferă de multiple hibe. Este vorba despre finanțarea obscură a campaniilor electorale, lipsa unor reguli echitabile pentru finanțarea partidelor politice, lipsa de independență a Comisiei Electorale Centrale, mass-media concentrată în mâinile unor politicieni, impunitatea pentru manipularea în alegeri, limitarea dreptului la vot în diasporă, implicarea ilegală a bisericii în alegeri.

Potrivit apelului, deși autorii inițiativei legislative de modificare a sistemului electoral au promis o dezbatere publică amplă pe marginea documentului,  astăzi există mai degrabă o campanie masivă de propagandă pe toate canalele de comunicare deținute de către Vlad Plahotniuc în favoarea sistemului electoral uninominal.

„De câteva săptămâni, holdingul media deținut de președintele Partidului Democrat a prezentat actualul sistem electoral drept cea mai mare problemă a Republicii Moldova, dând vina pe el pentru corupţie şi pentru toate fărădelegile comise de demnitari. Au fost prezentate mai multe sondaje de opinie discutabile care creează iluzia că această reformă este susținută de marea majoritate a populației”, notează autorii apelului.

Aceștia își exprimă speranța că eforturile combinate ale societății civile din Republica Moldova și comunității internațională vor ajuta la prevenirea regresului democrației în Republica Moldova, iar alegeri din 2018 vor fi libere și corecte, cu posibilitatea de a reveni la discuțiile despre schimbarea sistemului electoral după aceasta.

Anticoruptie.md
13/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii