Apel // Societatea civilă cere amânarea adoptării Legii integrității

Anticoruptie.md
29/06/2016
Parlamentul Republicii Moldova. Foto: Serviciul de presă al Parlamentului Republicii Moldova

Mai multe organizații neguvernamentale cer Parlamentului să amâne examinarea și adoptarea proiectului de Lege a integrităţii, înregistrat la 15 iunie de Biroul permanent al Legislativului. Societatea civilă cere publicarea setului de legi cu privire la integritate adoptate de către Parlament în lectură finală, astfel încât organizațiile neguvernamentale, dar și alți actori interesați să poată compara textele. Totodată, semnatarii apelului cer organizarea unor consultări publice pentru o analiză minuțioasă a oportunității acestui proiect de lege, în contextul celorlalte legi cu privire la integritate. 

"Proiectul va înlocui Legea cu privire la prevenirea și combaterea corupției. Proiectul conţine prevederi referitoare la integritatea actorilor din domeniul public, cu un spectru foarte larg, inclusiv integritatea politică şi finanţarea partidelor, integritatea instituţională (declararea intereselor personale, declararea cadourilor, asigurarea accesului la informaţii cu caracter public etc.), controlul integrităţii în sectorul public, sancţionarea lipsei de integritate, explicarea noţiunilor de acte de corupţie şi celor asimilate corupţiei. În același timp, proiectul legii conține referiri la noțiuni și instituții noi, prevăzute într-o serie de  legi adoptate de Parlament în mai-iunie 2016 (Legea cu privire la evaluarea integrității instituționale, Legea cu privire la Centrul Național de Integritate, Legea privind declararea averilor şi intereselor personale și cadrul legal conex acestora), care până în prezent nu au fost publicate. În aceste condiții există riscul unor discrepanțe dintre proiectul Legii integrității și legile susmenționate", se arată în apel. 

Proiectul a fost înregistrat de către deputații Sergiu Sîrbu, Anatolie Zagorodnîi, Corneliu Padnevici, Nae-Simion Pleşca, Roman Boțan și Ion Casian. Potrivit lor, proiectul de lege are drept scop cultivarea integrității publice și a climatului de toleranță zero la corupție în cadrul entităților publice.  

Anticoruptie.md
29/06/2016Become a Patron!

Comentarii