„Apostolul lui Putin”, Nikolai Patrușev, forțează nota. ISW: „Kremlinul vrea să ocupe mult mai multe teritorii ale Ucrainei”

Viorica Mija
06/07/2022
Sursa: Getty Images

De la invadarea Ucrainei și până în prezent, obiectivele Rusiei rămân neschimbate, iar Vladimir Putin și anturajul său își doresc schimbarea puterii de la Kiev. În ciuda eșecurilor militare rusești și a pierderilor suportate, coducerea Kremlinului insistă pe obiectivele inițiale, constată raportul Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW). 

Secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patrușev, omul din umbră al lui Valdimir Putin, a declarat pe 5 iulie că așa-zisa „operațiune militară din Ucraina” va continua până în momentul în care Rusia își va atinge obiectivele de a proteja civilii de „genocid”, de a „denazifica” și „demilitariza” Ucraina.

„Reafirmarea explicită de către Patrușev a obiectivelor inițiale ale lui Putin, la aproape cinci luni de la invadarea Ucrainei, indică cu tărie că Kremlinul nu consideră câștigurile recente rusești în regiunea Lugansk suficiente pentru a-și atinge obiectivele inițiale", arată analiza ISW.

Experții mai spun că Kremlinul are aspirații teritoriale semnificative, dincolo de Donbas, și că „declarația lui Patrușev sugerează că conducerea militară rusă va continua să facă presiuni pentru progrese, fiind pregătită pentru un război prelungit, cu intenția de a ocupa teritorii mult mai mari din Ucraina”.

O anchetă Bloomberg a scos la iveală faptul că decizia de a invada Ucraina a fost luată de președintele rus Vladimir Putin într-un cerc restrâns.

Din anturajul celor care ar fi participat la ședința secretă este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, unul dintre principalii confesori și sfătuitori ai șefului de la Kremlin. Pe lângă acesta, ar fi implicați ministrul Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului-Major General, Valeri Gherasimov.

Viorica Mija
06/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii