Asociația Judecătorilor își exprimă îngrijorarea, după eliberarea din funcție a șase magistrați

Viorica Mija
13/09/2024

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea, după ce, prin decret prezidențial, șase judecători au fost eliberați din funcții. Conform organizației, la luarea deciziei nu s-au respectat pe deplin „principiile fundamentale ale justiției, independenței şi integrităţii sistemului”.

„Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră că astfel de acțiuni afectează integritatea individuală magistraţilor şi încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar. Reiterăm angajamentul ferm pentru protejarea statutului judiciar și a dreptului fiecărui judecător, pledăm pentru imparţialitate în evaluarea activității judecătorilor și exprimăm încrederea că toate măsurile implementate în Republica Moldova vor corespunde standardelor internaționale în domeniul justiției. Sprijinim colegii noștri și ne vom asigura că sistemul nostru judiciar rămâne eficient şi corect. Asociația Judecătorilor din Republica Moldova va continua să monitorizeze situația și să promoveze dialogul constructiv, în vederea consolidării independenței și profesionalismului în domeniul justiției”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Președinta Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea din funcție a șase judecători. Decizia de respingere a magistraților a fost luată miercuri, 11 septembrie.

Magistrații eliberați din funcție, prin decret prezidențial, sunt Rodica Berdilo, Victoria Hadîrca, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tizu.

Sanduța a comentat decretul prezidențial printr-un citat al lui Abraham Lincoln, potrivit căruia „probabilitatea ca noi să eșuăm în luptă nu ar trebui să ne descurajeze să susținem o cauză pe care o credem dreaptă”.

Conform legislației valabilă până la 1 aprilie 2022, președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Refuzul președintelui de numire sau de reconfirmare în funcție a judecătorului putea fi anulat prin votul a două treimi din membrii CSM.

Așa cum, Consiliul Superior al Magistraturii a respins, în data de 1 iulie, cererile repetate ale judecătoarelor Victoria Hadîrcă, Rodica Berdilo, Irina Păduraru și Victoria Sanduța de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, președinta avea dreptul legal să-i elibereze. Magistrata Victoria Sanduța, dar și asociația care reprezintă drepturile magistraților, au calificat decizia CSM ca fiind „o soluție ilegală”.

„Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a concluzionat că președintele R. Moldova urmează să emită decrete atât pentru numirea în funcție a judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă, cât și, după caz, pentru eliberarea din funcție a judecătorilor al căror mandat inițial de cinci ani a expirat până la 1 aprilie 2022”, se arată în decretul semnat de Maia Sandu.

Decretul a intrat în vigoare joi, 12 septembrie,după ce a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Tot începând cu această dată, actul poate fi contestat în instanța de judecată.

Viorica Mija
13/09/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii