Averea lui Vlad Filat

Mariana Colun
19/10/2015
Foto: deschide.md

Acum câteva ore procurorii au anunțat că au iniţiat procedura de aplicare a sechestrului asupra averii liberal-democratului Vlad Filat, învinuit de acte de corupţie. Oficial, politicianul deține averi și bunuri de milioane. 

Potrivit declarației cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2014, Vlad Filat a ridicat un salariu lunar de 10.395 de lei din activitatea sa de parlamentar și 419.824 de euro dividende de la compania SC Kapital Invest Company SA. Soția sa, jurnalista Angela Gonța, a vărsat în bugetul familiei alte 202.000 de lei din salariu, drepturi de autor și îndemnizațiile de creștere a copilului.

Filat mai are în proprietate un teren cu o suprafață de 0,139 hectare, obținut în 2006 prin contract de donație, cu o valoare cadastrală de peste un milion de lei (1.064.841 lei). Tot prin contracte de donație și tot în 2006 a obținut alte trei proprietăți - o casă și două garaje. Astfel, lui Filat îi aparține o casă cu suprafața de 180,2 metri pătrați, estimată la peste 3,23 de milioane de lei, două garaje de 42,2 și 46,4 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 146 de mii și 180 de mii de lei. Ex-premierul mai are și un apartament de 80,7 metri pătrați, estimat la peste 507.000 de lei. 

La capitolul bunuri mobile, liberal-democratul a declarat, în 2014, două automobile - o Toyota Corolla procurată în 2009 cu 252.000 de lei și un Porsche Cayenne, dobândit în 2014 cu 900.000 de lei. 

Luni, 19 octombrie, în fața sediului CNA, au fost aduse cinci automobile, care ar fi fost puse sub sechestru. Este vorba de un Mercedes Viano, Volkswagen Tuareg, Toyota Land Cruiser, Mercedes S-Class. Acestea figurează în mărturiile lui Ilan Shor, depuse săptămâna trecută la Procuratura Generală. Potrivit autodenunțului lui Ilan Shor, automobilele au ajuns la Filat de la actualul primar de Orhei. „La solicitarea lui V. Filat, în perioada anilor 2012-2014, prin intermediul companiilor pe care le controlam, erau procurate automobile de model Mercedes Viano, de care el se folosește și în acest moment și care este înregistrat pe numele companiei Dufremall, două mașini Volkswagen Tuareg, Porsche Macan, Toyota Land Cruiser și altele care au fost înregistrate pe persoane afiliate lui, indicate de acesta, dar pe care nu le cunosc”, se menționează în autodenunțul lui Shor.

Fostul prim-ministru, împreună cu soția sa, a mai declarat cinci conturi bancare unde erau în total 61.000 de euro, 22.000 de dolari și peste 250.000 de lei.

Filat a mai declarat și compania la care are 95,37% din acțiuni - SC Kapital Invest Company SA, cu o valoare de cumpărare de 2,14 milioane de euro.

Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, reporterii au demonstrat că Filat nu a renunţat la despăgubirile dictate în dosarul SA Ipteh în aprilie 2010, când Curtea Supremă de Justiţie a decis să ofere acţionarilor 320.000 de euro. Premier pe atunci, politicianul, care este coproprietar la Ipteh prin Kapital Invest Company, cu o cotă de 49,63% din acţiunile firmei, a declarat că nu va lua bani de la stat. Peste trei ani, potrivit unui răspuns dat de Ministerul Finanţelor la solicitarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice, decizia instanţei a fost executată integral. În declaraţia de venit depusă în campania electorală pentru parlamentarele din toamna trecută, politicianul a precizat că în anii 2012 şi 2013 SC Kapital Invest Company SA i-a adus dividende de aproape 15 milioane de lei.

Mariana Colun
19/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii