BNM majorează rata de politică monetară cu trei puncte într-o nouă încercare de a stăvili creșterea prețurilor

Ion Chișlea
05/05/2022
OGuvernatorul BNM, Octavian Armașu/captură Privesc.eu

Banca Națională a a Moldovei a majorat joi rata de bază aplicată la unele operațiuni de politică monetară cu trei puncte procentuale până la nivelul de 15,5 la sută anual într-o nouă încercare de a reduce banii aflați în circulație pentru a stăvili creșterea prețurilor. Scumpirea creditelor și depozitelor ar trebui să reducă banii de pe piață și, în final, consumul.

Ratele donânzilor la creditele overnight se stabilesc la nivelul de 17,5 la sută, iar la depozitele overnight – la 13,5 la sută. Totodată, începând cu data de 16 mai, băncile vor trebui să-și majoreze normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă cu două puncte procentuale până la 30 la sută.

Altfel spus, din toate mijloacele atrase de bănci în lei moldovenești, treizeci la sută sunt scoase de pe piața de creditare și ținute în rezerve. Pentru mijloacele atrase în valută, norma rezervelor obligatorii crește cu trei puncte procentuale până la 33 la sută.

Decizia BNM,  prezentată de guvernatorul Octavian Armașu, are la bază, potrivit acestuia, o nouă prognoză a inflației, care vine în contextul efectelor crizei pandemice și al războiului din Ucraina.

Astfel, majorarea ratei de bază și a ratelor dobânzilor la creditele și depozitele overnight trebuie să atragă după ele scumpirea creditelor și a depozitelor.

Drept urmare, BNM urmărește să descurajeze creditarea populației așa cum ratele dobânzilor la credite vor fi mai mari. Majorarea ratelor dobânzilor la depozite ar trebui să-i determine pe oameni să-și depună banii în depozite bancare.

Guvernatorul BNM a spus că va prezenta cea de-a doua prognoză în acest an despre inflația pe 13 mai, după ce Biroul Național de Statistică va prezenta evoluția prețurilor în luna aprilie. În luna martie, inflația se ridicase la 22,16 la sută. 

Pe parcursul unui an, de la 30 aprilie 2021 până în prezent, rata de politică monetară a fost majorată cu aproape 13 puncte, de la 2,65 la 15,5 la sută anual. 

Ion Chișlea
05/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii