Cadouri scumpe în declarația de avere a câștigătorului concursului pentru șefia CNA

Anticoruptie.md
13/12/2017
Bogdan Zumbreanu. Captură: privesc.eu

Şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu, a fost desemnat câștigător al concursului pentru funcția de director al Centrului Naţional Anticorupție. Pentru candidatura lui și-au dat votul majoritatea membrilor Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități. Pentru a fi confirmat în funcție, Bogdan Zumbreanu urmează să fie acceptat și de Parlament.

Numele lui Zumbreanu a figurează în mai multe cazuri pierdute de Republica Moldova la CEDO. Este vorba despre dosarele „Oferta Plus c. Moldovei”, „Mușuc c. Moldovei” și „Cebotari c. Moldovei”. Anterior, el a explicat pentru Ziarul de Gardă că aceste cazuri au fost examinate, iar vinovăția sa directă în aceste dosare nu a fost confirmată.

Bogdan Zumbreanu a condus mai multe operațiuni de rezonanță desfășurate de Centrul Național Anticorupție și Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, instituţia predecesoare a CNA.

Potrivit ultimei declarații de avere, câștigătorul concursului pentru șefia CNA deține în proprietate un apartament de 104 metri pătrați, procurat în 2013 și estimat la circa jumătate de milion de lei, și un Hunday Tucson, pe care l-a procurat în leasing anul trecut cu alte 500.000 de lei.

De asemenea, Zumbreanu indică în declarația sa de avere mai multe cadouri generoase primite în ultimii ani. În 2015, cu ocazia zilei de naștere, el a primit în dar o armă evaluată la 149.000 de lei. Cu ocazia căsătoriei din 2011, el a primit daruri de 292.000 de lei, iar cu ocazia zilei de naștere a copilului, familia angajatului CNA a obţinut daruri de 7.000 de euro.

În 2016, câștigătorul concursului pentru șefia CNA a avut un salariu de 200.000 de lei. De asemenea, funcţionarul are mai multe datorii. Un credit de aproape un milion de lei, contractat în 2013 de la Victoriabank, cu o dobândă de 8%, dar și un contract de leasing de 22.200 de euro, semnat în 2016, pentru mașina procurată. 

Anticoruptie.md
13/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii