Când va începe evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor // Olesea Stamate: „Va fi creată o comisie de monitorizare internațională”

Cornelia Cozonac
18/07/2021
CIJM

Vicepreședinta PAS Olesea Stamate, spune că evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, care este una din prioritățile de guvernare a formațiunii pe care o reprezintă, va începe până la sfârșitul anului curent. Pentru aceasta va fi creată o comisie de monitorizare internațională. 

„Sistemul Procuraturii urmează să fie evaluat prin mecanismul de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, care va fi adoptat până la finele acestui an, cu toate rigorile: avizul Comisiei de la Veneția, avizul Curții Constituționale. Va fi creată o comisie de monitorizare internațională, în care vor participa foști procurori și judecători europeni și câțiva reprezentanți ai societății civile de la noi. Această comisie va avea sarcina să creeze două colegii: Colegiul de evaluare, compus din foști procurori și judecători naționali, experți din mediul academic, societății civile, experți independenți și un Colegiu specializat de apel, acolo unde vor putea fi contestate deciziile Colegiului de evaluare”, a declarat Olesea Stamate, la emisiunea „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV. 

Stamate a mai spus că experții internaționali nu vor participa direct la evaluare, dar, în afară de crearea acestor două colegii specializate, vor rămâne aici pe parcursul întregului exercițiu de evaluare, având posibilitatea și ei, la rândul lor, să conteste anumite decizii ale colegiului de evaluare, atunci când nu vor fi de acord.

Olesea Stamate a fost ministră a Justiției în Guvernul condus de Maia Sandu. Ea a mai candidat pentru un mandat de deputat în Circumscripția Hâncești, dar nu a trecut. La alegeriel parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Olesea Stamate a intrat în legislativ pe lista PAS, care a obținut o victorie covârșitoare și 63 de mandate în Parlamentul Republicii Moldova.        

Cornelia Cozonac
18/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii