Ce soluții propun experții pentru depășirea crizei energetice din Republica Moldova: trecerea la încălzirea cu păcură

Olga Stăvilă
08/10/2021
Radio Chișinău

Singura opțiune pentru evitarea unei eventuale crize a gazelor, în contextul unor prețuri mondiale exorbitante la gaze, ar fi trecerea sistemelor centralizate de încălzire, în special în Chișinău, să funcționeze pe bază de păcură, care necesită circa două săptămâni pentru a fi adusă la o anumită temperatură, a declarat pentru Anticorupție.md expertul în energetică, Victor Parlicov.

„Ceea ce se întâmplă acuma, este că, Termoelectrica a pornit sistemul de încălzire a rezervei de păcură și când vom vedea fum mult mai negru din coșurile centralelor termice, ar însemna că noi am trecut la arderea păcurei. Asta reduce presiunea pe consumul de gaze și ar permite să ne încadrăm în volumele coordonate, dar asta este echivalent cu o situație de criză a gazelor”, a precizat Parlicov.

El a mai explicat și când anume s-ar putea trece într-un scenariu de criză.

„Când vom vedea fum mult mai negru din coșurile centralelor termice, ar însemna că noi am trecut la arderea păcurei, dar asta este echivalent cu o situație de criză”, Victor Parlicov.

Furnizorul SAP MoldovaGaz a anunțat recent, că deja în luna octombrie nu poate asigura 35% din consumul solicitat de gaze.

Expertul energetic Victor Parlicov invocă furnizorului deficitul de 35% susținând că „Moldovagaz, nu trebuie să se implice în speculații, ci are obligația să asigure continuitatea livrărilor”. 

Între timp,  vicepremierul, Andrei Spînu, a plecat la Sankt Petersburg, în Rusia, unde va purta discuții pe subiectul relațiilor contractuale dintre MoldovaGaz și Gazprom, anterior oficialul a anunțat că guvernul se angajează să identifice un mecanism de compensare a cheltuielilor pentru cetățenii cu venituri mici.

Republica Moldova consumă anual circa un miliard de metri cubi de gaze, fără a lua în calcul regiunea separatistă transnistreană. Între 80-85% din această cantitate se consumă în perioada rece a anului.

Prețul gazului la bursele internaționale înregistrează noi recorduri, variind între 1.700 și 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze.

Republica Modova, conform formulei de calcularea a prețului, modificată în ianuarie 2021, este dependentă de prețurile de pe piața Spot, mai precis precis bursa în care sunt tranzacționate instrumente financiare, cum ar fi mărfurile și valorile mobiliare, pentru livrare imediată, contra „cash” (bani gheață – n.r.).

 

Olga Stăvilă
08/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii