Chișinăul se asigură de sprijinul tuturor statelor europene pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE

Lina Grâu
05/12/2023
strategeast.org

În ajunul summitului Uniunii Europene din 14-15 decembrie, autoritățile de la Chișinău discută intens cu liderii europeni pentru a se asigura de susținerea acestora pentru deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina, iar recomandarea ar urma să fie confirmată la summitul de la Bruxelles cu votul tuturor țărilor membre ale UE. Pentru o decizie pozitivă este nevoie de unanimitate, motiv pentru care acum autoritățile de la Chișinău vor să se asigure că au susținerea tuturor liderilor europeni.

De la momentul depunerii cererii de aderare la UE, în martie 2022, Republica Moldova a mers „la pachet” cu Ucraina. Cererile de aderare ale celor două țări au fost aprobate în același timp, pe 22 iunie 2022. Liderii Ungariei au declarat însă de mai multe ori în ultima lună că nu vor susține deschiderea negocierilor pentru Ucraina, iar acest lucru a ridicat semne de întrebare și privind perspectivele Republicii Moldova.

Autoritățile de la Chișinău spun însă că Ungaria nu este un obstacol și că au susținerea tuturor statelor europene. „Avem o cooperare foarte bună și avem certitudinea că Ungaria sprijină ferm aspirațiile europene ale Republicii Moldova și efortul de aducere a acesteia în UE. Pe bilateral, Ungaria a demonstrat mereu un sprijin clar și constant pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat recent ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Pe acest fundal, un comunicat de la Președinție anunță că președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și ministrul de Externe, Nicu Popescu, vor purta în ajunul summitului de la Bruxelles din 14-15 decembrie „discuții cu oficialii de nivel înalt ai tuturor statelor membre UE pentru a promova importanța lansării negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Comunicatele oficiale din ultimele zile confirmă că aceste discuții au și început. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a folosit ministeriala OSCE de la Skopje ca ocazie pentru a discuta cu miniștrii de Externe și oficiali din 11 țări europene, inclusiv cu omologul său din Ungaria. Președinta Maia Sandu a discutat luni telefonic cu premierii Regatului Belgiei și Irlandei, iar premierul Dorin Recean – cu omologul său slovac.

Chișinăul consideră că este pregătit pentru lansarea negocierilor de aderare. Ministrul de Externe Nicu Popescu spune că Republica Moldova a realizat 94 la sută dintre toate obligațiile pe care și le-a asumat în calitate de stat candidat. Restanțele țin de deoligarhizare, lupta împotriva corupției și supremația legii, iar autoritățile spun că toate sarcinile vor fi realizate complet până în martie 2024.

În paralel, Chișinăul pregătește deja aspectele tehnice ale lansării negocierilor cu UE. „De mai bine de un an la Chișinău lucrează deja 33 de grupuri responsabile de capitolele de aderare la UE și sunt peste 600 de oameni implicați în acest proces. Speranța Chișinăului este ca negocierile propriu-zise să înceapă în primăvara anului 2024”, spune Nicu Popescu. Iar președinta Maia Sandu spune că obiectivul autorităților de la Chișinău este ca Republica Moldova să devină stat membru UE până în 2030. Data este validată și de declarațiile oficialilor europeni, inclusiv de șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. Oficialul european a declarat recent în cadrul unui interviu la postul de televiziune TV8 că dacă Chișinăul va lucra în ritmul pe care l-a avut în ultimii doi ani, aderarea la UE până în 2030 este posibilă. Însă dar dacă în urma alegerilor care vor avea loc în Republica Moldova în următorii doi ani la putere vor veni forțe care vor bloca integrarea europeană, negocierile se pot bloca, avertizează oficialul european.

 

Articolul este publicat în cadrul proiectului „Republica Moldova în Uniunea Europeană: platformă de monitorizare și dezbatere pentru susținerea procesului de aderare” cu sprijinul programului Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund și este implementat de Asociaţia Obştească Centrul de Cercetare și Advocacy în Afaceri Europene.

 

 

Lina Grâu
05/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii