Cifrele care demonstrează că Tiraspolul minte de îngheață apele

Ilie Gulca
04/08/2022
Pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev. Foto: novostipmr.com

Biroul Politici de Reintegrare califică retorica Tiraspolului despre o pretinsă „blocadă economică” drept „nefondată și lipsită de date veridice probate” în contextul în care regimul secesionist din stânga Nistrului lansează constant acuzații la adresa Chișinăului că ar întreprinde acțiuni restrictive împotriva regiunii.  

Autoritățile de la Chișinău au prezentat cifre care relevă cota procentuală cantitativă a importurilor de bunuri în regiunea transnistreană pe semestrul I 2022, raportat la totalul importurilor pe întreg teritoriul țării:

- 20,42% din totalul de carne congelată și organe comestibile proaspete, refrigerate și congelate;

- 17,66% din totalul de pește și fructe de mare vii, proaspete, congelate;

- 10,40% din total de benzină ș.a.

Astfel, responsabilii biroului semnalează că raportul dintre cantitatea de bunuri importate și numărul locuitorilor cu domiciliu permanent în raioanele de est evidențiază o diferență la unele categorii de mărfuri de 2-3 ori mai mare comparativ cu malul drept al Nistrului.

„Acest fapt denotă că astfel de bunuri nu sunt consumate exclusiv în regiune, ci pătrund și pe alte piețe de consum”, se menționează într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.

Mai mult, continuă sursa citată, în anul curent, se observă o creștere a cererii de bunuri achiziționate de pe malul drept al Nistrului, iar companiile din regiune ce desfășoară operațiuni comercial-economice externe conform rigorilor legislației naționale în vigoare continuă să beneficieze de un șir de facilități fiscal-vamale.

În aprilie curent, Biroul a declarat că dificultățile evocate de Tiraspol sunt generate în mod deliberat și artificial chiar de către decidenții de-facto din regiune, care recurg la diverse precondiții pentru a nu se conforma la rigorile cadrului normativ național și la angajamentele internaționale în vigoare.

„Agenții economici din regiune sunt înregistrați și dețin licențe de activitate emise de organele naționale competente, operațiunile comerciale interne și externe ale acestora se desfășoară în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, interacționează nemijlocit și eficient cu instituțiile publice abilitate, care le oferă consiliere, ghidare, recomandări și explicații privind seturile de acte necesare de prezentat, procedurile obligatorii de parcurs, neajunsurile ce se impun a fi înlăturate”, transmitea un comunicat al Biroului în aprilie curent.

Chișinăul susține că nu a instituit niciodată măsuri de așa-zise 1blocade economice” și nu implementează abordări discriminatorii în raport cu mediul de afaceri din regiune, iar respectarea exigențelor legislației în vigoare se solicită în mod echitabil pe ambele maluri, inclusiv din perspectiva menținerii unei concurențe loiale.

În același timp, Biroul a subliniat că peste 70% din tranzacțiile comerciale ale companiilor din regiune sunt efectuate cu malul drept și cu statele-membre ale Uniunii Europene, ceea ce impune și rigorile de conformitate corespunzătoare.

Ilie Gulca
04/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii