Comisia de la Veneția confirmă dreptul Curții Constituționale de a-și recuza singură judecătorii, după episodul controlului ANI asupra Domnicăi Manole la cererea Socialiștilor

Mădălin Necșuțu
20/07/2021
G4Media

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, i-a transmis marți prin intermediul unei scrisoari președintei Curții Constituționale de la Chișinău, Domnica Manole, că instituția pe care aceasta o conduce este singura în drept să judece recuzarea mandatului unui judecător constituțional. Oficialul străin a intepretat astfel că ANI nu poate avea nicio ingerință în a stabili cumva dacă vreun judecător al Curții ar putea fi revocat în urma unui control al ANI.

„Se pare că ANI v-a invitat [pe Domnica Manole] pentru a vă interoga cu privire la participarea dumneavoastră ca judecător constituțional în cadrul acestor proceduri, participare care ar echivala cu un conflict de interese. Pe baza legislației naționale aplicabile, Curtea Constituțională i-a răspuns deja ANI că controlul efectuat de ANI reprezintă o ingerință în activitatea independentă a Curții Constituționale.

În acest context, permiteți-mi să subliniez că, în general, îi revine Curții Constituționale rolul de a decide cu privire la chestiunea recuzării judecătorilor în baza legislației aplicabile. Astfel de decizii trebuie să fie clare și bine-motivate. Comisia de la Veneția stă la dispoziția dumneavoastră pentru asistență, în eventualitatea în care Curtea Constituțională și autoritățile din Republica Moldova doresc să îmbunătățească această legislație”, i-a scris președintele Comisiei de la Veneția, magistratei Domnica Manole.

Curtea Contituțională a declarat recent drept neconstituționale acțiunile recente ale ANI de verificare a averii și intereselor președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, după ce instituția a fost sesizată de către deputatul socialist în legislatura anterioară, Grigore Novac.

La finele lunii iunie, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a sesizat Înalta Curte pentru a cere explicații dacă ANI are dreptul sau nu să examineze activitatea unui magistrat al Curții Constituționale. Sesizarea vine după ce, recent, ANI a pornit o investigație pe nunele Domnicăi Manole, pe motiv că ar exista un conflict de interese în cazul acesteia. Anterior, și Domnica Manole a criticat decizia ANI, subliniind că ANI nu ar avea dreptul să verifice acest caz.

 

Mădălin Necșuțu
20/07/2021Follow us on Telegram

Comentarii