Conducerea CNPF, demisă in corpore de Parlament. Detalii despre vizita lui Platon la această instituție, sesizările SIS  

Ilie Gulca
09/09/2021
Valeriu Chițan

Parlamentul a votat joi demisia in corpore a conducerii Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Este vorba de președintele CNPF, Valeriu Chițan, vicepreședinții Nina Dosca și Iurie Filip, precum și membrii comisiei, Victor Captari și Viorel Miron. Aceștia au fost acuzați inclusiv de faptul că au admis îndatorarea populației la organizațiile de creditare nebancară.

„Pentru” au votat 54 din PAS. BCS și Partidul Șor nu au susținut proiectul. Înainte de a fi supusă votului revocarea șefilor CNPF, Parlamentul a adoptat, cu 54 de voturi, hotărârea privind raportul anual de activitate al CNPF și funcționarea pieței financiare nebancare.

În hotărâre se apreciază drept nesatisfăcătoare și lipsită de performanță activitatea membrilor Consiliului de administrație. „Majoritatea problemelor de pe piața financiară nebancară puteau fi prevenite sau rezolvate, dacă CNPF ar fi supravegheat piața într-un mod adecvat, timpuriu și responsabil”, se arată în raportul Comisiei Economie, buget și finanțe.

Conducerea CNPF a mai fost acuzată de faptul că a admis îndatorarea populației la organizațiile de creditare nebancară. Astfel, aproape jumătate din clienții acestor companii au dificultăți de rambursare a împrumuturilor.

De cealaltă partea, președintele CNPF, Valeriu Chițan, a declarat: „Sunt acuzații că CNPF nu și-a onorat atribuțiile. Multe din aceste afirmații se bazează pe dezinformări publice, pe speculații. Ce s-a întâmplat în ultimele 72 de ore este ecoul unei declarații din 20 august. CNPF a luat o decizie prin care a cerut unei companii să scape de o restanță”.

„Ați invocat presiuni, dar nu ați spus cine. Deveniți cumva complici. Când se prăbușea piața nu invocați presiuni. Slavic sărea gardul, apoi bea ceai cu cineva”, l-a întrebat deputatul PAS Lilian Carp.

La începutul lunii decembrie 2020, Veaceslav Platon, înconjurat de agenți de pază, a sărit turnichetul de la intrarea în clădirea CNPF și a intrat abuziv în sala de ședințe unde se discuta despre situația de la Moldasig.

După acest incident, Ministerul Afacerilor Interne i-a retras paza de stat pe motiv că a încălcat legea cu privire la protecția martorilor și a altor participanți la procesul penal.

„Sunt lucruri care mai puțin se spun, posibil, într-un viitor nu chiar îndepărtat. Documentați-vă ce a fost recent în incinta Parlamentului în rest, no comment”, a spus Chițan.

„Nu există companii off-shore printre acționarii asiguratorilor din Republica Moldova. În privința lui Platon, nu a fost și nu este acționar la vreo companie de asigurări. Nu neg că am avut discuții cu el. S-a prezentat drept consultant al investitorilor. După ce a fost eliberat, pretinde că e proprietar, dar în documente nu e”, a intervenit și vicepreședintele CNPF, Iurie Filip.

Recent, Serviciul de Informații și Securitate, într-o scrisoare adresată Consiliului superior al Magistraturii menționa, printre altele, că Veaceslav Platon încearcă cu orice preț, inclusiv în afara cadrului legal, să își recapete drepturile asupra activelor din Moldasig, Asito Direct și Alliance Insurance Group, precum şi la unele instituţii bancare. Responsabilul pentru comunicare de la PCCOCS nu a răspuns la apeluri pentru a obţine o declaraţie oficială.

Ilie Gulca
09/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii