Confirmat oficial: Republica Moldova va primi statutul de țară candidată pentru aderarea la UE

Mădălin Necșuțu
23/06/2022

Consiliul European a decis joi să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru Republica Moldova, potrivit unui document intern al Consiliului European consultat de Anticorupție.md la Bruxelles ce urmează să fie făcut public spre sfârșitul zilei.

Ucraina va primi și ea statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

„Consiliul European a decis acordarea statutului de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova”, se precizează în document. Acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE se face fără condiționalități.

Consiliul reafirmă că „viitorul acestor țări – Republica Moldova, Ucraina și Georgia - și al cetățenilor lor se află în Uniunea Europeană”.

„Comisia este invitată să raporteze Consiliului cu privire la îndeplinirea condițiilor specificate în avizele Comisiei privind cererile de aderare respective, ca parte a pachetului său obișnuit de extindere. Consiliul va decide cu privire la măsurile suplimentare odată ce toate aceste condiții vor fi îndeplinite pe deplin”, se mai specifică în document.

În ceea ce privește Georgia, Consiliul European este pregătit „să acorde Georgiei statutul de țară candidată odată ce prioritățile specificate în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Georgiei au fost îndeplinite”.

Consiliul European mai precizează că progresul fiecărei țări către Uniunea Europeană „va depinde de propriul merit în îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, ținând cont de capacitatea UE de a absorbi noi membri”.

Corespondență de la Bruxelles de Mădălin Necșuțu

Mădălin Necșuțu
23/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii