COVID, o nouă ofensivă? Ministerul Sănătății a publicat decizia de prelungire a termenului de valabilitate pentru vaccinurile Pfizer

Viorica Mija
10/07/2022
Sursa: ms.gov.md

Ministerul Sănătății a publicat decizia prin care valabilitatea vaccinului împotriva Coronavirusului, Pfizer, este prelungită cu 3 luni. La document sunt anexate și recomandările organizațiilor internaționale din domeniul sănătății. 

Documentul este semnat de secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu. Astfel, lotul de vaccinuri Pfizer, valabilitatea căruia a expirat în data de 30 iunie curent, va fi folosit încă trei luni.  

Înainte ca Ministerul Sănătății să facă publică decizia, ex-premierul Ion Chicu a postat-o pe Facebook. Fără a da detalii depre modalitatea prin care a intrat în posesia informației, Chicu s-a dat cu părerea că vaccinurile nu ar fi trecut efectiv testele de laborator.

De altă parte, autoritățile din sănătate dau asigurări că extinderea termenului nu implică careva probleme, iar decizia a fost luată în urma recomandărilor instituțiilor internaționale, printre care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății.

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) este depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care asigură condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C. 

Totodată, populația este îndemnată să revină la măsurile de protecție anti-COVID, dar și la vaccinare, pe fundalul înrăutățirii indicilor de incidență a bolii în toată lumea.

România va relua din 12 iulie raportarea zilnică a cazurilor de COVID-19, după ce în fiecare zi sunt înregistrate peste 7000 de noi cazuri. Prognozele pentru luna august sunt și mai sumbre, autoritățile așteptându-se la peste 10 000 de cazuri zilnice de îmbolnăviri.

La 28 iunie curent, Consiliul și Parlamentul European au aprobat prelungirea Regulamentului de instituire a certificatului digital al UE privind COVID.

Astfel, certificatul va fi prelungit cu un an, până la 30 iunie 2023.

Acest lucru va asigura faptul că persoanele care călătoresc își pot utiliza în continuare certificatul digital al UE privind COVID pentru a călători în Uniune în țările în care sunt încă necesare aceste certificate de călătorie sau vor fi reintroduse.

 

Viorica Mija
10/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii