Crezul lui Dumitru Alaiba. Ce va face cu muntele de birocrație și economia tenebră

Anticoruptie.md
17/11/2022
Sursa: FB//Dumitru Alaiba

Dumitru Alaiba, propus de Guvern pentru funcția de ministru al Economiei, spune că a acceptat cu onoare propunerea, dar că nu este cea mai bună perioadă pentru a aștepta minuni în domeniu. Totuși, Alaiba este convins că, în pofida situației incerte, pot fi întreprinse mai multe acțiuni care ar asigura o creștere economică.

Dumitru Alaiba crede că predecesoul său, Sergiu Gaibu, care a renunțat la funcție, a reușit să inițieze multe lucruri bune, dar rămân suficiente „pete albe” de care să se ocupe.

„Avem un munte de birocrație pe care trebuie să-l demontăm printr-un efort permanent de dereglementare. În toate domeniile. Avem un sistem fiscal complicat, un sistem de raportare greoi, și da, avem controale abuzive. Avem un aparat birocratic uneori prea departe de așteptările și necesitățile antreprenorilor”, a scris Alaiba pe contul său de socializare.

Viitorul ministru crede că Estonia poate reprezenta un exemplu pentru Republica Moldova.

„O să eliminăm hârțoage și proceduri depășite de timp. Cât mai multe și cât mai rapid. O să modernizăm serviciile publice pentru antreprenori. O să digitalizăm TOT. Anume tot. Pentru că în Estonia e chiar TOT, deci e demonstrat că e posibil”, a menționat Alaiba.

În calitate de ministru al Economiei, Alaiba promite, fără însă a da detalii, să motiveze antreprenorii să renunțe la plățile în plic, să aducă investitori în țară, să faciliteze accesul la finanțare și să-i ajute să facă față crizei energetice.

 

Anticoruptie.md
17/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii