CSM se împotrivește Președinției. Un judecător respins, propus repetat pentru a fi numit în funcție

Anticoruptie.md
06/06/2017
Şedinţa CSM. Foto: csm.md

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat marţi, 6 iunie, informația Președinției și notele informative ale Inspecției Judiciare referitoare la respingerea candidaturilor a trei judecători pentru a fi numiți, prin transfer, la nou-creata Judecătorie Chișinău. Unul dintre magistraţi a fost propus repetat șefului statului, iar alții doi vor fi verificați suplimentar de SIS. Tot marţi, CSM a numit un nou judecător la Curtea de Apel Chișinău și unul la Judecătoria Chișinău.

Fostul magistrat al Judecătoriei Militare Igor Bațalai a fost propus repetat șefului statului spre numire, prin transfer, la Judecătoria Chișinău. Membrii CSM au considerat irelevante argumentele președintelui despre factorii de risc depistați în activitatea judecătorului și reținerile lui Igor Dodon cu privire la pregătirea profesională a lui Bațalai. Potrivit legislației, șeful statului va fi nevoit să accepte candidatura magistratului.

În cazul judecătorilor Serghei Ciobanu și Sergiu Lebediuc, de la Judecătoria Militară, CSM a decis să solicite un control suplimentar din partea SIS referitor la activitatea lor.

În cadrul ședinței Consiliului, membrii CSM i-au luat însă la întrebări pe candidații respinși de șeful statului. „Nu credeți că există un conflict sau o încălcare a normei legale în faptul că ați angajat-o pe fiica dumneavoastră în calitate de arhivar la Judecătoria Militară, unde dețineați funcția de președinte de instanță?”, s-a interesat Teodor Cârnaț. „A fost un strigăt de disperare. Noi am pus anunțul de angajare de mult timp și nimeni nu voia să aplice. Oricum, fiica nu s-a reținut mult în funcție. Ea executa ce îi zicea șeful de Cancelarie, iar munca ei era verificată”, a încercat să se justifice Serghei Ciobanu. Potrivit notei președintelui republicii, Ciobanu ar fi angajat-o pe fiica sa în funcția de arhivar la Judecătoria Militară, dar și în cadrul Spitalului Militar. De asemenea, la 11 aprilie, CSM a eliberat acordul pentru urmărirea penală a lui Serghei Ciobanu.

Judecătorul Lebediuc a fost mai succint în explicații. Referindu-se la acuzațiile care i-au fost aduse, inclusiv de implicare în așa-zisa „Spălătorie rusească”, magistratul a spus că el nu solicită acum o promovare în funcție, ci un simplu transfer apărut în contextul lichidării Judecătoriei Militare în care a activat până acum.

Tot astăzi, CSM a decis să propună președintelui spre numire în calitate de judecător la Curtea de Apel Chișinău a magistratei Ecaterina Palanciuc, vicepreşedinte al Judecătoriei sectorului Centru, care a deținut mai mult timp funcția de preşedinte interimar al instanţei. Numele Ecaterinei Palanciuc a fost vizat anterior în mai multe scandaluri mediatice. După ce Primăria Capitalei a refuzat să-i acorde o locuinţă judecătoarei, în 2013, Curtea Supremă de Justiţie a obligat autorităţile municipale să-i ofere un apartament. Asta deşi împreună cu soţul, ea deţine o cotă parte dintr-un apartament cu o suprafaţă de 72 de metri pătraţi. Palanciuc face parte din grupul de judecători care se face vinovat de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, într-un dosar în care statul a fost obligat să achite despăgubiri de peste 2,5 milioane de euro. 

CSM a mai propus astăzi numirea prin transfer a judecătoarei de la Criuleni, Viorica Ursu, în funcția de magistrat la Judecătoria Chișinău.

Anticoruptie.md
06/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii