Cu cât au crescut exporturile regimului separatist de la Tiraspol în pandemie. Cotă mare de export în UE pentru o regiune care-și dorește alipirea la Rusia

Mădălin Necșuțu
05/01/2022
Biroul pentru politici de reintegrare

În ciuda pandemiei de COVID-19, exporturile regiunii separatiste transnistrene au crescut cu circa 48%, iar o cotă de 57,2% a mers au mers în statele membre ale Uniunii Europene. Circa 80% din exporturile transnistrene au mers către cinci țări (inclusiv Moldova considerată „țară străină”), apoi Polonia și Ucraina, urmate de România și Rusia.

Potrivit Biroului pentru Reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, circa 2.250 de companii transnistrene sunt înregistrate la Chișinău, condiție obligatorie pentru ca acestea să profite de beneficiile Acordului de liber schimb UE–Republica Moldova și să poată exporta pe piețele europene. Din totalul companiilor transnistrene înregistrate la Chișinău, 1.754 sunt în evidență provizorie, iar celelalte au statut permanent.

Biroul pentru Reintegrare mai menționează că abordarea pozitivă și acordarea diverselor stimulente de atractivitate din partea Chișinăului în comun cu facilitățile oferite de UE au permis atragerea unui număr mai mare de agenți economici din regiune în câmpul legal al Republicii Moldova. Pe lângă aceasta, antreprenorii transnistreni beneficiază de multiple instruiri tematice, programe de asistență și evenimente informative din partea autorităților competente ale Republicii Moldova și a partenerilor externi, fiind ajutați astfel să se încadreze în spațiul economic și comercial unic

Volumul exporturilor transnistrene în ianuarie-noiembrie 2021 a însumat 850 de milioane dolari. Acest volum este cu 48% și respectiv 42% mai mult decât în ​​aceleași perioade din 2020 și 2019, potrivit datelor oferite de așa-numitul Minister al Dezvoltării Economice de la Tiraspol.

Cele mai exportate produse din Transnistria sunt cele din sectorul metalurgic produse de Uzina Metalurgică Rîbnița. Veniturile din exportul acestor produse s-a cifrat la aproape 400 de milioane de dolari americani. Pe locul doi în topul exporturilor se află energia electrică produsă îndeosebi de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, deținută de grupul rus Inter RAO.

Această uzină produce energie electrică prin arderea gazelor rusești livrate de Gazprom pentru care centrala nu achită niciun ban. Transnistria nu mai achită gazul rusesc de circa 15 ani de zile și a ajuns la o datorie istorică de aproape opt miliarde de dolari.

Energia electrică produsă la Cuciurgan este vândută Republicii Moldova, stat care este dependent aproape în totalitate de energia produsă în Transnistria, fapt ce arată o dependență periculoasă de numai o singură sursă.

În 2021, Tiraspolul a vândut Chișinăului energie electrică în valoare de 161 de milioane de dolari. Banii merg pe un „cont special de gaze”, care asigură circa 30% din bugetul regiunii și din care sunt plătite diverse indemnizații precum salarii, pensii sau ajutoare sociale.

La categoria „produse alimentare și materii prime”, exportul de cereale a crescut, ținând cont de recolta-record înregistrată în regiunea transnistreană în 2021. În ceea ce privește industria textilă, vânzările de textile au crescut de 1,4 ori, iar vânzările de pantofi la export au crescut de de 1,6 ori.

La capitolul importuri, regiunea separatistă transnistreană a importat gaze naturale rusești și carburanți, produsele alimentare, precum și produse farmaceutice în 2021. De asemenea, pandemia crescut și importurile cu 40%, iar cea mai mare parte din bunurile importate în regiune au provenit din statele-membre ale UE – 42%.

Mădălin Necșuțu
05/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii