Cum își respectă statul promisiunile făcute pentru perioada stării de urgență. Dezvăluirile directorului unei grădinițe private

Julieta Savițchi
27/04/2020

Sergiu Afanasiu, directorul grădinței private „Abeceluș” din Durlești, suburbie a Capitalei, susține că statul nu-și onorează promisiunile date agenților economici care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea pe timpul pandemiei de Covid-19. Bărbatul a încercat timp de două săptămâni să obțină subvenția promisă, însă a fost refuzat, pe motiv că nu există un mecanism în acest sens.

Afanasiu a precizat că a fost obligat să închidă instituția pe data de 11 martie, atunci când a fost sistat procesul educațional în întreaga țară. Pentru luna martie a achitat salariile celor 32 de angajați și a achitat la stat impozite și taxe în sumă totală de 70 de mii de lei.

„De la Fisc ne-au spus să achităm impozitele, după care suma respectivă urmează să ne fie restituită sub formă de subvenții, după cum a decis Comisia pentru Situații Excepționale. Cei de la Fisc îmi spun acum că nu știu cum să procedeze, cum să o facă practic. Acum trebuie să achit angajaților salariul pentru aprile, iar în contul instituției au rămas 511 lei. Voi împrumuta de undeva bani pentru salarii, pentru că sunt niște angajați grozavi, nu vreau să-i pierd și nici să-i las fără surse de existență în această perioadă dificilă”, ne-a declarat Afanasiu.

Directorul grădiniței a precizat că după achitarea salariilor va trebui să achite și impozitele, dar nu știe de unde să ia bani și nici de la părinți nu poate să ceară din moment ce copiii lor nu frecventează instituția.

În aceste condiții, Sergiu Afanasiu a adresat un mesaj emoționant către instituțiile statului: „Dragă Stat, cu Fiscul tău şi Ministerul Finanţelor tale, te implor, dacă promiţi ceva, onorează-ţi promisiunea! Pentru că învăţământul privat e lăsat pe cont propriu, e clar. Dar, poate ne scuteşti, aşa cum ai promis, măcar de povara fiscală pentru perioada aceasta de carantină. Astăzi am aflat că Ministerul finanţelor nu are elaborate careva mecanisme pentru a raspunde solicitărilor noastre”.

Julieta Savițchi
27/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii