Curtea Constituțională a declarat neconstituțională numirea unor membri ai CSM. Cine sunt aceștia și care sunt conexiunile lor

Irina Odobescu
10/06/2021
Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole

Curtea Constituțională a declarat, joi, necontituțională legea prin care au fost numiți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii Belei Elena, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Valentina Coptileț și Ion Crețu. 

„Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca și a declarat necostituțională Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative și Hotărârea Parlamentului nr. 53 din 17 martie 2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Se revigorează prevederile legii nr. 947 din 19 iulie 1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în redactarea anterioară a legii nr. 193 din 20 decemrie 2019”, scrie în hotărârea Curții Constituționale din 10 iunie 2021. 

Sesizarea avea la bază argumentele privind lipsa transparenței decizionale și lipsa consultărilor publice prealabile  în numirea memebrilor CSM. 

„Este o decizie corectă, perfect constituțională (legea contestată a fost votată în prima lectură fără a exista hotărârea Guvernului prin care s-a propus proiectul de lege) și care poate constitui un început pentru resetarea sistemului”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook. 

Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Ion Crețu, Valentina Coptileț

Autorii sesizării au solicitat anularea hotărârii Parlamentului prin care Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți în funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, motivând că „Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al Consiliul și că acesta a devenit un instrument al lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”.

Reporterii portalului Anticoruptie.md au radiografiat declarațiile de avere și CV-urile celor patru membri noi ai CSM.

Avocatul Ion Crețu este lector la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, formator la Institutul Național al Justiției, Centrul de Instruire al Avocaților și Centrul Național de Instruire în Insolvență. Este membru al Colegiului științific consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție. A făcut parte din grupul de elaborare a proiectului Codului Civil.

Avocatul deține în proprietate mai multe terenuri agricole, o casă de locuit de 136 de metri pătrați, cu valoarea de peste 2 milioane de lei finisată în 2017. El mai deține încă alte două case de locuit primite moștenire și trei apartamente în construcție. Ion Crețu mai declară și două automobile de model Mercedes, procurate în 2016, cu 113,5 mii lei, și în 2018, cu 562,4 mii lei. Ion Crețu este fondator al trei societăți comerciale.

Elena Belei este șefa Departamentului Drept Procesual Civil al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova. Din noiembrie 2017 până în noiembrie 2019, a fost secretară de Stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. În 2015, a fost timp de cinci luni șefa cabinetului ministrului Justiției.

În perioada 2008–2010, a deținut funcția de șefă a Direcției tratate și integrare europeană a Ministerului Justiției. În 2019, Belei a fost remunerată cu 251.6 de mii de lei pentru funcția de secretar de stat. Pentru activitatea didactică, candidata a primit 71,3 mii de lei, iar Biblioteca științifică „Andrei Lupan” i-a achitat un onorariu de 37,4 mii de lei. Elena Belei are în proprietate două apartamente, de 38,9 metri pătrați, procurat în 2010, și de 40,9 metri pătrați, care i-a fost donat în 2013.

Valentina Coptileţ este doctor în drept, conferenţiar universitar, prorector pentru activitatea didactică a Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”. În perioada 2013-2016, a fost membră a Colegiului de selecție și carieră a judecătorilor de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii.

Candidata a raportat pentru anul trecut venituri salariale de 371,5 mii de lei. Valentina Coptileț deține în Chișinău o casă de locuit de 96,9 metri pătrați, un apartament, dar și o casă de locuit în Briceni, toate primite moștenire. În 2018, candidata și-a procurat cu 27.000 de dolari un automobil nou, Toyota CHR.

Carolina Ciugureanu-Mihailuță, 42 de ani, este doctor în drept și profesoară la Academia de Studii Economice din Moldova.

Din 2014, este directoare a Centrului de studii juridice şi politice din cadrul Institutului de Cercetări Economice și Studii Europene al Academiei de Studii Economice din Moldova. Este fiica fostului magistrat de la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu, învinuit într-un dosar penal pentru pronunțarea unei hotărâri ilegale care l-a favorizat pe fiul său într-o schemă de acaparare a terenurilor.

Carolina Ciugureanu-Mihailuță a fost remunerată anul trecut cu 14,7 mii de lei. În 1998, candidata și-a cumpărat un apartament de 63 de metri pătrați, iar în 2018, un apartament de 128,5 metri pătrați la prețul de un milion 260.000 de lei. Profesoara deține din 2008 un automobil Mercedes, fabricat în 2005, care ar costa 5.000 de euro.

Într-un decret al șefei statului privind privind revocarea judecătorului Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, se menționează că acesta este doctorandul Elenei Belei, în timp ce Carolina Ciugureanu-Mihailuță – fiica fostului judecător Mihail Ciugureanu.

Irina Odobescu
10/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii