Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia de condamnare a actorului Sergiu Voloc

Mariana Colun
21/09/2015

Magistrații Curții de Apel Chișinău au menținut decizia de condamnare la doi ani de închisoare de tip închis cu suspendare pe un termen de probă de patru ani a actorului Sergiu Voloc. Sentința ar putea fi contestată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

„La finalul ședinței, judecătorul Șupac a anunțat că se amână decizia, însă a fost întrerupt de judecătorul Avornic, care a pronunțat că decizia totuși este. Asta demonstrează că ședință la Curtea de Apel a fost un act de justiție mimat, un spectacol de prost gust, deoarece ne-am dat seamă cu toții că decizia a fost luată cu mult înainte de ședință. Este un abuz clasic”, ne-a spus Sergiu Voloc. 

„Pe 20 octombrie va fi partea motivată a deciziei Curții de Apel. Nu cunoaștem încă motivele pentru care decizia Judecătoriei sectorului Râșcani a fost menținută. Urmează să depunem cerere de recurs, dar știm că nu vom avea parte de o examinare efectivă. Suntem puși în situația să trecem remediul intern pentru a merge la CEDO”, ne-a declarat Violeta Gașițoi, avocata lui Sergiu Voloc.

La începutul lunii martie 2014, actorul a tras cu pumnii în câteva uși din incinta CSJ protestând astfel împotriva unei decizii în care era vizat și pe care o considera ilegală. Procuratura sectorului Râşcani i-a intentat dosar penal pentru huliganism, iar la 1 iulie 2015 Voloc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea pedepsei pe un termen de probă de patru ani. Aceasta înseamnă că Sergiu Voloc poate fi oricând încătuşat pentru orice acţiune minoră, comisă şi din neatenţie.

„O pedeapsă mai blândă nu poate fi aplicată infractorului, deoarece ar genera dispreţ din partea lui şi nu ar conduce la corectarea acestuia”, a motivat judecătoarea Ludmila Holeviţkaia care a dictat sentinţa de condamnare în cazul actorului.

Condamnarea actorului a provocat  nemulţumirea societății civile. În susținerea acestuia a fost format un grup online, activiştii civici au făcut proteste, iar organizaţia Amnesty International Moldova a emis o declarație în care afirma că sentința dictată lui Sergiu Voloc este „o ruşine a Justiţiei moldoveneşti”.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au relatat anterior despre cazurile mai multor protestatari considerați incomozi și care sunt cercetați pentru huliganism prin prisma Codului Penal. Autorii au atras atenția că o lacună rămasă în legislație este folosită de oamenii legii drept bâtă împotriva persoanelor incomode, dar și ca instrument de presiune asupra bănuiților. Este vorba despre faptul că și articolul 287 din Codul Penal şi articolul 354 din Codul Contravenţional prevăd pedepse pentru huliganism, iar cazurile când se aplică unul sau altul nu sunt clar stabilite.

Mariana Colun
21/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii