De ce demisionează Cristina Ţărnă de la şefia CNA

Anticoruptie.md
17/10/2017
Cristina Ţărnă. Foto: CIJM

Cristina Ţărnă demisionează din funcţia de vicedirector al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), post pe care l-a ocupat începând cu 2013. Printre motivele pe care le-a invocat sunt reformarea instituţiei, dar şi trecerea Agenției de Recuperarea a Bunurilor Infracționale (ARBI) în subordinea Ministerului Finanțelor. Potrivit ei, Viorel Chetraru a transmis deja cererea de demisie la Parlament. Cristina Ţărnă a dezminţit că ar urma să candideze la şefia Autorităţii Naţionale de Integritate sau a Agenției de Recuperarea a Bunurilor Infracționale. 

„Este adevărat că mi-am depus cererea de demisie din funcția de director adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie. Directorul CNA, Viorel Chetraru, m-a rugat să avem mai întâi o discuție la acest subiect. Urmare a discuției, dumnealui mi-a înțeles motivele și a transmis cererea mea către Parlament. Țin să precizez că motivele invocate până acum în presă nu a fost nici veridice, nici complete. Prin urmare, pentru a evita să-mi fie atribuite motive speculante, mă văd constrânsă să împărtășesc motivele reale, chiar dacă o decizie pe marginea cererii mele de demisie încă nu a fost luată”, a scris Cristina Țărnă pe pagina sa de Facebook.

Ea se arată nemulţumită de faptul că ARBI, creată acum câteva luni, ar putea trece din subordinea CNA, în cea a Ministerului Finanţelor. „ARBI abia a început să-şi pună la punct activitatea reuşind să recruteze angajaţi, să scrie regulamentele de activitate, să agreeze conectarea la bazele de date internaţionale, să iniţieze semnarea acordurilor cu instituţii omoloage străine, să stabilească prima comunicare cu Kroll. Destabilizarea ARBI nou-create, autonome şi independente în cadrul CNA, îi va amâna inevitabil activitatea. Cu tot respectul pentru Ministerul Finanţelor, nu cred în independenţa ARBI în cadrul Fiscului”, se arată în explicaţiile Cristinei Ţărnă.

Ea se arată nemulțumită şi de o reformă pe care ar vrea să o pună Ministerul Justiției în practică. „De ceva timp știam că Ministerul Justiției pregătește reformarea CNA, însă nu cunoșteam prea multe detalii. De curând, am aflat concepția noii reforme: CNA se va transforma în avocatul businessmanilor și se va ocupa doar de stabilirea contravențiilor de corupție mică și foarte mică. Comentariile sunt de prisos. Această viziune de reformă mi-a dat un motiv în plus pentru demisie”, a mai scris ea.

Totodată, Cristina Ţărnă a negat faptul că ar urma să candideze la funcţii publice, aşa cum au lăsat să se înţeleagă unele instituţii de presă. „În situația creată, în care viziunile pe care le împărtășesc nu sunt compatibile cu viziunile anunțate, nu văd rostul să rămân în această funcție. Țin să infirm speculațiile legate de interesul meu de a candida pentru alte funcții publice (ANI, ARBI) sau de a mă implica în activitate politică. Pentru moment, intențiile mele profesionale sunt legate de revenirea la activitatea de consultanță națională și internațională în domeniul de integritate și anticorupție”, a subliniat Cristina Țărnă.

Sursa: Facebook/Cristina Ţărnă

 

Anticoruptie.md
17/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii