De ce Procuratura Generală nu a investigat pretinsele abuzuri admise la negocierea contractului cu Gazprom

Julieta Saviţchi
25/01/2022
Poză simbol

Procuratura Generală a respins sesizarea fostei ministre a Finanţelor, Mariana Durleşteanu, care a pus la îndoială legalitatea semnării de către Andrei Spînu a contractului de procurarea a gazelor din Federaţia Rusă, condiţiile agreate în contract şi opțiunile privind prețul de achiziție oferit de Gazprom la solicitările delegației Republicii Moldova.

Sesizarea semnată de Durleştea a fost transmisă pentru examinare lui Ghenadie Pîrlii, şef al Secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice din cadrul Procuraturii Generale, care a emis o ordonanţă de refuz.

Mariana Cherpec, ofiţer de presă în Procuratura Generală, a comunicat reporterilor de la portalul Anticorupţie.md că sesizarea Marianei Durleşteanu a fost respinsă pentru că nu corespunde anumitor rigori din Codul de Procedură Penală. „Doamna Durleşteanu a fost invitată la Procuratură să semneze o declaraţie de asumare a răspunderii în caz de denunţare falsă sau calomnioasă. Doamna a refuzat să vină pe motiv că este plecată din ţară. Dumneaei este în drept să contesteze ordonanţa de refuz la procurorul ierarhic superior”, ne-a declarat Mariana Cherpec.

Alte surse din cadrul Procuraturii Generale ne-au comunicat că au fost discuţii privind eventualele gafe pe care le-ar fi comis Andrei Spînu la negocuerea contractului cu Gazprom, dar nu s-a dat curs investigaţiilor.

Mariana Durleșteanu a solicitat, la 25 decembrie, Procuraturii Generale să investigheze mai multe pretinse ilegalități pe car le-ar fi comis actuala guvernare, printre care și nepublicarea contractului cu Gazprom. Un alt punct al sesizării viza deciziile luate de către Guvernul Republicii Moldova cu privire la introducerea stării de urgență în sectorul energetic.

Julieta Saviţchi
25/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii