De la Nobil Air, la Moldovagaz. Cariera şi averea democratului Vasile Botnari

Anticoruptie.md
09/02/2017
Vasile Botnari. Foto: Ziarul Naţional

Democratul Vasile Botnari, care până în prezent a deţinut funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, este noul preşedinte al Consiliului de administraţie ai SA Moldovagaz. Demnitarul a fost ales în noua funcţie joi, 9 februarie, prin votul unanim al acţionarilor întreprinderii, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de observatori, potrivit unui comunicat de presă al societăţii pe acţiuni. 

Vasile Botnari este economist de profesie. Între 2010 și 2013 a fost deputat, iar din 31 mai 2013 până pe 30 iulie 2015 - ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

O anchetă anterioară a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că Vasile Botnari nu are experiență în domeniul Tehnologiilor Informaționale, întreaga sa activitate axându-se pe domeniul Transporturilor. Astfel, în anii 2000 a fost, pe rând, directorul general al companiei Chişinău Aeroport Service, al Companiei aeriene Air Moldova și al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova. Din 2003 şi până în 2005 a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova, după care a lucrat ca manager la compania Nobil Air, controlată de Vlad Plahotniuc. În perioada 2009-2011 a făcut parte şi din Consiliul de administrare al Victoriabank, care, de asemenea, era controlată de Vlad Plahotniuc.

Potrivit declarației cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015, Vasile Botnari nu indică nici terenuri, nici casă. În 2012 acesta indica în declarația pe venit două depo­zite bancare, unul de trei milioane de lei şi altul de 41.000 de dolari. În 2015, depozitele bancare au sărăcit considerabil, până la 400.000 de lei şi circa 5.000 de dolari. Din declaraţii a dispărul şi mașină de model Skoda, procurată în 2012 cu 347.000 de lei.

Vasile Botnari și soția acestuia, Natalia, au fondat două firme. Soția sa este administratoarea și fondatoarea firmei A&N Ser­vice SRL, specializată în servicii. Datele de la Camera Înregistrării de Stat îl prezintă pe Vasile Botnari în cali­tate de fon­da­tor al fir­mei SC Vabaro Lux SRL, cu sediul în Stră­şeni. Vasile Bot­nari deţine o cotă-parte de 30% din fir­ma spe­cia­li­zată în tâmplărie. 

În 2016, președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind implicarea „Poștei Moldovei” în transportarea ilegală a anabolizantelor, deputatul Grigore Cobzac, a ieșit cu un raport de anchetă în care a dezvăluit, cu probe, cum are loc contrabanda cu aceste substanţe. Potrivit raportului, schema ar fi protejată de mai mulți demnitari de stat, iar printre aceştia ar fi şi Vasile Botnari.

Într-o anchetă din 2013, reporterii Ziarului de Gardă scriau că Vasile Botnari este naşul Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi respectiv ginerele lui Valeriu Guma. Pe 30 decem­brie 2012, la o săp­tămână de la moar­tea omului de afaceri Sorin Paciu în Pădu­rea Domnească, Vasile Botnari a par­ti­ci­pat împreună cu finul său, dar şi Vale­riu Guma la o nouă vână­toare în rezer­va­ţia natu­rală.

Potrivit aceluiaşi comunicat de presă al Moldovagaz, prin votul unanim al acționarilor, în funcţiile de vicepreşedinţi au fost aleşi Liudmila Korobanova, Nicolai Vasiliev și Iacov Cazacu. Din Consiliul de administrare al întreprinderii vor face parte Lidia Zamșa, Elena Tcaciuc, Vitalie Șeptefrați, Mihail Iuriev, Denis Emelianov.

 

Anticoruptie.md
09/02/2017

Comentarii