Decizie temporară pentru Radio Chișinău. Ce soluție de compromis propune primarul Ceban

Viorica Mija
05/06/2022
Sura foto: Radio Chișinău

Executivul Primăriei Chișinău ar putea emite o decizie proprie după ce Consiliul Municipal a refuzat să permită postului Radio Chișinău să utilizeze în denumire toponimicul „Chișinău”.  Anunțul a fost făcut de Ion Ceban, pe pagina sa de socializare, care declară că postul va putea activa timp de doi ani în baza acestei decizii.

„Luni, voi convoca consiliul primarului, este vorba de membrii cabinetului și vom lua o decizie provizorie până la decizia CMC, ca Radio Chișinău să-și continue activitatea în formatul existent”, a scris Ion Ceban.

Centrul de Investigații Jurnalistice, alături de alte organizații neguvernamentale din domeniul mass-media, a semnat o petiție adresată Consiliului Municipal Chișinău. ONG-urile s-au declarat îngrijorate și contrariate față de decizia Consiliului Municipal Chișinău, din aprilie curent, de a refuza prelungirea utilizării toponimicului „Chișinău” în denumirea postului Radio Chișinău.

„Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media consideră că hotărârea CMC din 27 aprilie restrânge, în mod ilegal, drepturile și libertățile jurnaliștilor și afectează grav dreptul la libera informare al cetățenilor”, se menționează în petiție. 

CIJM și alte organizații semnatare au solicitat intervenția neîntârziată a oficiului teritorial al Cancelariei de Stat pentru anularea actului emis în acest sens.

Postul Radio Chișinău, parte componentă a Radio România, a adresat Primăriei Capitalei, în decembrie 2021, o cerere privind prelungirea dreptului de a utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea serviciului media de radiodifuziune sonoră.

În ședința din 27 aprilie, CMC a respins cererea, unii consilieri declarând că postul ar urma să plătească suplimentar pentru folosirea toponimicului.

Viorica Mija
05/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii