Demisii pe bandă rulantă la Guvern// Agenția Achiziții Publice, decapitată

Viorica Mija
29/11/2023

Întreg corpul de conducere al Agenției Achiziții Publice (AAP) să-și dea demisia. Este ultimatumul premierului Dorin Recean, care i-a învinuit pe cei care stau în fruntea instituției că „achizițiile nu sunt eficiente, nici integre”. Anticoruptie.md a publicat săptămâna trecută o investigație în care arată cum BTS Pro, o companie în privința căreia a fost pronunțată o hotărâre irevocabilă, în 2021, pentru obstrucționarea controalelor și inducerea în eroare a Consiliului Concurenței, a încheiat peste 2500 de contracte cu statul în cei 15 ani de la înființare. Firma a suportat de-a lungul existenței sale mai multe metamorfoze, dar de fiecare dată în calitate de fondatori și administratori apăreau persoane din anturajul omului de afaceri Arcadie Topalo, condamnat, în 2017, la 5 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani de 37 de milioane de lei. Sentința, considerată de societatea civilă prea blândă, a dus și la sancționarea procurorului de caz. Contactate de Anticoruptie.md, instituțiile de stat declară în mod solidar că, la momentul încheierii contractelor, firma nu era inclusă în lista de interdicții, iar termenul de prescripție pentru condamnarea beneficiarului efectiv a expirat în 2022. Anticoruptie.md a descoperit însă că BTS Pro nu a încetat să câștige contracte nici în perioada în care, conform prevederilor legale, urma să fie eliminată din concursuri. Juriștii cu care am discutat spun că autorităților contractante le vine greu să refuze o ofertă bună, din perspectiva în care, de multe ori, sunt nevoiți să repete procedurile din cauza lipsei de participanți. Totodată, aceștia afirmă că legislația națională lasă porți deschise vraiște la „butoiul de miere” al statului pentru firme cu imaginea șifonată sau persoane care sunt sau au fost conectate la scheme infracționale. 

 

„Cer demisia Agenției Achiziții Publice și a întregii conduceri. Achizițiile nu sunt eficiente, nici integre. Platforma online are lacune de funcționalitate”, a declarat Dorin Recean, fără a specifica motivele detaliate ale deciziei.

Tot în cadrul ședinței din 29 noiembrie, Recean a cerut și demisia directorului Serviciului 112, Liviu Oboroc, după ce două persoane au fost găsite fără suflare într-un automobil blocat în nămeți, în apropiere de satul Coșcalia, raionul Căușeni.

„Condoleanțe familiilor celor care au decedat în rezultatul intemperiilor de duminică. Acum, statul trebuie să se asigure că poate salva oamenii chiar când ei își neglijează siguranța proprie. Până Procuratura se va clarifica cu situația din 26-27 noiembrie, solicit demisia directorului de la Serviciul 112. Am constatat că 112 se ocupă doar de pasarea informației, în loc să ia cazul, să-l urmărească cap coadă, să se asigure că problema este soluționată, să se asigure că lucrurile sunt duse la capăt, el pur și simplu pasează informația”, a spus premierul.

Recean a dat MAI un termen de 30 de zile pentru preluarea Serviciului  și revizuirea protocoalelor.

Viorica Mija
29/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii