Deputații din Platforma DA cer implicarea mai multor specialiști în componența Comisiei Naționale în Sănătate Publică, pentru a gestiona criza sanitară

Cornelia Cozonac
23/11/2020

Fracțiunea parlamentară a Platfomei Demnitate și Adevăr cere modificarea componenței Comisiei Naţionale Extraordinare în Sănătate Publică, astfel încât cea mai mare parte a membrilor să fie profesioniști din domeniul Sănătății. În acest sens, deputații din Plarforma DA au depus un proiect de lege în Parlament și speră ca noile prevederi să contribuie la o mai bună gestionare a crizei sanitare. 

„Reducem cota reprezentanților Guvernului la 50% și atragem specialiști de la Universitatea de medicină, Academia de Știință, Școala de Management în Sănătate Publică, societatea civilă în proporție de 50%. Oferim drept de vot consultativ reprezentanților organismelor internaționale din domeniu. Extinderea pandemiei poate fi stopată doar dacă ascultăm de experți”, susține deputatul Liviu Vovc despre noul proiect de lege.

„Au trecut deja 8 luni în care situația pandemică nu s-a îmbunătățit. Unii dau exemplu că și în alte țări situația s-a înrăutățit. E adevărat. Diferența însă este că noi din martie tot suntem pe val. Iar dacă situația s-a agravat în țările europene, la noi va fi și mai sumbru dacă nu operăm schimbări în abordare, dacă nu implicăm specialiști. Nu mai putem lăsa combaterea pandemiei doar la discreția celor din Guvern. E nevoie de implicarea specialiștilor în domeniu”, subliniază deputatul. 

Proiectul de lege a fost propus spre votare în ședința de vineri a Legislatilui, dar deputații socialiști au închis ședința exact înainte să fie discutat acest proiect. „Nu avem timp de jocuri. Săptămâna aceasta vom insista să fie votat în două lecturi”, susține deputatul Liviu Vovc. 

Republica Moldova înregistrează de câteva luni una dintre cele mai mari rate de îmbolnăvire cu Covid-19 în Europa. Până acum, în opt luni de pandemie numarul de persoane infectate este aproape de 100 de mii. Peste 7 mii de cadre medicale au fost infectate cu Covid-19, iar 61 de angajați din Sănătate au decedat de la începutul pandemiei.  

Cornelia Cozonac
23/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii