Deputatul Vladimir Andronachi părăsește fracțiunea PDM, dar susține coaliția de guvernare

Anticoruptie.md
14/08/2020
Vladimir Andronachi. Foto: cotidianul.md

Deputatul PDM, Vladimir Andronachi, a anunțat vineri că părăsește fracțiunea Partidului Democrat din Legislativ, însă rămâne în continuare membru al PD. Parlamentarul a declarat că, în calitate de deputat neafiliat, va susține în continuare coaliția de guvernare.

Andronachi spune că nu poate susține PDM, atât timp cât la conducerea formațiunii se află Pavel Filip. „Este o decizie asumată și determinată de lipsa unui proces democratic și deschis în cadrul fracțiunii și a partidului. Mi-am dedicat o mare parte din viața activă, timp, efort și abnegație Partidului Democrat, pentru ca la ziua de azi să fiu marginalizat și lipsit de posibilitatea de a-mi expune opinia și de a contribui constructiv la identificarea celor mai bune soluții pentru cetățeni și țara noastră în diverse domenii. Partidul Democrat este unicul partid politic în care m-am regăsit cu viziunea și experiența profesională, fiind ghidat de convingerea că poziționarea, valorile și viziunile promovate de Partidul Democrat sunt oneste și cele mai potrivite pentru dezvoltarea Republicii Moldova spre binele cetățenilor săi.

Partidul Democrat tot timpul a fost forul unde erau ascultate toate vocile, iar deciziile erau adoptate în mod colectiv. Spre regret, astăzi, anume conducerea actuală a Partidului Democrat reprezintă cea mai mare problemă a partidului. Un grup minoritar, în frunte cu Pavel Filip, a capturat orice proces decizional în interiorul partidului și acționează exclusiv în interese proprii și subiective. Din cauza lui Pavel Filip, Partidul Democrat care avea cel mai mare număr de primari și era a doua cea mai mare fracțiune parlamentară, a ajuns să nu conteze nici în țară și nici în Parlament. Eu nu plec din Partidul Democrat, pentru că asta este casa și familia mea. Eu cred în Partidul Democrat, dar nu cu Pavel Filip în calitate de președinte de partid”, a declarat Vladimir Andronachi.

Deputatul a fost subiectul mai multor investigaţii jurnalistice din care reiese că familia sa ar gestiona direct sau prin intermediari, afaceri de milioane de lei, care nu se regăsesc în declaraţiile de avere şi interese ale legislatorului. Democratul este şi autor al controversatei legi privind aministia fiscală, criticată de opoziţie, societate civilă, dar şi structuri internaţionale. Vladimir Andronachi este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Comisiei economie, buget și finanțe, membru al fracțiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM), ales în anul 2014, pe lista PDM, unde a figurat cu numărul 23. De asemenea, el este membru al Consiliului Politic Național al PDM. Până a deveni deputat, Andronachi a activat în calitate de manager vânzări corporative la compania de finanţare Victoria Leasing SRL. Anterior a fost angajat al companiei Nobil Air, deţinută pe atunci de actualul său şef de partid, Vladimir Plahotniuc. De asemenea, el fost reprezentant în Republica Moldova al uneia dintre firmele care au figurat în scandalul privind procurarea suspectă a unor acţiuni ale Victoriabank, Victoria-Invest. 

Vladimir Andronachi este unul dintre milionarii din fosta legislatură a Parlamentului. În iulie 2018, el s-a regăsit printre autorii Legii privind amnistia fiscală. Adoptat în grabă și netransparent, documentul a fost aspru criticat atât de opoziție, cât și de societatea civilă, Banca Mondială, FMI, Ambasada SUA și ambasadorul UE în Republica Moldova, care și-au exprimat temerile că reforma prin care bunurile nedeclarate vor putea fi legalizate „va dăuna capacității Moldovei de a combate spălarea banilor”, „legitimează furtul și corupția” și „va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova”. Ziarul de Gardă a scris că în anul 2014, o companie care comercializează metal şi la care unul dintre fondatori este tatăl lui Vladimir Andronachi – SRL Vladecacom – a fost găsită vinovată de evaziune fiscală, bugetul de stat fiind prejudiciat cu peste 4 milioane de lei. Compania a fost pedepsită cu o amendă de 60.000 de lei, prin sentinţă fiind decisă şi lichidarea ei, doar că statul nu şi-a recuperat banii. Tatăl deputatului democrat ar fi fost implicat şi într-o altă companie cu activităţi în domeniul comerţului cu metal. Totodată, familia Andronachi ar gestiona, direct sau prin intermediari, afaceri de milioane de lei, care nu se regăsesc în declaraţiile de avere şi interese ale legislatorului. Mai multe detalii despre Vladimir Andronachi citiți într-un articol realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Anticoruptie.md
14/08/2020Become a Patron!

TestRapid

Comentarii