Documentele declasificate de Consiliul Superior de Securitate al României pe 4 decembrie arată că țara a fost ținta unei „acțiuni hibride agresive a Rusiei” în timpul campaniilor electorale recente, inclusiv victoria surpriză în primul tur al algerilor a unui candidat de extremă dreapta pro-rus, Călin Georgescu, necunoscut alegătorilor și aproape inexistent în sondajele electorale. Drept urmare, Curtea Constituțională a României a anulat, vineri, cu vot unanim, alegerile prezidențiale di primul tur care s-au desfășurat pe 24 noiembrie curent. Data noilor alegeri ale președintelui României urmează a fi stabilită de Guvern.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a desecretizat, cu patru zile înainte de turul II al alegerilor prezidențiale, mai multe documente secrete furnizate de serviciile de informații și de securitate din România. Potrivit acestor documente, candidatul de extrema dreaptă și filorus Călin Georgescu ar fi fost susținut în campania electorală pentru turul I al alegerilor prezidențiale de zeci de mii de conturi de TikTok, o rețea de socializare chinezească, unele dintre ele create încă din 2006. Rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi.
Aceste 25.000 de conturi „au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului electoral”, se arată într-u document declasificat al Serviciului Român de Informații. De remarcat că 797 de conturi au fost create încă din 2016 și au avut activitate extrem de redusă (1%) până pe 11 noiembrie 2024, zi din care „a fost activată la capacitate maximă întreaga rețea”. Toate aceste manipulări chiar în preajma scrutinului au reușit să-i aducă lui Călin Georgescu victoria în primul tur cu 22.9%. Cu doar două săptămâni înainte de alegeri Călin Georgescu era cotat cu doar 1% din sufragii.
În ziua și noaptea primului tur al alegerilor prezidențiale, 24 noiembrie, au fost atestate atacuri online din peste 30 de state, inclusiv contra Biroului Electoral Central și a Autorității Electorale Permanente
Serviciile de informații ale României dau de înțeles că în această operațiune s-ar fi cheltuit sume mari de bani și că amploarea și extinderea geografică indică „un operator statal”.
A treia metodă a fost recrutarea unor influenceri prezenți pe TikTok „prin intermediul cărora şi-a promovat campania atât în mod direct (prin susţinerea publică a candidatului), cât şi indirect (prin mesaje aparent neutre, dar care conţineau etichete asociate candidatului, precum #echilbrusiverticalitate)”, arată SRI.
Alex Stremițeanu este un influencer pe TikTok și are peste 50.000 de urmăritori. A ieșit din spațiul virtual și a participat la câteva emisiuni TV care i-au sporit popularitatea. Pe 26 noiembrie, la două zile după primul tur al prezidențialelor, a postat un videoclip în care își punea cenușă în cap. A participat, afirmă el, într-un videoclip, la o campanie pe TikTok pentru care a fost plătit și despre care a crezut inițial că e inofensivă. A citit doar o scurtă descriere a campaniei și a considerat că nu e nicio problemă. „Această campanie nu dădea de înțeles nici măcar o secundă că noi vom ține partea politică a vreuneia dintre candidați, nici măcar o secundă”, spune Alex Stremițeanu în postarea sa pe TikTok.
A patra metodă de promovare a candidatului independent a presupus „crearea şi utilizarea în susţinerea lui Călin Georgescu a unor conturi care reprezintă în fals instituţii ale statului român”.
Documentul desecretizat arată că aceste conturi false au fost active inclusiv în preajma alegerilor parlamentare din 1 decembrie. „S-au remarcat zeci de conturi TikTok care au utilizat în fals sigla SRI şi titulatura Brigada Antiteroristă (BAT), respectiv afişau mii de urmăritori şi peste 100.000 de like-uri”.
Aceste conturi false aveau postări „apreciative” și de „susținere” a lui Călin Georgescu „inducând astfel, în fals, ideea că instituţiile statului îl susţin pe acesta”.
În ceea ce privește modul în care a reacționat TikTok, SRI spune că - deși a confirmat ștergerea materialelor de propagandă electorală la două zile de la solicitarea Biroului Electoral Central - rețeaua socială „nu a şters conţinutul electoral conform solicitării AEP (Autoritatea Electorală Permanentă), iar acesta a continuat să fie disponibil publicului din România, chiar şi după încheierea campaniei electorale, inclusiv în ziua alegerilor (aspecte ce contravin legislaţiei române)”.
Radio Europa Liberă România a publicat o amplă anchetă în care a dezvăluit cum circulă banii pe TikTok și cum ajung să influențeze.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii