DOC// Decizii matinale în cadrul CSE. Persoanele cu statut de învinuit, bănuit și inculpat nu vor putea candida la alegerile locale

Anticoruptie.md
04/10/2023
gov.md

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-a reunit în dimineața zilei de miercuri, 4 octombrie, în ședință. CSE a adoptat o hotărâre prin care a fost modificat Codul electoral, prin care au fost instituite măsuri menite să împiedice „membrii unei grupări criminale să fraudeze alegerile”. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Dorin Recean, cu precizarea că nu vor fi admise la să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie curent persoanele care au statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității Partidului politic „Șor”:

„Nu vor fi admise să candideze la alegerile din 5 noiembrie 2023 persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii Curții. Instituțiile statului nu vor admite ca membrii unei grupări criminale organizate să fraudeze alegerile”, a punctat prim-ministrul Dorin Recean.

Așadar, noile prevederi stabilesc criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie și posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative la Curtea de Apel.

De asemenea, azi Parlamentul se întrunește în ședință plenară pentru a completa Codul electoral cu prevederi ce îl va pune în acord cu considerentele reținute de Curtea Constituțională.

Amintim că magistrații CC au admis marți, 3 octombrie curent, sesizarea depusă de deputații partidului Șor, declarat neconstituțional, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Denis Ulanov și Petru Jardan, declarând neconstituțional art. 16 din Codul Electoral, ceea ce înseamnă că aceștia au dreptul să participe la alegeri, inclusiv la cele locale generale fixate pentru 5 noiembrie 2023.

Anticoruptie.md
04/10/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii