Dodon vrea să o împingă pe Maia Sandu să aibă o întâlnire cu Putin. Pe aceeași lungime de undă cu Lavrov

Mădălin Necșuțu
02/12/2021

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate la postul Primul în Moldova, că Maia Sandu trebuie să meargă să aibă o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.

„Maia Sandu trebuie să lase la o parte mândria, să coboare cu picioarele pe pământ, să pună mâna pe telefon și să-l sune pe Vladimir Putin și să-i ceară o întâlnire. Nu cred că Vladimir Vladimirovici nu va fi de acord. Aceste discuții pot avea loc pe platforma CSI, Uniunea Eurasiatică. Trebuie de folosit toate aceste platforme pentru a comunica cu Vladimir Putin”, a declarat Dodon.

De altfel, aceste formulări au fost folosite în trecut și de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a declarat că Maia Sandu nu este lăsată de partenerii occidentali să aibă un dialog cu Vladimir Putin.

„Susținem suveranitatea statului și integritatea teritorială a Moldovei - o țară apropiată istoric de noi. Respectăm rezultatele alegerilor parlamentare din iulie. Preocuparea profundă este cauzată de natura fără precedent a ingerințelor de la Washington și Bruxelles în procesele politice interne din republică, când președintelui acestei țări i se interzice direct să vorbească chiar despre dorința de a avea relații normale cu Federația Rusă. Sperăm că Chișinăul va putea acționa independent fără solicitări externe”, a spus ministrul rus la mijlocul lunii septembrie, citat de agenția de știri rusă TASS.

Pe de altă parte, șeful diplomației Nicu Popescu a declarat marți că o astfel de întâlnire nu este deocamdată pe agenda bilaterală dintre cele două state.

„Următoarele etape în relația cu Federația Rusă țin de alte subiecte. Este vorba despre organizarea ședinței Comisiei interguvernamentale de colaborare economică, probabil în luna martie, eventual în februarie-martie, există acest dialog continuu pe livrările de gaze. Contractul este, dar se mai fac schimburi de păreri în public. Înțelegerea noastră cu partea rusă este că, la o etapă ulterioară, vom discuta dacă este cazul ca președinții statelor noastre să se întâlnească”, a declarat Popescu.

De asemenea, Igor Dodon a declarat în aceeași emisiune a postului cu acționari ruși – Primul în Moldova – că sunt necesare alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate.

„Oamenii sunt dezamăgiți, regretă alegerea pe care au făcut-o, spun că au greșit, ne întreabă, ce-i de făcut. Dar, așa cum am mai spus, „reparația cosmetică” nu va ajuta în acest caz”, a completat Dodon.

Mădălin Necșuțu
02/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii