Dorel Musteață, noul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii

Irina Odobescu
15/06/2021
Dorel Musteață. Foto: magistrat.md

Dorel Musteață va asigura interimatul funcției de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Magistratul a comunicat despre acest lucrul marți, în cadrul ședinței instituției. Aceasta s-a întâmplat după ce Curtea Constituțională a declarat necostituționale Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative și Hotărârea Parlamentului nr. 53 din 17 martie 2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Dorel Musteață este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din iulie 2018. 

În august 2020, Autoritatea Națională de Integritatea emis un act de constatare în privința membrului CSM, Dorel Musteață, care ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților. El a deținut concomitent funcția de membru al CSM și cea de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ).

Dorel Musteață a intrat în atenția opiniei publice în septembrie 2019 din cauza unui litigiu dintre un grup de magistrați și CSM. Un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoace, la 20 septembrie același an, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru a ridica mandatele celor pe care i-au ales ca să îi reprezinte. Magistrații și-au argumentat demersul prin necesitatea reformării sistemului judecătoresc. CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor la 27 septembrie. Doar că, la 26 septembrie 2019, CSM a emis o decizie în care menționa că nu există temei legal pentru participarea judecătorilor la AGEJ. Cu toate acestea, Adunarea a avut loc și la ea s-a decis revocarea membrilor CSM, inclusiv a lui Dorel Musteață, însă CSM nu a recunoscut hotărârile AGEJ și și-a continuat activitatea.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice scriau în 2019 că  Dorel Musteață, în 2019, a făcut schimb de apartamente cu soacra sa. El a donat soacrei sale un apartament de 72 de metri pătrați și a primit în schimb un apartament mult mai spațios, de 101,9 metri pătrați, sub formă de donație. Locuința este evaluată cadastral la 652.000 de lei. Tot anul trecut, magistratul a împrumutat de la bancă 225.000 de lei. El trebuie să întoarcă acest credit până în 2022, cu o rată a dobânzii de 6%. 

Irina Odobescu
15/06/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii